Dreptul european al afacerilor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Despre lucrare:
Dinamica fara precedent a constructiei europene si realitatile politico-juridice antrenate de semnarea Tratatelor fondatoare au permis nu doar afirmarea unui drept original (caracterizat prin dimensiunea sa supranationala si integratoare, efect direct si aplicare prioritara), ci si schimbarea paradigmelor si innoirea tehnicilor legislative.
Dreptul material al Uniunii se prezinta in prim-plan cu statura unui veritabil drept economic si social care depaseste granita traditionala dintre dreptul public si dreptul privat. Chiar daca libertatile economice fundamentale constituie centrul de greutate, „miezul tare” al dreptului european al afacerilor, domeniul de aplicare al acestuia se dovedeste astazi vizibil mai extins prin izvoare, continut si interese economice vizate. Dreptul european al afacerilor nu este un drept omogen, iar specificitatea lui rezulta din faptul ca norme apartinand unor ramuri juridice diferite, bine delimitate in plan academic, dar amestecate in viata afacerilor sunt abordate in contextul stabilit de reglementarile europene pertinente.
In paginile cursului veti regasi, pe langa dezvoltarile teoretice, si analiza jurisprudentei CJUE (inclusiv trimiterile preliminare formulate de instantele romane) in materia libertatilor economice fundamentale care raman o veritabila „constitutie economica” a Uniunii Europene si matricea dreptului european al afacerilor.
Recomandare: Tratatele Uniunii Europene. Comentarii si explicatii
https://www.beckshop.ro/tratatele-uniunii-europene-comentarii-si-explicatii
Din cuprins:
- Repere istorice ale constructiei europene
- Ordinea juridica europeana si dreptul european al afacerilor
- Izvoarelor dreptului european al afacerilor
- Libera circulatie a marfurilor
- Libera circulatie a capitalurilor si a platilor
- Libera circulatie a persoanelor si a serviciilor
- Libera circulatie a lucratorilor
- Dreptul de stabilire
Puncte forte:
- contine dezvoltari teoretice valoroase pentru tematica abordata
- include analiza jurisprudentei CJUE – inclusiv trimiterile preliminare formulate de instantele romane) in materia libertatilor economice fundamentale
- contine sectiuni separate in care sunt prezentate abordari practice
- contine ample referinte bibliografice
Despre autor:
Gina Orga-Dumitriu este avocat in Baroul Sibiu si cadru didactic titular la Facultatea de Drept a Universitatii „Lucian Blaga” din Sibiu cu vechime in invatamantul juridic superior de 25 de ani. Autoare a numeroase lucrari si studii de specialitate, este vicepresedinte al Institutului Roman de Drept Comercial din 2024.
REVIEW-URI