Balul nebunelor
DESCRIERE
Premiul Renaudot des lyceens 2019 ° Premiul Stanisias 2019
Roman aflat pe lista CELOR MAI BUNE 30 DE CAR%u021AI ALE ANULUI 2019 a revistei Le Point si pe lista CAR%u021AILOR ANULUI 2019 a revistei Lire.
Romanul va fi ecranizat de studiourile Legende Films, in regia actritei si producatoarei franceze Melanie Laurent, care va semna si adaptarea pentru marele ecran.
In fiecare an, cu ocazia sarbatorii Mi-Careme, are loc foarte bizarul bal al nebunelor. Toata lumea buna a Parisului se intovaraseste pentru o seara, in acorduri de polca si vals, cu femei deghizate in colombine, tiganci, zuavi si muschetari. Impartit in doua sali – de-o parte idioatele si epilepticele; de cealalta, istericele, nebunele si maniacele –, balul este, in realitate, unul dintre ultimele experimente ale doctorului Charcot, dornic sa le transforme pe bolnavele de la spitalul Salpetriere in femei ca oricare altele. Printre ele, Eugenie, Louise si Genevieve, al caror parcurs aventuros este reconstituit de Victoria Mas in romanul sau, care scoate la lumina conditia femeii in secolul al XIX-lea.
Un roman scris intr-un stil extrem de sobru, in care se intalnesc spiritismul, sadismul si sexualitatea. Povestii „istericelor inchise la Salpetriere la finele secolului al XIX-lea, Balul nebunelor ii adauga portretul unei femei care vorbeste cu mortii, un „sport foarte in voga in acea epoca. Liberation
Romanul Victoriei Mas pledeaza cu insufletire cauza unor paria, condamnand respingerea si opresiunea carcerala la care sunt supuse femeile epocii. Livres Hebdo
Acest bal grotesc, unde in mod evident indecenta nu este a nebuniei, ci a burghezilor veniti sa flirteze cu nebunele si sa rataceasca prin azilul lor carceral, este punctul central al romanului istoric scris de Victoria Mas. Cu un stil limpede, elegant, tanara romanciera stigmatizeaza machismul triumfator si face auzit tulburatorul glas al celor care au fost reduse la tacere, inabusite, hipnotizate. L’Obs
Victoria Mas (n. 1987), fiica interpretei franceze Jeanne Mas, a lucrat in industria filmului ca asistenta de productie, secretara si fotografa de platou. A studiat cinematografia si literatura anglo-americana in Statele Unite, unde a si locuit timp de opt ani. In 2014, a publicat The Farm to Table French Phrasebook: Master the Culture, Language and Savoir Faire of French Cuisine, o lucrare dedicata bucatariei franceze, veritabil ghid pentru americanii dornici sa se familiarizeze cu obiceiurile gastronomice inainte de a vizita Franta. A obtinut un master in literatura la Sorbona dupa ce a revenit in Franta.
ISBN: 978-606-978-279-8
REVIEW-URI