Curierul Judiciar nr. 5/2020

PRP: 47,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 41,19 lei
Diferență: 6,71 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor:
Editura:
Anul publicării: 2020
Categoria: General

DESCRIERE

Revista este indexata in baze de date internationale (BDI)

- CEEOL - Central and Eastern European Online Library

- HeinOnline - Legal Research Database

- EBSCO - EBSCOhost Online Research Databases

 

Numarul din luna mai al Revistei Curierul Judiciar va propune subiecte de maxima importanta juridica.

In cadrul rubricii Curier legislativ realizata de dr. Oana Dimitriu sunt prezentate selectiv cele mai importante acte normative din perioada 1-31 martie 2020, inclusiv decizii de admitere ale Curtii Constitutionale, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ale Curtii Europene a Drepturilor Omului publicate in Monitorul Oficial al Romaniei.

Rubricile de Actualitate europeana si Actualitate internationala corespunzatoare lunii martie 2020 aduc in prim plan principalele activitati de la nivelul institutiilor Uniunii Europene, dar si evenimentele de interes international. Cele doua rubrici sunt semnate de dr. Oana Dimitriu, respectiv de prof. dr. Bogdan Aurescu.

 

Practica judiciara neunitara

Rubrica este dedicata practicii judiciare neunitare cuprinde solutii ce ilustreaza aparitia unei jurisprudente neunitare cu privire la o problema de drept de actualitate fie prin aceea ca priveste interpretarea unor norme juridice foarte importante, cu aplicabilitate de durata, ceea ce face ca practica neunitara sa se manifeste intr-o perioada mai mare de timp, fie pentru ca priveste o norma cu implicatii imediate asupra unui numar mare de raporturi juridice, chiar daca intr-o perioada limitata de timp. In acest numar judecator dr. Georgiana Anghel-Tudor analizeaza Mijlocul procedural de inlocuire a legii penale mai favorabile retinute in actul de trimitere in judecata.

 

Despre arbitraj pentru justitiabili si profesionisti

In cadrul rubricii realizate de dr. Beatrice Onica-Jarka, vicepresedintele Institutului Arbitral Roman, semneaza articolul din acest numar Alocarea costurilor in arbitraj – intre intelegerea partilor, regulile de arbitraj si lex arbitri care se doreste a fi o incursiune in modalitatea de alocare a cheltuielilor in arbitraj, fie conform intelegerii partilor, fie potrivit regulilor de arbitraj – lex arbitri, prin prezentarea unor mecanisme specifice arbitrajului care permit ca aceste costuri sau cheltuieli sa fie tinute sub control sub control sau asigurate, iar arbitrajul sa se poata derula si cu resurse furnizate de terti.

 

Dreptul afacerilor

Articolul Admisibilitatea cererii de revizuire intemeiate pe dispozitiile art. 509 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ. impotriva unei sentinte de intrare in faliment, semnat de avocat Ruxandra Argaseala, propune o analiza care sa releve in final raspunsul la intrebarea: Poate o factura storno constitui temei pentru admiterea unei cereri de revizuire intemeiate pe dispozitiile art. 509 alin. (1) pct. 5 C. proc. civ. si pentru schimbarea in tot a sentintei prin care s-a dispus intrarea in faliment? In articol sunt aduse argumente prin interpretarea prevederilor legislatiei si a practicii instantelor nationale, dar si a jurisprudentei CEDO. In final sunt facute aprecieri cu privire la indeplinirea conditiei de „inscris nou” a facturii storno, precum si in ceea ce priveste oportunitatea admiterii unei cereri de revizuire in aceasta materie.

 

Drept privat

Articolul Este principiul publicitatii sedintei de judecata respectat, in procesul civil, in situatia in care sedinta de judecata se desfasoara prin videoconferinta?, semnat de judecator Radu-Mihai Necula. In contextul decretarii starii de urgenta, in cauzele de urgenta deosebita in care activitatea de judecata continua, inclusiv pe perioada starii de urgenta, exista posibilitatea ca sedinta de judecata sa se desfasoare prin videoconferinta, posibilitate mentinuta de altfel si prin decretul de prelungire a starii de urgenta. In analiza autorul face anumite precizari punctuale cu privire la respectarea principiului publicitatii sedintei de judecata atunci cand sedinta s-ar desfasura prin videoconferinta, dar ofera si raspunsuri la urmatoarele intrebari: Este principiul publicitatii sedintei de judecata respectat pe perioada starii de urgenta? Daca, totusi, in perioada starii de urgenta, o parte apreciaza ca principiul publicitatii sedintei de judecata nu este respectat, ca urmare a desfasurarii sedintei de judecata prin videoconferinta, care sunt mijloacele procesuale prin care aceste aspecte pot fi invocate? Dupa incheierea starii de urgenta, sedinta de judecata se mai poate desfasura prin videoconferinta?

 

Drept public

Articolul Inadmisibilitatea exceptiei de nelegalitate in practica instantelor judecatoresti, semnat de avocat, conf. dr. Marta-Claudia Cliza si avocat, drd. Sandra-Sophie-Elise Olanescu. Fara sa isi propuna ca in cuprinsul analizei sa detalieze aspectele ce tin de procedura de judecata sau justetea solutiei aleasa de legiuitor de a lasa in competenta instantei investite cu fondul litigiului competenta de a analiza temeinicia/netemeinicia unui act administrativ (care poate fi o instanta penala, o instanta civila etc.), autoarele apreciaza ca numai o instanta specializata de contencios administrativ se poate pronunta intr-o chestiune ce tine de legalitatea unui act administrativ, impunandu-se ca norma legala sa fie luata ca atare si aplicata de judecator, astfel incat orice alte comentarii nu isi regasesc finalitatea, atat timp cat textul legal este in vigoare si aplicabil, nefiind declarat neconstitutional. In considerarea acestui fapt, in articol sunt vizate doar aspecte ce tin de temeinicia criticilor de nelegalitate aduse actului administrativ, atat din punct de vedere teoretic, cat si practic, cu trimitere directa la solutii ale instantelor de judecata.

 

Drept penal

Articolul Controverse si dezlegari privind infractiunea de folosire a prostitutiei infantile, semnat de procuror, asist. dr. Teodor Manea. Infractiunea de folosire a prostitutiei infantile este o adaugire facuta Codului penal prin O. U. G. nr. 18/2016, realizata pe fondul necesitatii implementarii in legislatia nationala a normelor europene in materia combaterii abuzului sexual asupra copiilor, precum si a exploatarii sexuale a acestora. Articolul isi propune sa analizeze elementele specifice ale infractiunii, mai putin abordata in doctrina, dar suficient de des intalnita in practica incat demersul sa fie necesar. Desi la o citire fugara aplicarea textului pare simpla, se ridica totusi o serie de probleme legate de obiectul juridic al infractiunii, care se reflecta apoi asupra existentei sau nu a unui subiect pasiv, cu consecinte in incadrarea juridica a faptelor in contextul in care se utilizeaza serviciilor mai multor minori care practica prostitutia. De asemenea, este relevant de stabilit cu claritate sfera actiunilor ce intra in elementul material al infractiunii, precum si ce inseamna, in fapt, caracterul subsidiar conferit de legiuitor acestei norme.

Articolul Vagabondajul si cersetoria. Intre politica penala a mizeriei si mizeria politicii penale, semnat de auditor de justitie Horia-Serban Tiugan. Autorul propune o analiza critica asupra unei dialectici juridice, prin identificarea unei patologii de politica penala ce a traversat, din 1865 pana in prezent, reglementarile din materia incriminarii vagabondajului si a cersetoriei. Scopul prezentului articol este de a constata carentele incriminarilor ce au ca obiect stari de fapt (comportamente considerate eo ipso ca fiind deviante), iar nu fapte propriu-zise. Totodata, constientizand incidenta unor norme specifice dreptului securitatii sociale, ale dreptului muncii, precum si regimul propriu al reglementarilor in cazul raspunderii penale a minorilor, sunt avute in vedere prevederile de principiu in legatura cu incriminarea si pedepsirea faptelor de vagabondaj si cersetorie.

Rubrica de Sinteze de jurisprudenta isi pastreaza structura, dar si actualitatea: CC, CEDO, CJUE – februarie 2020.

 

Instrumente

Articolul Principiul separatiei puterilor in stat – grefa de management organizational? De ce 3 si nu n?, semnat de lect. dr. Madalina Voican, constituie o analiza bazata pe analogia dintre principiul separatiei puterilor in stat si principiul managerial al functiilor unei organizatii. Teoria propusa argumenteaza ca cele trei puteri ale statului: (1) puterea legislativa, (2) puterea executiva si (3) puterea judecatoreasca, deriva si se suprapun, in mod corespunzator, cu cele trei functii ale unei organizatii: (1) functia de decizie, (2) functia de implementare si (3) functia de control. Aceasta analiza stabileste astfel criteriul aflat la baza separarii puterii in stat si raspunde la intrebarea de ce suveranitatea statului este divizata in 3 puteri si nu n puteri. In partea a doua, studiul detaliaza pe rand corespondenta dintre fiecare functie a organizatiei si puterea in stat aferenta.

In acest numar avocat Mihai Dinu semneaza pamfletul Amintiri din vremea izolarii.

Ca in fiecare numar, revista cuprinde un Index alfabetic si un Index legislativ care constituie veritabile instrumente de lucru pentru cititor.

 

ISBN: 1582-7526
Numar pagini: 60
Coperta: Necartonata
Format carte: Format A4
Data aparitiei: 2020

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0879 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.