De ce esueaza natiunile. Originile puterii, ale prosperitatii si ale saraciei

Preț: 69,99 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Editura:

DESCRIERE

De ce unele natiuni sunt bogate, iar altele, sarace, divizate de bogatie si de saracie, de sanatate si de boala, de hrana si de foamete? Este vorba de cultura, de conditiile meteo sau de geografie? Oare acestea determina prosperitatea sau saracia? Asa cum ne demonstreaza De ce esueaza natiunile, nici unul dintre acesti factori nu este nici imuabil, nici predestinat.

 

Bazandu-se pe 15 ani de cercetari originale, Daron Acemoglu si James Robinson demonstreaza concludent ca la temelia succesului economic se afla institutiile politice si economice facute de om (sau lipsa acestora). Coreea, pentru a folosi un singur exemplu, este o natiune remarcabil de omogena, cu toate acestea Coreea de Nord este una dintre tarile cele mai sarace din lume, in timp ce fratii si surorile lor din Coreea de Sud se numara printre cele mai bogate natiuni. Diferentele dintre cele doua Corei vin din politicile care au creat aceste doua traiectorii institutionale diferite. Acemoglu si Robinson fac apel la dovezi istorice extraordinare din Imperiul Roman, orasele-stat mayase, Uniunea Sovietica, Statele Unite si Africa, pentru a construi o noua teorie a economiei politice, cu o mare relevanta pentru marile intrebari ale prezentului.

 

 

 

„Ar trebui sa fie lectura obligatorie pentru politicieni si pentru oricine este preocupat de dezvoltarea economica.“ Jared Diamond

 

„O lectura irezistibila, extrem de antrenanta.“ Niall Ferguson

 

„O analiza importanta care nu trebuie ratata.“ Peter Diamond, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, 2010

 

„O carte de o bogatie intelectuala deosebita, care dezvolta cu mult nerv o teza importanta.“ Financial Times

 

„O capodopera.“ Bloomberg

 

„Acemoglu si Robinson – doi dintre cei mai importanti experti din lume in domeniul dezvoltarii – ne arata de ce nu geografia, bolile sau cultura, ci chestiunea institutiilor si a politicii explica, mai degraba, de ce unele natiuni sunt bogate si altele, sarace. Aceasta carte extrem de accesibila ofera o perspectiva patrunzatoare binevenita atat pentru specialisti, cat si pentru publicul larg.“ Francis Fukuyama

 

„Autorii demonstreaza in mod convingator ca tarile ies din saracie numai cand au institutii economice adecvate, mai ales proprietate privata si concurenta. Aceasta legatura intima dintre institutiile politice si institutiile economice este punctul central si esential al contributiei lor, teoria concretizandu-se intr-un studiu de mare vitalitate asupra uneia dintre intrebarile cruciale din economie si din economia politica.“ Gary S. Becker, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, 1992

 

DARON ACEMOGLU este profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology. Se numara printre cei mai influenti zece economisti ai lumii la ora actuala.

 

JAMES A. ROBINSON, politolog si economist, este profesor de studii privind conflictele globale la Universitatea din Chicago. Expert mondial recunoscut in America Latina si Africa, a lucrat in Botswana, Mauritius, Sierra Leone si Africa de Sud.

 

Acemoglu si Robinson, alaturi de Simon Johnson, au castigat Premiul Nobel pentru Economie in 2024, „pentru studii despre cum se formeaza institutiile si afecteaza prosperitatea unei tari“.

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0544 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.