Bucuresti. In cautarea Micului Paris

Preț: 125,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

Atestat documentar la 1459, prin urmare existent in fapt cu cel putin un secol in urma, „orasul bucuriei”, „Micul Paris”, adica Bucurestiul, capitala de azi a Romaniei, ramane una dintre cele mai interesante si pline de fapte asezari europene.  Paginile care urmeaza sunt opera unui Cicerone intr-ale prezentarii patrimoniului nostru national. E vorba de Narcis Dorin Ion, autor cu o bogata si temeinica activitate de recuperare, ordonare si infatisare a dovezilor istorice despre existenta constructiilor publice si private in arealul romanesc.

 

Acad. Georgeta Filitti

 

 

 

Pentru ca acest oras, vesel candva, a fost mutilat prin sistematizarile si demolarile nesfarsite din timpul lui Ceausescu, va propunem un itinerar livresc prin vechiul Bucuresti, in cautarea „Micului Paris”. Azi, cu greu se mai poate recunoaste atmosfera ce domnea in Bucurestiul interbelic, dar – ca prin minune – s-au pastrat, desi in continua degradare, multe cladiri ce ne amintesc de „Micul Paris” de odinioara. Va invit sa le descoperim impreuna, urmarind istoria orasului – in tot ce are ea mai definitoriu si mai pitoresc – de-a lungul unui secol si jumatate (1800-1948). O perioada tulbure, nu de putine ori aflata sub semnul incertitudinii, o perioada de cautari si adaptari, la sfarsitul careia Bucurestiul se putea mandri cu un tezaur arhitectonic de mare valoare. Din pacate, multe dintre aceste edificii si monumente au disparut, dar cele care ne-au mai ramas ne dau o imagine a ceea ce a fost candva „Micul Paris”.

 

Urmarind acest titlu – Bucuresti. In cautarea Micului Paris – am incercat sa redam istoria moderna a Capitalei vazuta prin monumentele sale definitorii. Se imbina, astfel, o istorie a arhitecturii, a sculpturii, a gradinilor si parcurilor cu cea a mentalitatilor si moravurilor de altadata. E o istorie vie, vesela, cum au fost si oamenii care au facut-o; o istorie in care toata protipendada si boema Bucurestiului se aduna la Capsa sau la Terasa Otetelesanu, o istorie marcata de aristocratia romana ale carei bogatie si rafinament sunt transpuse in case si palate care si azi ne starnesc admiratia.

 

Narcis Dorin Ion

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0576 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.