Dreptul Uniunii Europene. Cronologie. Izvoare. Principii. Institutii. Piata interna a Uniunii Europene. Libertatile fundamentale
DESCRIERE
A vorbi despre necesitatea cunoasterii noii ordini juridice europene instituite treptat in procesul constituirii si evolutiei Comunitatilor spre o Uniune inseamna a intelege ca actorii principali ai scenei europene sunt, in primul rand, cetatenii europeni, atat de incercati, in istorie, in cautarea unei identitati comune. In final, ei sunt destinatarii si direct beneficiarii normelor juridice create in acest proces, care, din momentul conceperii Comunitatilor, au imbratisat metoda integrarii, pentru apropierea natiunilor europene, dar si pentru conservarea valorilor acesteia.
Lucrarea se adreseaza studentilor, in primul rand, dar si celor interesati de complexitatea procesului de integrare europeana.
Riscul, prin publicarea unei lucrari despre „Uniunea Europeana”, este evident si intotdeauna asumat, determinat, pe de o parte, de contextul istoric actual al constructiei europene – din perspectiva mereu prezenta, de intrare in vigoare a unui nou Tratat – si, pe de alta parte, determinat de adoptarea si adaptarea extrem de rapida a legislatiei europene la contextul economic si politic contemporan care impune modificarea legislatiei nationale, intr un ritm extrem de rapid, pentru fiecare stat membru.
Din motivele enuntate, lucrarea impune modificari si completari care sa tina pasul atat cu legislatia Uniunii Europene, supusa unui proces permanent de schimbare, cat si cu evolutia jurisprudentei Curtii de Justitie, astfel incat autoarea este deschisa opiniilor din doctrina de specialitate.
Lucrarea de fata este oferita publicului din perspectiva unei Uniuni care a dobandit personalitatea juridica atat de dorita, de la instituirea Comunitatilor Europene, Uniune care, in dinamica sa, a devenit intregul la care se raporteaza fiecare cetatean al acesteia.
Ioana Nely MILITARU – Dreptul Uniunii Europene
„Dreptul Uniunii Europene. Cronologie. Izvoare. Principii. Institutii. Piata interna a Uniunii Europene. Libertatile fundamentale” este o lucrare care tine pasul cu transformarile si „transfigurarile” extrem de rapide din cadrul institutional si juridic european. Pornind de la nevoia unei constructii europene, trecand prin analiza principiilor care au stat la baza constituirii Uniunii Europene si ajungand pana la aspectele formale ce au determinat dezvoltarea institutionala europeana, Ioana Nely Militaru descrie, analizeaza si structureaza toate elementele de drept prin care, astazi, intelegem si „traim” spatiul european. Este o lucrare care se adreseaza, in primul rand, studentilor, dar si celor care doresc sa inteleaga, istoric si practic, valentele notiunii de „integrare”. Scrisa cu acribie, nerv si precizie, „Dreptul Uniunii Europene. Cronologie. Izvoare. Principii. Institutii. Piata interna a Uniunii Europene. Libertatile fundamentale” ofera o dubla perspectiva: a) consemnarea exhaustiva a „rotitelor” ce pun in miscare angrenajul european; b) raportul complex dintre „cetateanul european” si „statul european”, raport prin intermediul caruia se incearca, pe de o parte, apropierea prietenoasa intre natiunile europene, iar pe de alta parte, conservarea valorilor fiecarei natiuni in parte”.
Cristian Robu-Corcan
REVIEW-URI