Crema de galbenele si curcubeul. Povestiri maramuresene

PRP: 35,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,25 lei
Diferență: 8,75 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil

DESCRIERE

Pe coperta: desen de Ioan Marchis (2021)

 

Vara si toamna, in fiecare sambata, ajungea la Ieud, pe tapsanul din fata primariei, aprozarul ambulant. Ieudenii cumparau rosii, ardei, castraveti, gogosari, ceapa si cartofi. Asa era pe vremuri. De saisprezece luni s-a deschis langa primarie un miniPENNY Market. Pe o laita langa poarta de lemn din fata gospodariei Mariei Ilea a Haitului, doua babe cu lecrece, cu fuste largi, cu pantaloni de trening din bumbac pe sub fuste, invinetite de frig, mancau doua sandviciuri de post cumparate de la miniPENNY Market. Foloseau mainile stangi. Cu mainile drepte rasuceau fir, faceau fuior, povesteau. Frig cu umezeala. ?i acum cincizeci de ani faceau acelasi lucru in luna decembrie fara sa aiba pe sub fustele largi pantaloni de trening. Rasuceau fir, faceau fuior, povesteau. (Marian Ilea)

* * *

Citind povestirile lui Marian Ilea nu poti sa nu te duci cu gandul la relatarile unor Elisabeta Rizea sau Anita Nandris-Cudla. Nu poti sa nu iti amintesti de volume ca Povestirile mameibatrine de Radu ?uculescu. Cat despre fantasticul lui Marian Ilea, este unul inrudit, as spune, cu cel din povestirile lui Carson McCulles (si aici ma refer in special la Balada tristei cafenele), asta ca sa depasesc granitele literaturii romane. Marian Ilea este un autor complex, un cronicar nu numai al unor vremuri trecute, ci si al prezentului, preocupat de impactul noului asupra unei lumi bine ancorate in traditii vechi, puternice. Se poate spune ca, prin spiritul lor mitteleuropean, povestirile lui Marian Ilea aduc un cu totul alt aer in literatura romana contemporana. (Raul Popescu)

* * *

MARIAN ILEA, nascut in 1959 la Ieud (Maramures), prozator, dramaturg, ziarist, regizor de televiziune, traieste la Baia Sprie, localitate multietnica de veche traditie minereasca, model pentru ciclul sau „Medio-Monte” (vechiul nume roman al orasului). Dupa ce a frecventat, de la sfarsitul anilor ‘80, cenaclurile bucurestene „Universitas” (Mircea Martin) si „Junimea” (Ovid S. Crohmalniceanu), incepand sa publice proze in reviste, primul sau volum (1990) e salutat cu Premiul pentru proza la Targul National de Carte de la Cluj-Napoca. Ziarist la cotidianul Glasul Maramuresului din Baia Mare, cofondator si director al revistelor de cultura Archeus si Informatia zilei, va regiza si documentare si docufictiuni pentru antena independenta de televiziune AXA TV/Maramures TV din Baia-Mare. Prima sa piesa de teatru a obtinut Premiul 1997 pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania, al carei membru este. A mai primit: Marele Premiu pentru proza ASPRO 1999, Premiul pentru proza ASB 2000, Premiul pentru proza Liviu Rebreanu 2005 al Academiei Romane (pentru carti din ciclul „Medio-Monte”) si Premiul pentru proza 2018 al Editurii Cartea Romaneasca (pentru Grasane...). Una din proze, tradusa in croata de Ivana Oluji?, i-a aparut intr-un numar dedicat Romaniei (2017) al lui Knji%u017Eevna revija din Osijek. Spectacolul Monte Medio Performance, adaptare si regie de Mihaela Panainte dupa piesa Societatea de socializare..., a obtinut Premiul pentru originalitate al Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent (octombrie 2014). Arca lui Giorgio a fost montata la Baia Mare de Alexandru Dabija (2015), iar monodrama Pictorul de pancarte, cu trupa teatrului Ararat din Baia Mare condusa de Claudiu Pintican, a primit Marele Premiu la I-ul Festival international de teatru Monologues Over Uzh din Oujgorod, Ucraina (septembrie 2018). Volume publicate (selectiv): Desistea, proza, Cartea Romaneasca, 1990; Desistea II, proza, Cartea Romaneasca, 1996; Ariel, piesa de teatru, Cartea Romaneasca, 1997; Povestiri din Medio-Monte, proza, Cartea Romaneasca, 2000; Vacek, microroman, Dacia, Cluj-Napoca, 2002; Medio-Monte, antologie de proza, Dacia, 2003; Povestiri cu noima, Dacia, 2006; Inteleptul, proza, Tracus Arte, 2013; Petrecerea, teatru, Tracus Arte, 2013; Capra germana si gramofonul, proza, Tracus Arte, 2014; Amintiri din casa scarii, roman, Limes, 2014; Arca lui Giorgio, teatru, Tracus Arte, 2015; Beraria Luther, proza, Eikon, 2015; Herina, antologie de proza, Polirom/Cartea Romaneasca, 2016; Noptile din Mittelstadt, proza, Cartea Romaneasca, 2018; Zeppelinul Piticului, proza, Paralela 45, 2018, Eoliana, Casa de pariuri literare, 2021; Ceasul solar, Casa de pariuri literare, 2021; ?ase proze de Marian Ilea cu ilustratii de Ioan Marchis, Ethnologica, 2021.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0680 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.