Alfa si Omega
DESCRIERE
Alfa si Omega este un roman despre ambiguitatea si fragilitatea relatiilor omenesti si, totodata, istoria sensibila a doua vieti cu identitati, enigmatice.
E vorba, la primul contact, de doi octogenari, Alex Hariton si Octav Dinulescu. Alex a fost din adolescenta un model pentru Octav dar prietenia lor s-a stins cand, Alex a parasit Romania.
Au trecut multi ani de atunci, Octav s-a expatriat si el si traieste intr-un oras patriarhal din Quebec in Canada. Intr-o seara, primeste pe neasteptate un mesaj prin email de la Alex care acum se afla in Romania, unde a revenit definitiv la batranete.
Incepe o corespondenta asidua, la inceput calma si nostalgica, luminata de umor si autoironie dar apoi tot mai complexa, mai grava si mai tensionata in care defileaza intreaga istorie personala a celor doi fosti prieteni, cu izbanzile, frustrarile si esecurile traite atat in Romania cat si in Canada Si, odata cu istoria lor personala, apare, ca o componenta fundamentala a romanului, si epoca pe care au traversat-o. Se vorbeste deci in acest roman despre copilarie, prietenie, angoase, saracie, represiune, despre viata individuala si colectiva din anii epocii comuniste din Romania, despre romanii din strainatate, despre dragoste, loialitate, culpabilitate, r despre oboseala vitala, iluzii, dezamagiri, singuratate si compromisuri. Zeci de personaje pitoresti, fiecare cu limitele si dramele lui distincte, reinvie in istoriile lor.
Nelinistile, confidentele si disputele fostilor prieteni devin astfel pentru fiecare un efort de de a-si ordona trecutul, de a-i lumina ambiguitatile si, in final, de a-i conferi un sens linistitor pentru constiintele lor imbibate de amintiri comune, secrete si suspiciuni tainuite. Si exista, prezenta tot timpul, de la primul la utltimul rand al romanului, o instanta fundamentala – cititorul – fiindca Octav Dinulescu, lui i se adreseaza cand analizeaza mesajele fostului sau prieten. Cititorul este astfel antrenat sa se implice ca martor, anchetator si judecator in fluxul unui dialog in care adevarul se revela uneori, se disimuleaza alteori si de o parte si de alta.
In al doilea rand, se impune enigma tot mai stresanta pentru Octav pana la ultimul mesaj al fostului sau prieten. La sfarsitul corespondentei, ne putem intreba aidoma lui: Dar de fapt care este adevarul curat si limpede, sinteza unica in care fiecare fapt, fiecare semnificatie si-ar avea locul cuvenit ca o figurina intr-un puzzle?
Cititorul va regasi, in Alfa si Omega naturaletea si vivacitatea personajelor, remarcate de critici in legatura si cu alte carti ale autorului, – Parrida de canastq, Clepsidra sau O adevarata familie.
REVIEW-URI