Codul de procedura penala (Legea nr. 135/2010)

PRP: 14,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 12,81 lei
Diferență: 2,09 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011

DESCRIERE

Noul Cod de procedura penala a avut in vedere crearea unui cadru legislativ clar, previzibil si accesibil tuturor participantilor la efectuarea actului de justitie penala. Totodata, legiuitorul s-a preocupat de asezarea procesului penal pe pilonii unor noi principii care, alaturi de cele clasice, sa contribuie la o mai buna infaptuire a justitiei penale cu respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Aceasta structura reprezinta nucleul dur al reglementarii desfasurarii unui nou model de proces penal in cadrul caruia sa fie constatate la timp, in mod complet si fara echivoc, faptele care constituie infractiuni, astfel incat nicio persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala, iar orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit legii.
Elaborarea noii codificari a urmarit, pe de o parte, asigurarea eficientei procesului penal si definirea limitelor puterilor coercitive ale statului, iar, pe de alta parte, garantarea drepturilor partilor si a celorlalti participanti in procesul penal astfel incat sa fie respectate prevederile Constitutiei, ale tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, ale celorlalte reglementari ale Uniunii Europene in materie procesual penala, precum si ale pactelor si tratatelor privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte.
Trebuie subliniat ca asigurarea functionalitatii sistemului justitiei penale nu se poate realiza decat prin intrarea concomitenta in vigoare a noului Codul penal, noului Cod de procedura penala precum si a Legii privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal.
Pregatirea punerii in aplicare a noului Cod de procedura penala va implica o pregatire corespunzatoare, atat a sistemului judiciar roman si a altor institutii care isi desfasoara activitatea in sfera justitiei penale (serviciile de probatiune, administratiile locurilor de detentie, politia comunitara, mediatorii etc.), cat si a societatii romanesti in ansamblul ei. Totodata, organele puterii legislative si executive trebuie sa asigure finantarea adecvata a sistemului judiciar, personalul si logistica necesare functionarii noilor institutii procedurale.



Numar pagini:328
Anul aparitiei:2010

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0622 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.