Dramele si nenorocirile care au insangerat intaia familie a tarii
DESCRIERE
Subiecti de Drept Divin, Regii, Reginele, Printii si Printesele din Casa Regala a Romaniei au fost si sunt, pana la urma, si ei oameni, cu destine mai mult sau mai putin controversate, afectate, adesea, de drame sfasietoare. Si, ca atare, in acest veac si jumatate de la constituirea Monarhiei autohtone, nu putine au fost intamplarile tragice, de coloratura – uneori – ezoterica sau chiar tinand de domeniul fantasticului, care au jalonat biografiile Suveranilor nostri sau ale descendentilor lor directi. Iar, in unele situatii, consecintele asupra istoriei moderne a tarii noastre au fost teribile…
‒ Destinul nefericit al Principesei Marioara: sotul ei a pierit ca JFK, fiind victima primului asasinat regal filmat din istorie
‒ Doua vlastare regale rapite de boala in prima copilarie: cea dintai Maria si Mircea
‒ Cand un accident tragic de avion in Brazilia inseamna drumul spre o manastire in Statele Unite…
‒ Regina Maria, o viata incheiata in chinuri inimaginabile
‒ Mihai I: suferinta Regelui-copil, despartit de mama sa in copilarie si adolescenta
COLECTIA REGALA (25 VOLUME)
Istoria moderna a Romaniei (1866-1947 si, in fapt, pana in prezent) este imposibil de inteles fara analiza istoriei Casei Regale a Romaniei, ale carei personaje, de la Carol I la Mihai I, au marcat decisiv momentele cele mai importante ale ultimului veac si jumatate al Principatelor, Regatului si – vai! – Republicii Populare/Socialiste sau, revenind in valtoarea clipei, al unei Romanii fara de noima si identitate precisa, parca mereu pierduta in caruselul european si mondial.
Fara contributia novatoare a Casei Regale nu se stie cand si cum Romania ar fi putut trece din feudalismul intarziat direct in epoca moderna, cum fara actiunile inspirate si deciziile intelepte luate (uneori, contra inimii si a glasului sangelui!) de Suverani (Regele Carol I, Regele Ferdinand si Regina Maria) niciodata nu s-ar fi putut infaptui, la 1 Decembrie 1918, unica Romanie Mare.
Recunoscand rolul istoric jucat de cele cinci generatii ale Familiei Regale a Romaniei, nu putem sa le negam acestora nici calitatea de oameni ai timpului lor (…nu doar ai eternitatii!), de fiinte investite nu doar cu prerogativele dinastice ci si cu atributele lor pur umane, care au creionat si personalitatile puternice ale unor fiinte adesea patimase si chiar contradictorii, pe care nu ne-am propus sa le idealizam in vreun fel. Din amalgamul de trasaturi, uneori destul de greu de armonizat, au reiesit figuri luminoase, fascinante si, in ciuda locurilor comune livresti, absolut surprinzatoare. Va invitam sa le devoalam impreuna in filele (pe care unii le-ar putea considera, pripit, iconoclaste) ale cartilor din Colectia REGALA!
REVIEW-URI