Bazele gandirii semiotico-clinice

Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Aceasta carte/tratat/vademecum sau Semiologia altfel este rodul muncii in colectiv a unui grup de colegi de la Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila”, sintetizand un material imens, punand totul intr-o matrice logica, comprehensibila, limpede, care sa invete studentii si doctorii tineri „stiinta suprema ubicuitar valabila” – aceea de a invata!
Semiologia este fundamentul tuturor disciplinelor medicale care s-au desprins din trunchiul comun. Semiologia este indispensabila invatarii limbajului medical, fara de care nimic nu are sens. Dezvoltarea atentiei, observatiei detaliilor, a diferentelor specifice, sesizarea anomaliilor, comparatia, capacitatea discriminativa, acordarea ponderii de semnificatie a elementelor observate, articularea tuturor acestor capacitati intr-un rationament logic, iata ce presupune Semiologia. Toate acestea presupun atentie, concentrare, exercitiu, invatare continua, permanenta. Marii clinicieni au capacitatea sa elaboreze diagnostice complicate si dificile cu o viteza ametitoare, sau cum se spune, la lumina unui fulger – „blitz diagnostic”. Nu e vorba de capacitati supranaturale, ci in primul rand de practica indelungata, experienta vasta, cazuistica similara parcursa, poate in plus si talent, intuitie, spontaneitate si inteligenta deosebita.
In medicina romaneasca sunt nume de legenda, care au ramas in memoria colectiva tocmai prin aceasta calitate de mari diagnosticieni: Iuliu Hatieganu, Ion Goia, Daniel Danielopolu, Nicolae Gh. Lupu etc.
Traim intr-o era supratehnicizata. Peste fundamentul oferit de Semiologie s-a creat o suprastructura arborescenta, hipertrofiata, constituind un arsenal investigational impresionant. Dar, chiar in posesia atator parghii care sa faciliteze diagnosticul, medicii pot ramane inoperanti daca nu stiu sa le foloseasca judicios, condusi de o logica impecabila, care la randul ei se bazeaza tot pe cunoasterea profunda a Semiologiei. Mutarea centrului de greutate al actului medical spre domeniul investigational, abordat abuziv, necoordonat de o gandire clinica judicioasa si limpede, arunca in derizoriu tot acest arsenal ultrapretios si deprofesionalizeaza medicul respectiv. Medicina moderna este deja parazitata de conceptia abordarii sub aspectul interesului economic, strivind la propriu pacientul nevoit sa-si plateasca aceste investigatii sau sufocand sistemul asigurarilor de sanatate. E drept ca si printre pacienti s-a impamantenit mitul „investigarii complete”... Avem insa datoria deontologica si morala de a nu lasa Medicina sa devieze de la scopul ei umanist si nobil. Marele Hatieganu definea astfel medicina: „Stiinta si constiinta incalzita de dragostea fata de oameni”.
Autorii
Constantin Verzan, Mircea Penescu, Christian Klein, Sergiu Dumitrache, Ioana Dicu-Andreescu, Mihaela Neicu, Corina Ene, Madalina Stancescu, Ioana Miler, Delia Tudorovici, Andreea Timofte
Bazele gandirii semiotico-clinice Vol I
REVIEW-URI