Comoara ascunsa. O harta catre sinele copilului de Violet Oaklander
DESCRIERE
Cartea autorului Violet Oaklander „Comoara ascunsa. O harta catre sinele copilului de Violet Oaklander" de la editura HERALD
Dupa extrem de apreciata sa prima lucrare in domeniul terapiei cu copiii, Ferestre catre copiii nostri, Comoara ascunsa. O harta catre sinele copilului vine sa intregeasca contributia psihoterapeutei Violet Oaklander in acest domeniu sensibil si fascinant. Daca in prima sa lucrare, autoarea descrie in detaliu metodele gestaltiste si de terapie prin arta si joc pe care le aplica in lucrul sau terapeutic, in cartea prezenta autoarea prezinta intr-o maniera sistematica si cuprinzatoare intelegerea sa asupra procesului terapeutic si metoda sa de lucru, pe care specialistii in domeniu au ajuns sa o numeasca chiar „metoda Oaklander”.
Datorita modului in care autoarea adapteaza Terapia Gestalt, aceasta devine una dintre cele mai eficiente terapii pentru copiii de toate varstele. Violet Oaklander foloseste o varietate larga de tehnici creative, expresive si proiective, accentul cazand insa pe calitatea „contactului” si a relatiei terapeutice. Cartea de fata este de interes atat pentru parinti, cat si pentru terapeuti, consilieri, cadre didactice, precum si pentru adultii care vor sa afle mai multe despre propriul lor copil launtric.
*
„Inainte ca un copil sa se poata angaja intr-o exprimare sanatoasa, trebuie sa parcurgem cativa pasi esentiali. Mai intai, este nevoie ca eu sa-l ajut pe copil sa devina constient de furie, sa recunoasca furia. Acesta este primul pas pentru ca un copil sa se simta puternic si intreg, in loc sa fuga infricosat si sa evite sentimentele de furie sau sa le descarce in moduri indirecte, care i-ar putea rani sau indeparta pe ceilalti. In al doilea rand, este nevoie ca eu sa-l ajut pe copil sa invete ca furia reprezinta un sentiment normal, natural, pe care cu totii il simtim uneori; ca furia este doar furie – o emotie care nu este nici buna, nici rea si ca este in regula (el este in regula) sa fie furios. In al treilea rand, sper sa il pot ajuta pe copil sa aleaga constient modul in care isi exprima furia: sa o exprime intr-un mod direct sau intr-un mod privat, pe o alta cale, deoarece emotia tot trebuie exprimata. In cele din urma, este nevoie sa-i ofer copilului multe tehnici prin care sa-si exprime furia – si pentru exprimarea furiei intr-un mod direct, si pentru exprimarea intr-un mod privat.”
„Furia si simtul sinelui merg mana in mana. Furia este o expresie a sinelui, iar atunci cand o persoana o inhiba, sinele ei este diminuat.”
„Emotiile unui copil formeaza miezul fiintei lui. Cand sentimentele sale nu sunt validate, nici el nu este valid. Cand sentimentele lui sunt desconsiderate, ridiculizate, cand li se cauta mereu o explicatie plauzibila, cand li se raspunde cu asprime, copilul se simte profund respins. […] Isi inchide simturile, isi contracta muschii, retine si blocheaza exprimarea, isi ingradeste mintea. Simtul sinelui devine unul difuz, iar copilul se angajeaza intr-o diversitate de comportamente defensive […]”
Violet Oaklander,
Comoara ascunsa
CUPRINS
Multumiri... 7
1. Introducere... 9
2. Ce anume ii aduce pe copii la terapie?... 11
3. Procesul terapeutic cu copii si adolescenti... 28
4. Cum sa intarim simtului sinelui copiilor si al adolescentilor... 67
5. Multiplele fatete ale furiei... 92
6. Lucrul cu adolescentii... 123
7. Pierdere si doliu... 156
8. Cum sa ii ajutam pe copii si adolescenti sa-si hraneasca propriul sine... 187
9. Lucrul cu copiii foarte mici... 217
10. Lucrul cu grupurile... 230
11. Tratamentul copiilor cu simptome ale tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie... 246
12. Un mod inovator de a folosi muzica in terapie... 274
Addendum... 295
Epilog... 297
Bibliografie... 299
Nr. de pagini: 304
Anul aparitiei: 2018
REVIEW-URI