Dreptul colectiv al muncii. (Re)gandirea dialogului social
DESCRIERE
Despre lucrare. Dialogul social este unul dintre pilonii principali ai modelului social european, model bazat pe performanta economica, un nivel ridicat de protectie sociala, educatie si dialog social.
Lucrarea abordeaza problematica unui model modern de dialog social, adaptat la lumea muncii in continua transformare si la noile tendinte de pe piata fortei de munca, in contextul tranzitiei catre o economie digitala si al proliferarii unor noi forme de ocupare a fortei de munca. In plus, aceasta clarifica concepte si analizeaza institutii specifice relatiei colective de munca (e.g., sindicatele, patronatele, reprezentantii salariatilor, negocierea colectiva, contractele colective si conflictele colective de munca), prin prisma legislatiei internationale, europene si nationale.
De asemenea, lucrarea cuprinde ample referinte practice, fiind structurata pe doua mari paliere: (i) note de curs si (ii) exercitii, grile si studii de caz, constituind astfel un instrument util de lucru atat pentru studenti, cat si pentru practicieni.
Cuprinsul lucrarii. Lucrarea este impartita in 7 capitole, incepand cu analiza dialogului social la nivel international, european si national si continuand cu organizatiile sindicale, reprezentantii salariatilor si organizatiile patronale. De asemenea, sunt analizate negocierea colectiva (atat din perspectiva regulilor instituite de lege, cat si a tehnicilor de urmat pentru o negociere de succes), contractul colectiv de munca, conflictele colective de munca, greva si modalitatile de solutionare a acestor conflicte, prin asigurarea tranzitiei de la conflict la cooperare. Aspectele teoretice sunt insotite de exemple practice, inclusiv exercitii, grile si studii de caz, precum si de cele mai importante decizii ale Curtii Constitutionale si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Puncte forte. Avand in vedere adoptarea unei noi legi a dialogului social (Legea nr. 367/2022), aceasta lucrare are avantajul de a clarifica provocarile generate de modificarile legislative, dar si de a analiza progresele realizate in dezvoltarea dialogului social si a identifica noi modalitati de abordare de catre angajatori a provocarilor determinate de aceste modificari legislative. Experienta semnificativa in acest domeniu a autoarelor este un argument suplimentar al calitatii lucrarii, fiind evidentiate problemele cu care se confrunta partenerii sociali si solutiile aferente acestora, precum si jurisprudenta incidenta a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, a Curtii Constitutionale si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Publicul-tinta. Prin modul in care este conceputa si realizata, lucrarea se adreseaza atat practicienilor (organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, juristilor, managerilor de resurse umane etc.), teoreticienilor (cercetatori, cadre didactice), cat si studentilor, masteranzilor si doctoranzilor.
Despre autori
Claudia-Ana Moarcas este profesor universitar la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, si consilier stiintific al Centrului de drept social comparat al Facultatii de Drept, precum si profesor asociat la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucuresti.
Valentina-Lidia Zarnescu este asistent universitar la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, si membra a Centrului de drept social comparat al Facultatii de Drept, precum si avocat, membra a Baroului Bucuresti.
REVIEW-URI