Drept international public
DESCRIERE
Despre lucrare
Acest curs isi propune sa prezinte o panorama a dreptului international public, cuprinzand principiile si normele care guverneaza relatiile dintre state si interactiunile acestora din urma cu alti actori internationali. Dreptul international public este o disciplina fundamentala, care se remarca prin expansiune, efervescenta si importanta pe fundalul actualelor probleme globale ce impun o cooperare foarte stransa intre subiectele sale.
Lucrarea isi are arhitectura pe inovatia juridica, deoarece scopul primar al cercetarii fundamentale si aplicative il reprezinta descoperirea, interpretarea si dezvoltarea metodelor si sistemelor de cunoastere, in vederea avansarii cunoasterii umane.
Temele de cercetare propuse in cuprinsul capitolelor capteaza atentia si confera utilitate si interes atat pentru cei ce studiaza acest domeniu pentru prima data, cat si pentru specialisti.
Din cuprins
- Subiectele dreptului international public;
- Izvoarele dreptului international public;
- Dreptul tratatelor. Coordonate;
- Statul. Elemente de continut;
- Dreptul marii;
- Notiuni generale privind alte ramuri de drept international;
- Solutionarea pasnica a diferendelor internationale;
- Raspunderea statelor.
Puncte forte
- cursul este conceput pentru a oferi studentilor o intelegere globala a regulilor care guverneaza relatiile internationale si, in cele din urma, sa le ofere abilitati practice de rationament si argumentare juridica, de cercetare si de redactare a unor articole pe teme internationale;
- capitolele sunt insotite de definitii, exemple, scheme sau grafice, teste grila sau exercitii importante pentru formarea si educarea viitorilor juristi;
- abordare interdisciplinara cu referiri la stiintele de ramura;
- notiunile explicate sunt usor de asimilat, iar prezentarea temelor este facuta intr-un stil clar si logic;
- ample referinte bibliografice.
Despre autoare
Cristina-Elena Popa Tache este promotoarea dreptului international al investitiilor in Romania, cadru didactic universitar (din 2022) si cercetator stiintific asociat (2011-prezent) in cadrul Institutului de Cercetari Juridice „Acad. Andrei Radulescu” al Academiei Romane; arbitru si mediator la Vienna International Arbitral Centre (2014-prezent) si membra in Board of Directors in AEDBF Europa. Postdoc. Mediation and Negotiation. CDRC Vienna (2020-prezent); Research Fellow in drept international public la lInstitut de Recherches Europe-Asie, Aix-Marseille Universite – Schuman – 3 avenue R. Schuman – 13628 Aix-en-Provence, France (2022).
REVIEW-URI