Comoara imparatului Radovan. Cartea despre soarta de Iovan Ducici
DESCRIERE
Cartea autorului Iovan Ducici „Comoara imparatului Radovan. Cartea despre soarta de Iovan Ducici" de la editura BLASSCO
In iubire nu exista nimic rational. Iubirea este o stare sufleteasca fara echilibru si fara intelegere. De aceea grecii antici considerau iubirea drept o boala, iar pe cei indragostiti, bolnavi. Indragostitii sunt utopistii cei mai mari, iar iubirea este cea mai mare utopie. In iubire se simte mai mult decat este nevoie, se sufera mai mult decat se cugeta, se viseaza mai mult decat se traieste si se spune si ceea ce nici noi singuri nu credem.
Primele cuvinte ale acestei carti sunt: „Filosofia in general e trista. [...] Cu cat mai mult cugeti la viata, cu atat mai multe piedici iti iesIn cale." in urmatoarele 380 de pagini, lovan Ducici va invata cum sa evitati acest lucru, in cunostinta de cauza si folosind experienta si experientele celor mai insemnati trecatori prin istoria omenirii.
Autorul reuseste sa sintetizeze acumularile personale ale unei vieti intregi, aratand in egal a masura o vasta cultura ce acopera domenii diverse: istorie, literatura, filozofie, sociologie, psihologie, stiinte. Multe idei si concluzii le veti primi fie ca pe o descoperire a unor adevaruri, fie ca pe o confirmare binevenita a unor idei deja existente in subconstientul dvs dar care nu avusesera puterea sau ocaziasa infloreasca la nivelul constientului.
Cartea face o incursiune in domenii aparent foarte diferite, tratand in capitole separate teme legate de: fericire, iubire, femei, prietenie, tinerete si b atranete, poeti, eroi si proroci. Cu toate acestea, veti descoperi o neasteptata unitate si continuitate a intregului volum, atat in ceea ce priveste ideile, cat si personajele si personalitatile folosite ca exemplificari.
Este o carte care imbina: puterea de intelegere a unui filozof; sensibilitatea unui poet; claritatea si caracterul sintetic ale unui inginer; precizia, corectitudinea si spiritul vizionar ale unui istoric; volumul de cunostinte si modul explicit de prezentare ale unei enciclopedii.
Suntem mandri sa mentionam ca cele 458 de note de subsol, introduse de editura, conduc atat la intelegerea deplina a informatiilor transmise de autor, cat si la imbogatirea culturii generale a cititorului. Totodata, indexul de nume proprii usureaza unitatea si cursivitatea lecturii.
Dar, vorba autorului: „Ramane cititorului sa se conduca dupa sine insusi. Cea mai buna carte este numai aceea care ne este cea mai draga, precum cea mai frumoasa femeie este aceea pe care o simtim ca este frumoasa, dar nu stim pentru ce este frumoasa."
Nr. de pagini: 404
Anul aparitiei: 2018
REVIEW-URI