Codul administrativ octombrie 2020. Editie tiparita pe hartie alba (Verginia VEDINAS)
DESCRIERE
Codul administrativ cuprinde 10 parti, 638 de articole si 6 anexe. Este, in opinia noastra, o structura acoperitoare pentru toate marile domenii ale dreptului administrativ.
Constatam ca nu este vorba, cum incearca sa induca ideea unii „carcotasi”, de o simpla alaturare de reglementari existente, ci despre un proces care sub aspectul fondului, dar si al formei, este elaborat si integrator.
Un al doilea argument care sustine semnificatia Codului si deriva din primul este acela ca, prin reunirea, in acelasi act normativ, a reglementarilor aplicabile administratiei publice, se elimina paralelismele, contradictiile, stufarisul de norme in care nu numai practicianul, dar si teoreticianul, riscau sa se piarda sau se pierdeau efectiv.
Un ultim argument, ca succesiune, nu ca semnificatie, vizeaza oferirea unui singur instrument juridic la care sa se raporteze practicienii, dar si teoreticienii, in egala masura, atunci cand infaptuiesc administratie publica sau, dupa caz, analizeaza si dezvolta regimul sau statutul juridic al institutiilor, principiilor, actelor juridice si al celorlalte modalitati de concretizare a acesteia, inclusiv din perspectiva raportarii permanente la exigentele impuse de apartenenta Romaniei la marea familie a Uniunii Europene.
Calitatea unei activitati este influentata, in mod esential, de cea a esafodajului juridic care o organizeaza, reglementeaza si transpune in practica. Iar adoptarea unui Cod administrativ este un pas chiar daca intarziat, chiar daca nu foarte sigur pe el sub toate aspectele, extrem de important, pentru ca s-a implinit si pentru ca atrage dupa sine o reconsiderare a abordarii, nevoia unei puneri in acord a activitatii administratiei, a organizarii si functionarii acesteia, cu reperele de fond si forma, trasate de noul act normativ.
Codul administrativ este un act normativ care prezinta, in mod neindoielnic, interes pentru cele mai multe categorii de destinatari. Incepem cu juristii, care, indiferent de profesia pe care o exercita, se „intalnesc” cu el. Asa cum nu putem „ocoli” administratia, de la venirea noastra pe lume si pana la plecare, nu putem ignora nici actul normativ care o reglementeaza si care este, in prezent, Codul administrativ al Romaniei.
Prof. univ. dr. Verginia Vedinas
Presedinte al Institutului de Stiinte Administrative „Paul Negulescu”
ISBN: 978-606-39-0725-8
Format: A5
Pagini: 320
Data aparitiei: Noiembrie 2020
REVIEW-URI