Andrei Marga, Schimbarea lumii. Globalizare, cultura, geopolitica
DESCRIERE
Cartea autorului Andrei Marga „Andrei Marga, Schimbarea lumii. Globalizare, cultura, geopolitica" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE
In virtutea inertiei, tindem sa consideram societatile si configuratia relatiilor internationale de la nivelul anilor nouazeci drept definitive sau, cel putin, durabile. Faptul nu ne scuteste, insa, sa sesizam schimbarea ce are loc - o schimbare de magnitudine neobisnuita, comparabila cu mari schimbari din istoria secolului al XX-lea, precum expansiunea monopolurilor in economie, criza democratiei reprezentative, eliminarea socialismului rasaritean.
Schimbarea din zilele noastre nu are acelasi sens cu fiecare dintre schimbarile comparabile, dar este la fel de profunda. In orice caz, a capta schimbarea din lumea de astazi este indispensabil pentru cei care vor sa actioneze cu succes in politici interne si in politica externa: decidentii administrativi de la diferite nivele, practicienii politicii externe, reprezentantii firmelor cu actiune transfrontaliera, persoane implicate in relatiile internationale, cetatenii interesati.
Cateva cuvinte despre organizarea volumului de fata. In cuprinsul lui apar patru teze.
Prima teza este aceea ca fenomenul globalizarii, exaltat de multi si prea putin examinat cu precizie, aduce cu sine nu numai diluarea frontierelor si inlaturarea obstacolelor vamale, ci si numeroase probleme ce pretind solutii, daca este vorba ca oamenii sa-si faca istoria vietii lor nu numai cu constiinta, ci si cu vointa. Marea intrebare este daca vom continua sa ne pierdem, ca persoane, in angrenajele tehnologice si institutionale sau ne revenim si preluam controlul asupra conditiilor vietii noastre si, in ipostaza de comunitati, asupra sensului istoriei. Altfel spus, ne lasam pana la urma tarati de evenimente sau impunem directii si criterii? Arat, in prima parte, ca s-a intrat in "societatea nesigura", din care va trebui gasita iesirea.
A doua teza este aceea ca se produce cu repeziciune neasteptata o schimbare a lumii, ce ne pretinde sa recurgem la optica geopoliticii. Se reconfigureaza supraputerile si puterile in spatiul international, iar interactiunile marilor actori afecteaza pana la urma viata din societati intregi. De aceea, se cuvine sa le cercetam. Are loc astazi o recuperare a geopoliticii, desprinzand-o de ideologia expansionista initiala, incat in volumul de fata fac un pas in aplicarea ei, spre a gasi o fundamentare ameliorata a politicii externe.
Nr. de pagini: 256
Anul aparitiei: 2004
REVIEW-URI