Cele 7 obisnuinse ale familiilor extraordinar de eficace
DESCRIERE
Stephen R. Covey „Cele 7 obisnuinte ale persoanelor extraordinar de eficace. Audiobook" de la editura ACT SI POLITON
Cele 7 obisnuinte ale familiilor extraordinar de eficace / The 7 Habits of Highly Effective Families de Stephen R. Covey este mai mult decat o carte despre familie, este o carte care te va ajuta sa iti cladesti o cultura familiala (cu tot ce implica aceasta: valori, comportamente, relatii) dar si un set de principii sanatoase dupa care sa te ghidezi in cadrul acesteia. Cele 7 obisnuinte ale familiilor extraordinar de eficace vorbeste despre un altfel de leadership, si anume, leadershipul familiei…
Autorul cartii The 7 Habits of Highly Effective People (Cele 7 obisnuinte ale persoanelor extraordinar de eficace), care s-a aflat in fruntea listelor de bestselleruri timp de peste sapte ani, aplica de aceasta data cele 7 obisnuinte care s-au bucurat de atat de mult succes familiilor, fiind de parere ca intr-o lume in care domneste haosul, bunele obisnuinte si principiile sunt singurele care pot restabili ordinea si echilibrul.
Stephen R. Covey a fost recunoscut de revista Time Magazine drept unul dintre cei 25 cei mai influenti oameni din America. El a facut din predarea Vietii Centrate pe Principii si a Leadershipului Centrat pe Principii activitatea vietii sale. Cartile lui pe aceste teme: The 7 Habits of Highly Effective People (Cele 7 obisnuinte ale persoanelor extraordinar de eficace), Principle-Centered Leadership (Leadershipul centrat pe principii) si First Things First (Da prioritate prioritatilor) s-au bucurat de un succes enorm devenind bestselleruri internationale. Posesor al unui masterat la Harvard si al unui doctorat la Universitatea Brigham Young, Stephen R. Covey este in acelasi timp sot, tata a noua copii si bunic, o autoritate respectata la nivel international in leadership, expert in problemele familiei, profesor, consultant organizational, fondator al fostului Centru de Leadership Covey si vicepresedinte al Franklin Covey Company.
CELE 7 OBISNUINTE CARE ITI POT SCHIMBA VIATA
Covey compara foarte plastic timpul si efortul investit in familie cu „miracolul” semintei de bambus. Aceasta, odata sadita, „nu da niciun semn” la suprafata, timp de patru ani. Abia dupa acest interval se iveste de sub pamant un muguras plapand, care, in al cincilea an creste pana la 2, 5 metri. Cam asa sunt si eforturile pe care le depunem noi in calitate de parinti. Chiar daca pare ca nimic nu merge, ca nicio schimbare nu apare in comportamentul copiilor nostri, desi le repetam la infinit aceleasi si aceleasi lucruri, perseverand si insistand pe chestiunile pe care le consideram importante pentru educatia lor, cu siguranta vom vedea in cele din urma mugurasul plapand din care va creste bambusul.
La fel se intampla si cu aceste principii odata ce vom incerca sa le implementam in familiile noastre. Chiar daca intr-o prima etapa vom avea impresia ca nu ne ajuta cu nimic, perseverand si insistand in cultivarea lor vom ajunge sa vedem in cele din urma si rezultatele.
„Exact asa cum radacinile copacului aduc substante nutritive si viata fiecarei parti a acestuia, la fel si exemplul tau da viata relatiilor, eforturilor de a organiza, oportunitatilor tale de a face educatie.”
Stephen R. Covey iti ofera odata cu Cele 7 obisnuinte ale familiilor extraordinar de eficace o fundatie pentru tipurile de comportament care iti vor aduce ceea ce iti doresti de la viata, pentru ca asa cum spunea Ray Dalio in bestsellerul sau Principii:
„Principiile sunt adevaruri fundamentale care servesc drept fundatie pentru comportamentul care iti aduce ce iti doresti in viata. Pot fi aplicate in repetate randuri, in situatii similare, pentru a te ajuta sa iti atingi scopurile.”
Asadar, descopera in continuare cele 7 principii de viata ale familiilor fericite ale lui Stephen R. Covey si foloseste-le ca pe „o colectie buna de retete pentru succes”:
1. Obisnuinta 1: Fii proactiv (devino un agent al schimbarii in familia ta)
Familiile si membrii familiei sunt responsabili pentru propriile lor alegeri si au libertatea sa aleaga pe baza principiilor si valorilor, nu pe baza starilor de spirit si a circumstantelor.
„Cele mai importante batalii ale vietii se dau zilnic in incaperile tacute ale sufletului.”
2. Obisnuinta 2: Incepe cu finalul in minte (elaboreaza o declaratie de misiune a familiei)
Familiile isi modeleaza propriul viitor, creand o viziune mentala si un scop pentru orice proiect, mare sau mic. Nu traiesc zi dupa zi fara niciun scop clar in minte.
„In cea mai mare parte, familiile nu au acel tip de declaratie de misiune care este atat de important pentru organizatiile de succes. Si cu toate acestea, familia este cea mai importanta, cea mai vitala organizatie din lume.”
3. Obisnuinta 3: Da prioritate prioritatilor (fa o prioritate din familie intr-o lume agitata)
Familiile se organizeaza si actioneaza in functie de cele mai importante prioritati ale lor, asa cum sunt exprimate acestea in declaratiile de misiune personala, ale casniciei si ale familiei. Au momente saptamanale dedicate familiei si momente periodice in doi de legare afectiva. Sunt conduse de un scop, nu de intentiile si fortele care le inconjoara.
Asadar, incearca sa faci in asa fel incat situatiile de mai jos sa nu se regaseasca in familia ta:
„Gandeste-te numai la asta: un copil petrece sapte ore pe zi uitandu-se la televizor si cinci minute cu tatal sau. Incredibil!”
„In acest nou model al vietii de familie si de serviciu, parintele obosit fuge de lumea certurilor nerezolvate si a rufelor nespalate catre randuiala, armonia si voiosia supravegheata de la serviciu, pe care se poate baza”. - Arlie Hochschild
4. Obisnuinta 4: Gandeste „castig-castigi”, treci de la „eu” la „noi”; (gaseste solutiile convenabile pentru toata lumea)
Membrii familiei gandesc in termenii beneficiului reciproc. Promoveaza sustinerea si respectul reciproc. Gandesc interdependent – „noi”, nu „eu” – si dezvolta acorduri de tip castig-castigi. Nu gandesc egoist (castig-pierzi) sau in spirit martir (pierd-castigi).
„Educatia nu inseamna sa fii popular si sa cedezi la fiecare capriciu si dorinta a copilului. Inseamna sa iei decizii care sunt realmente de tipul castig-castigi – indiferent cum ar putea ele sa i se para copilului in momentul respectiv.”
5. Obisnuinta 5: Cauta mai intai sa intelegi… si apoi sa fii inteles (foloseste comunicarea empatica pentru rezolvarea problemelor din familie)
Membrii familiei cauta mai intai sa asculte, cu intentia de a intelege gandurile si sentimentele celorlalti, dupa aceea cauta sa-si comunice cu eficacitate propriile ganduri si sentimente. Prin intelegere, ei construiesc relatii profunde de incredere si iubire. Ofera feedback util..
„Crearea unui mediu cald, afectuos, de sustinere, incurajator probabil ca este cel mai important lucru pe care il poti face pentru familia ta.”
6. Obisnuinta 6: Coopereaza prin sinergie (lucrati impreuna pentru a realiza mai mult)
Membrii familiei prospera pe baza puterii individuale si a familiei, asa ca, respectand si apreciindu-si reciproc diferentele, intregul devine mai mare decat suma partilor. Ei construiesc o cultura comuna a rezolvarii de probleme si a profitarii de oportunitati. Promoveaza un spirit de familie ce protejeaza iubirea, invatarea si contributia.
„Sinergia nu inseamna numai munca de echipa sau cooperare. Sinergia e munca de echipa creativa, cooperare creativa. Se creeaza ceva nou, care nu exista inainte.”
7. Obisnuinta 7: Ascute fierastraul (reinnoieste spiritul de familie cultivand traditii)
Familia isi mareste eficacitatea prin reinnoirea periodica personala si a familiei in cele patru domenii de baza ale vietii: fizic, social/emotional, spiritual si mental. Stabileste traditii si hraneste spiritul reinnoirii familiei.
„Fiecare familie trebuie sa-si acorde timp pentru a se reinnoi in cele patru domenii principale ale vietii: fizic, social, mental si spiritual.”
RASPUNSURI LA PROBLEMELE TALE SI ALE FAMILIEI TALE
Cele 7 obisnuinte ale familiilor extraordinar de eficace nu se refera asadar doar la comportamentul parintilor fata de copii, ci la intreaga complexitate a relatiilor pe care le implica o familie. Cartea ofera o perspectiva ampla asupra vietii de familie, luand in considerare toate aspectele implicate in cadrul acesteia si oferind raspunsuri la o serie de intrebari care tintesc in mod obiectiv probleme mai des, sau mai rar intalnite in sanul acestora.
Iata mai jos doar o parte dintre intrebarile la care vei gasi raspuns pe parcursul cartii:
ASPECTE PERSONALE:
• Cum pot sa creez schimbarea? Cum pot fi o influenta centrata pe principii pentru familia mea?
• Ce pot sa fac daca mi-a fost transmis un scenariu prost?
• Cum pot sa incetez sa fiu reactiv?
• Cum pot obtine o intelegere de sine mai mare pentru a-mi ajuta mai bine familia?
• Ce fac atunci cand ma simt coplesit?
• Cum pot echilibra munca si familia?
• Ce pot sa fac pentru a da prioritate familiei?
• Ce fac atunci cand ies de pe pista?
ASPECTE REFERITOARE LA CASNICIE:
• Cum construim o casnicie puternica?
• Cum sa gestionam/gestionez divortul?
• Ce pot sa fac pentru ca a doua mea casnicie sa aiba mai mult succes decat prima?
ASPECTE REFERITOARE LA FAMILIE:
• Cum putem construi increderea si iubirea neconditionata?
• Cum devenim o familie centrata pe principii?
• Cum facem ca toti sa se indrepte in aceeasi directie?
• Ce facem daca suntem in afara pistei?
• Cum putem sa ne facem timp pentru familie?
• Cum construim unitate?
• Cum ii impiedicam pe membrii familiei sa fie atat de egoisti?
• Ce facem atunci cand nu exista intelegere si comunicarea e defectuoasa?
• Cum putem sa facem comentarii personale fara sa jignim?
• Cum putem sa ne imbunatatim abilitatile de rezolvare a problemelor?
• Cum gestionam confuzia si dezorganizarea?
• Cum punem activitatile tuturor in acelasi program?
• Ce facem atunci cand incercam, dar lucrurile par sa se destrame?
ASPECTE REFERITOARE LA EDUCATIE:
• Cum ne invatam copiii sa-si indeplineasca treburile cu voiosie, fara sa li se ceara?
• Cum stim la ce sa ne asteptam de la un copil?
• Ce facem atunci cand un copil se poarta urat?
• Ar trebui sa fim autoritari sau permisivi cu un copil?
• Ce facem in cazul in care copiilor nu le plac deciziile noastre?
• Ce facem atunci cand un copil este neascultator?
• Ce facem atunci cand un copil se bate si se cearta?
• Cum ne descurcam cu un adolescent care e morocanos, rebel si nerespectuos?
• Cum gestionam rivalitatea dintre frati?
• Ce facem atunci cand un copil se indeparteaza de la pista?
• Ce facem atunci cand un copil ne bate la cap sa facem exceptii?
• Cum facem sa-i implicam pe copiii nostri intr-o declaratie de misiune a familiei?
• Ce facem atunci cand trebuie sa mergem la lucru amandoi?
• Ce facem in legatura cu cresele si gradinitele cu program prelungit?
• Cum pot sa gestionez cel mai bine faptul ca sunt un parinte singur?
•
ASPECTE REFERITOARE LA FAMILIA INTERGENERATIONALA SI EXTINSA:
• Cum facem sa devina puternica familia noastra extinsa?
• E prea tarziu sa-i ajutam pe copiii deveniti adulti si pe copiii lor?
• Eu nu sunt parinte; cum pot sa influentez?
• Cum pot fratii deveniti adulti sa creeze o schimbare in familie?
• Cum fac fata divortului parintilor mei?
ASPECTE REFERITOARE LA SOCIETATE:
• Societatea este impotriva familiei – ce putem face?
• Ce putem face in legatura cu influenta negativa a televizorului in casa?
• Cum ne putem proteja copiii de lucruri precum pornografia, drogurile si aderarea la bande?
• Cum putem sa schimbam societatea?
Daca una sau mai multe dintre intrebarile de mai sus ti-au dat vreodata batai de cap si nu ai fost multumit de solutia gasita, sau daca te confrunti chiar acum cu una dintre aceste probleme, in mod sigur ca principiile din aceasta carte iti vor fi de folos. Acorda-i un credit de incredere lui Stephen R. Covey si principiilor sale recunoscand ca:
„Modestia si curajul ar putea fi comparate cu mama si tatal unei familii metaforice, pe care o avem fiecare in noi insine. E nevoie de modestie pentru a recunoaste ca principiile sunt cele care detin controlul. E nevoie de curaj pentru a te supune principiilor, atunci cand sistemele de valori sociale merg in alta directie. Iar fructul unirii dintre curaj si modestie este integritatea sau o viata integrata principiilor. Nepotii sunt intelepciunea si o mentalitate a abundentei.
Acestea sunt lucrurile care ne permit fiecaruia dintre noi – ca indivizi si ca familii – sa speram, chiar si atunci cand iesim de pe pista si sa continuam sa revenim de fiecare data. Trebuie sa ne amintim intotdeauna ca exista principii ale „adevaratului nord” care guverneaza fara gres, ca avem puterea de a alege sa aplicam aceste principii in propria noastra situatie si ca putem ajunge la destinatie.
In ciuda acestui zbucium inerent din viata de familie, nu exista niciun efort care sa aduca recompense mai bogate, comori mai dulci si satisfactii mai profunde. ”
TESTIMONIALE:
„Aceasta carte, frumos scrisa, ofera sfaturi excelente pentru «cel mai inalt rol si cea mai importanta calauzire» in educatie.” – Publishers Weekly
„O aplicare foarte atenta, profund personala si practica a principiilor lui Stephen (si, desigur, ale Sandrei) Covey cu privire la ceea ce conteaza cel mai mult: familia.” – John E. Pepper, presedinte si director executiv, Procter & Gamble
„Relatiile de familie necesita angajament, modestie, rabdare si abilitatea de a ne ierta unii pe altii. Cartea lui Stephen Covey ne aminteste ca munca cea mai importanta pe care o desfasuram in fiecare zi consta in ceea ce facem pentru familia noastra.” – Greg Coleman, editor, Reader’s Digest
„Conflictul mereu actual dintre viata profesionala si viata de familie este abordat in Cele 7 obisnuinte ale familiilor extraordinar de eficace printr-o excelenta combinatie de principii, intelepciune si exemple. Succesul este posibil in ambele cazuri, daca ai un simt adecvat al prioritatii si echilibrului.” – Donald G. Soderquist, vicepresedinte si director operational, Wal-Mart Stores, Inc.
„O carte extraordinara despre relatiile de familie centrate pe principii. N-ar fi putut veni intr-un moment mai potrivit, caci lipsa legaturilor de familie distruge relatiile si duce la o violenta excesiva.” – Arun Gandhi, nepotul lui Mahatma Gandhi si fondator/director al Institutului Gandhi
„Cele 7 obisnuinte ale familiilor extraordinar de eficace ne inspira sa cream relatii de familie extraordinare si ne asigura cunostintele practice necesare in acest demers.” – John Gray, autorul cartii Men Are from Mars, Women Are from Venus (Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus)
REVIEW-URI