Arhitectura care nu exista (imaginar, virtual, utopie)

PRP: 45,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 28,09 lei
Diferență: 16,91 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 1999
Categoria: Arhitectura

DESCRIERE

Cartea autorului Ioan Augustin „Arhitectura care nu exista (imaginar, virtual, utopie)" de la editura PAIDEIA

Volumul va veni in intampinarea orizontului de asteptare al cititorului roman interesat de utopie si istoria imaginarului, intr-o vreme cand prabusirea distopiilor sociale si a utopiilor, deopotriva, ar putea indemna la „realism”

Textele cartii de fata acopera un spectru tematic larg, altminteri, daca nu ar fi fost tema orasului imaginar/imaginat, a „arhitecturilor vorbitoare" si a spatiului virtual sa le adune laolalta. Este vorba despre acel discurs, niciodata edificat (dar prin aceasta nu mai putin real), care a influentat estetica si a iscat stiluri, a umflat velele spaniole in cautarea El Dorado-ului si a celor sapte orase daurite din America de Nord, iar pe francezi i-a trimis in Africa subsahariana spre a intalni splendorile arhitecturale ale Tombouctou-ului, despre care atatia dadusera marturie. Este arhitectura „incremenita in proiect" la sensul propriu, pregatita sa inlocuiasca realitatea urbana a marilor capitale ale lumii (Paris in 1789, Berlin, Moscova, Roma dar si Bucuresti in anii treizeci). Este orizontul mental al utopistilor, vizionarilor si al deschizatorilor de drumuri, nu doar in arhitectura, ci si - sau poate mai ales - in dimensiunea sociala. Trena arhitecturala urmeaza, insa, orice discurs politic si ii ofera adeseori sansa legitimitatii, a exprimarii agendei ideologice intru edificii si monumente, care sa transceanda contingentul. Iata de ce intreg acest discurs needificat este strabatut de firul rosu al manipularii si controlului la diferite paliere. Volumul va veni in intampinarea orizontului de asteptare al cititorului roman interesat de utopie si istoria imaginarului, intr-o vreme cand prabusirea distopiilor sociale si a utopiilor, deopotriva, ar putea indemna la „realism". Utopiile sunt insa inerente spiritului, dupa cum umana este inchipuirea unor taramuri ale superbiei si excelentei - naturale sau edificate. Cartea se vrea, de asemenea, si o invitatie la cercetare interdisci-plinara si la conectarea cercetatorilor romani cu fluxul international al cunoasterii si informatiei. Lasam cititorii sa judece rezultatele, cerandu-le insa a tine seama ca este una dintre primele aventuri de acest gen, cu riscurile si posibilele neimpliniri ce decurg de aici.

Autor; Augustin Ioan
Anul publicarii;1999
Format;145 x 200 mm
Nr. pagini: 180
Colectia; Spatii imaginate

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0539 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.