10 situatii clinice in acompanierea doliului
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Cartea de fata isi propune sa ofere repere si resurse practice psihologilor, medicilor, asistentilor sociali si tuturor celor care se ocupa de persoanele indoliate. Fie ca este vorba despre a intelege mizele clinice in functie de diferitele tipuri de doliu, de a sti cum sa anuntam moartea, de a ne da seama despre cum sa ne ocupam de copii, de familii, de a sti cum sa‑i sustinem pe cei mai vulnerabili, de a-i ajuta pe cei care au pierdut o persoana draga care s-a sinucis — toate aceste aspecte vor fi abordate in aceasta carte fara tabuuri, simplu, de catre profesionisti cu experienta practica, recunoscuti pentru activitatea lor in legatura cu doliul normal si cel patologic.
Hélène ROMANO este doctor in psihopatologie, psiholog clinician si psihoterapeut specializat in trauma psihica. Este coordonator al consultatiilor pentru trauma psihica in cadrul Spitalului Val de Marne al Centrului Spitalicesc Universitar Henri Mondor din Créteil (sectia Profesorului Marty) si cercetatoare asociata la Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala (Inserm) U669.
In unele situatii, cei apropiati cred ca faptul de a nu anunta un deces este mai putin violent decat a‑l confrunta pe cel drag cu aceasta veste funesta. Aceasta parere poate parea pertinenta pe moment, insa toti cei indoliati fata de care s‑a pastrat un secret relateaza ca faptul de a nu li se fi spus, de a fi fost tinuti la distanta, a fost o tortura suplimentara, care a afectat in mod profund relatia de incredere pe care o puteau avea cu persoanele in cauza. Niciunul nu a „iertat vreodata“ ceea ce li s‑a parut a fi o „tradare“ si un „furt al povestii lor de viata“. „Vrand sa ma protejeze, m‑au ranit si mai tare“...
Hélène Romano
Anuntarea mortii este o incercare pentru oricine trebuie sa dea o astfel de veste trista. Dincolo de complexitatea a ceea ce e de spus, este important sa se acorde atentie cuvintelor formulate si conditiilor in care sunt formulate.
Cuvantul „moarte“ trebuie pronuntat, chiar daca e greu, intrucat poate fi inteles de oricine. „Decedat“ pare mai impersonal si nu este un cuvant care poate fi inteles de oricine; se poate intampla ca apartinatorii sa intrebe un asistent: „Doctorul a zis ca a decedat, asta inseamna ca a murit?“. Cuvinte precum „plecat dintre noi“, „adormit“ pot produce confuzie, in special in cazul celor mici, si trebuie evitate.
REVIEW-URI