Ciocoii vechi si noi, Nicolae Filimon, Cartex

PRP: 10,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 7,00 lei
Diferență: 3,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:
Anul publicării: 2011
Categoria: Literatura

DESCRIERE

Ciocoii vechi noi si morti (denumit si Ce naste din pisica soareci mananca) este un roman romanesc, scris de Nicolae Filimon, fiind considerata cea mai importanta opera a prozatorului. Romanul a fost publicat pentru prima data in anul 1862 de Revista Romana a lui Al. I. Odobescu iar in anul 1863 apare ca volum. Este considerat primul roman notabil al literaturii romane.


Actiunea romanului se petrece intre anii 1814-1825 in Bucuresti in timpul domnitorului fanariot Ioan Gheorghe Caragea. Actiunea are loc in casa postelnicului Andronache Tuzluc, favorit al domnitorului.

Romanul este alcatuit din 32 capitole, primul capitol intitulat„Dinu Paturica”. Intr-o dimineata, la curtea postelnicului, in octombrie 1814„soseste un june de 22 ani cu fata oachesa, ochi negri plini de viclenie, un nas drept si cam ridicat in sus, ce-i indica ambitia si mandria grosolana”. Acest june se numeste Dinu Paturica si ajunge ciubucciu la curtea bogatului fanariot, Andronache Tuzluc, care sosise in tara impreuna cu domniile fanariote. Prin necinste si lingusiri ajunge mare postelnic la curtea domnitorului Ioan Gheorghe Caradja. Singura nemultumire a boierului fanariot era aceea ca boierii pamanteni nu-i dadeau atentie si de aceea hotaraste sa o ceara de sotie pe fiica boierului C, roman de natiune. Boierul refuza cu demnitate si infrunta mania domnitorului care intervine pentru protejatul sau. Cu aceasta ocazie autorul prezinta curtea domneasca cu obiceiurile si atmosfera timpului.

Un alt personaj introdus este Chera Duduca, intretinuta lui Tuzluc,„o vinera orientala iesita din ramasitele spulberate ale populatiunei grece din fanari... o frumusete perfecta, inteligenta vie, spirit fin si iscusit”. Gelos, Andronache Tuzluc, il trimite pe Dinu Paturica sa o slujeasca pe Duduca, in realitate cu porunca sa o supravegheze.

Intalnirea dintre Duduca si Dinu Paturica realizeaza o scena de mare maiestrie:„vicleana ca o vulpe, aceasta intelege adevaratul rol al slujnicarului trimis”. Cei doi se inteleg dintr-o privire si isi fac planuri sa-l aduca la sapa de lemn pe postelnic. Pentru a-si realiza scopul, cei doi au nevoie de un intermediar, astfel intra in scena Chir Costea Chiorul, un negustor si camatar, un tradator, un om care spioneaza, denunta si insala.

La curtea postelnicului este vataf Gheorghe, un tanar cinstit si devotat care vede incorectitudinile lui Paturica si ii atrage atentia postelnicului. Drept multumire, postelnicul il da afara si il numeste pe Paturica vataf al curtii. Ca vataf cerceteaza mosiile si stoarce bani grei pe baza celor nevoiasi, vinde diferite functii publice in numele lui Tuzluc.


Anul aparitiei: 2011
Nr. pagini: 234

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0830 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.