Craciun in Padurea Mare
DESCRIERE
Sa ne bucuram impreuna
Personaj din folclorul scandinav, tomtele (in suedeza, tomte) este pazitorul credincios al oricarei gospodarii, in special al copiilor si animalelor. Nu e nici spiridus, nici elf, nici gnom. Multi se lauda ca l-au vazut, dar probabil i-au zarit doar scufia rosie sau barba alba pe la coltul casei ori au visat.
Langa Padurea Mare, intr-o ferma parasita, locuieste tomtele Artag. Vremurile in care locul era plin de viata s-au dus de mult, dar el a ramas sa pazeasca gospodaria, cum face orice tomte. Nu mai sunt oameni care sa lucreze pamantul si sa ingrijeasca animalele, nici copii care sa alerge si sa se catare in copaci. Doar cu paianjenii sau bondarii rataciti mai poate schimba bietul tomte o vorba.
?i pe deasupra, tocmai acum, cand vine iarna, isi pierde scufia cea rosie si manusile groase. Vantul cel neastamparat i le-a zburat de pe sfoara de rufe. De suparare, tomtele izbeste poarta si face sa cada scandura pe care oamenii scrisesera: „DE VANZARE – FERMA CU TOMTE DE CASA“. Pai da, de atunci au inceput necazurile. Aproape stearsa de ani si de ploi, pe scandura se mai vede doar „TOMTE DE C“.
Vantul, care poate nu e chiar atat de neastamparat, duce scandura, scufia si manusile in calea unor iepurasi din padure. Sunt mititei si habar n-au ce-ar putea fi acele lucruri. Nici mama-iepure nu stie, nici tata-iepure. Doar doua stancute pricep ca pe scandura scrie ceva de un tomte. Mai stiu, din auzite, ca un tomte se lasa vazut doar de Craciun. Aha, acum e clar: trebuie sa fie toti pregatiti pentru ca de Craciun, in Padurea Mare, va sosi un mare domn tomte. ?i, desi n-are niciun gand sa plece din casuta lui de la ferma, tomtele Artag ajunge totusi in Padurea Mare, ca prin minune. Poate ca Padurea Mare este noua lui casa, iar locuitorii ei noua sa familie de care trebuie sa aiba grija ca un tomte bun, intelept si de incredere. ?i putin morocanos, cand isi aduce aminte.
Povestile din „Padurea Mare” alcatuiesc o foarte populara serie de romane ilustrate pentru copii creata de Ulf Stark. „Craciun in Padurea Mare” este prima carte din serie.
ULF STARK (1944–2017) a fost poet, scriitor si scenarist si unul dintre cei mai importanti autori suedezi de carti pentru copii. In textele sale, lumea este vazuta din perspectiva unui copil, intr-un mod foarte autentic, fidel si subtil. Fie ca se ocupa de lucruri marunte, fie ca scrie despre teme grave, cum ar fi moartea, Ulf Stark este un maestru al atragerii cititorului in poveste si al dezvaluirii unor sensuri profunde in intamplarile aparent banale, de zi cu zi, din viata unui copil. A scris aproape 100 de carti, traduse in 30 de limbi, si multe dintre ele au fost transformate in filme si piese de teatru. In 1993, a primit Premiul Memorial Astrid Lindgren, in 2017 a fost rasplatit cu Premiul pentru Literatura pentru Copii si Tineri al Consiliului Nordic, iar in 2018 a fost nominalizat postum la Premiul H.C. Andersen.
EVA ERIKSSON (n. 1949) este o ilustratoare suedeza care a colaborat mult cu Ulf Stark, Astrid Lindgren si numerosi alti autori consacrati. Stilul sau de ilustratie este cald, expresiv si plin de umor, in culori vii si tehnici aparent simple (acuarela, creioane colorate) utilizate cu originalitate. A primit numeroase distinctii, inclusiv Premiul Memorial Astrid Lindgren, in 2001.
REVIEW-URI