Fitotehnie. Plante tehnice, medicinale si aromatice - Volumul II
PRP: 57,80 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 49,71 lei
Diferență: 8,09 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Gheorghe Valentin Roman
Editura: UNIVERSITARA
Anul publicării: 2012
Pagini: 466
Alertă stoc
DESCRIERE
Manualul de Fitotehnie este destinat, in principal, studentilor din institutiile de invatamant superior agricol, fitotehnia fiind disciplina de profil in invatamantul agricol din toata lumea si o componenta de baza a stiintelor agricole. Manualul se adreseaza, in egala masura, tuturor specialistilor interesati in cunoasterea celor mai importante elemente de biologie, ecologie si tehnologie de cultivare a plantelor de cultura mare din Romania.
Acest Manual de Fitotehnie continua traditia lucrarilor fitotehnice de amploare redactate in colaborare de profesorii de fitotehnie din centrele universitare cu profil agricol din Romania, incepand cu manualele si tratatele editate de Profesorii Nicolae Zamfirescu, Vasile Velican, Gheorghe Valuta, Nicolae Saulescu, I. Safta, Filip Cantar (1959-1960 si 1965), continuand cu manualele elaborate de Profesorii Gheorghe Bilteanu, Alexandru Salontai, Constantin Vasilica, Florea Ciobanu, Ioan Borcean, Ioan Fazecas, Victor Barnaure (1979, 1983, 1991) si cu manualele redactate de Profesorii Leon Sorin Muntean, Ioan Borcean, Mihail Axinte, Gheorghe Valentin Roman (1995-2006).
Trebuie evidentiat ca, in ultimii 20 de ani au vazut lumina tiparului lucrari de fitotehnie valoroase elaborate de profesori de la universitatile din Cluj-Napoca (Leon Sorin Muntean, Gavril Morar, Solovastru Cernea, Marcel Duda, s. a.), Timisoara (Ioan Borcean, Paul Pirsan, Valeriu Tabara, Gheorghe David, s. a.), Craiova (Marin Stefan, Ecaterina Feher), Iasi (Aglae Mogarzan).
Volumul II al manualului trateaza plantele tehnice (oleaginoase, textile, tuberculifere, radacinoase; tutun, hamei) si plantele medicinale si aromatice. Alaturi de cereale si leguminoase pentru boabe (tratate in vol. I al manualului) aceste culturi agricole ocupa peste 70% din suprafata arabila a Romaniei si detin o pondere insemnata intre plantele cultivate pe glob. Totodata, ele asigura o mare parte din produsele necesare alimentatiei oamenilor si furajarii animalelor, reprezentand si o sursa importanta de materii prime pentru producerea de alte bunuri utile in viata zilnica a comunitatilor umane.
In redactarea manualului autorii au acordat atentie masurilor tehnologice moderne, de inalta productivitate, eficiente economic si fara impact poluant asupra mediului, cu consumuri energetice reduse. Tehnologiile elaborate se bazeaza pe cunoasterea biologiei si ecologiei plantelor si au in vedere punerea in valoare a potentialului genetic al soiurilor si hibrizilor aflati in cultura. S-au urmarit captarea eficienta a energiei solare si sporirea randamentului fotosintetic de producere a biomasei utile, consumuri echilibrate de energie fosila, ingrasaminte chimice si pesticide. Au fost avute in vedere transformarile care au avut loc in agricultura si spatiul rural romanesti, in contextul tranzitiei de la economia centralizata spre economia de piata, al modificarilor in organizarea productiei agricole si in formele de proprietate, al aderarii si al integrarii treptate in Uniunea Europeana. Autorii
Cuprins:
CUVANT INAINTE / 5
CAPITOLUL 4. PLANTELE OLEAGINOASE / 15
4. 1. GENERALITATI / 15
4. 1. 1. Sistematica, suprafete, productii / 15
4. 1. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 19
4. 2. FLOAREA-SOARELUI / 26
4. 2. 1. Importanta. Raspandire / 26
4. 2. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 31
4. 2. 3. Sistematica. Hibrizi /33
4. 2. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 39
4. 2. 5. Tehnologia de cultivare /49
4. 3. RAPITA / 62
4. 3. 1. Importanta. Raspandire / 62
4. 3. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 65
4. 3. 3. Sistematica. Soiuri si hibrizi / 66
4. 3. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 70
4. 3. 5. Tehnologia de cultivare / 80
4. 4. INUL PENTRU ULEI / 98
4. 4. 1. Importanta. Raspandire / 98
4. 4. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 99
4. 4. 3. Sistematica. Soiuri / 100
4. 4. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 100
4. 4. 5. Tehnologia de cultivare / 105
4. 5. SOFRANELUL / 110
4. 5. 1. Importanta. Raspandire / 110
4. 5. 2. Sistematica. Soiuri / 111
4. 5. 3. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 112
4. 5. 4. Tehnologia de cultivare / 113
CAPITOLUL 5. PLANTELE TEXTILE / 116
5. 1. GENERALITATI / 116
5. 1. 1. Sistematica, suprafete, productii / 116
5. 1. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 119
5. 2. INUL PENTRU FIBRE / 123
5. 2. 1. Importanta. Raspandire / 123
5. 2. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 124
5. 2. 3. Sistematica. Soiuri / 125
5. 2. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 127
5. 3. CANEPA / 136
5. 3. 1. Importanta. Raspandire / 136
5. 3. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 138
5. 3. 3. Sistematica. Soiuri / 140
5. 3. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 14
5. 3. 6. Tehnologia de cultivare a canepii pentru samanta / 160
5. 4. PRELUCRAREA INULUI SI CANEPII IN TOPITORII / 165
5. 4. 1. Topitul biologic / 167
5. 4. 2. Topitul chimic / 169
5. 4. 3. Topitul fizic / 170
5. 4. 4. Zdrobitul si melitatul tulpinilor / 170
5. 5. BUMBACUL / 170
5. 5. 1. Importanta. Raspandire / 170
5. 5. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 173
5. 5. 3. Sistematica. Soiuri / 174
5. 5. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 175
5. 5. 5. Tehnologia de cultivare / 180
CAPITOLUL 6. PLANTELE TUBERCULIFERE SI RADACINOASE / 187
6. 1. GENERALITATI / 187
6. 2. CARTOFUL / 192
6. 2. 1. Importanta. Raspandire / 192
6. 2. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 200
6. 3. SFECLA PENTRU ZAHAR / 273
6. 3. 1. Importanta. Raspandire / 273
6. 4. CICOAREA / 305
6. 4. 1. Importanta. Raspandire / 305
6. 4. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 305
CAPITOLUL 7. TUTUNUL / 311
7. 1. Importanta. Raspandire / 311
7. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 316
7. 5. Tehnologia de cultivare / 320
CAPITOLUL 8. HAMEIUL / 340
8. 1. Importanta. Raspandire / 342
CAPITOLUL 9. PLANTELE MEDICINALE SI AROMATICE / 372
9. 1. GENERALITATI / 372
9. 2. FAMILIA LAMIACEAE (LABIATAE) / 373
9. 3. FAMILIA ASTERACEAE (COMPOSITAE) / 391
9. 4. FAMILIA APIACEAE (UMBELLIFERAE) / 406
9. 5. FAMILIA MALVACEAE / 413
9. 6. FAMILIA VALERIANACEAE / 417
9. 7. FAMILIA HYPERICACEAE / 418
9. 8. FAMILIA IRIDACEAE / 421
9. 9. FAMILIA ARACEAE / 423
9. 10. FAMILIA ROSACEAE / 425
9. 11. FAMILIA RANUNCULACEAE / 428
9. 12. FAMILIA FABACEAE / 431
9. 13. FAMILIA CARYOPHYLACEAE / 434
9. 14. FAMILIA POLYGONACEAE / 438
9. 15. FAMILIA GENTIANACEAE / 440
BIBLIOGRAFIE / 460
Nr. de pagini: 466
Anul aparitiei: 2012
Acest Manual de Fitotehnie continua traditia lucrarilor fitotehnice de amploare redactate in colaborare de profesorii de fitotehnie din centrele universitare cu profil agricol din Romania, incepand cu manualele si tratatele editate de Profesorii Nicolae Zamfirescu, Vasile Velican, Gheorghe Valuta, Nicolae Saulescu, I. Safta, Filip Cantar (1959-1960 si 1965), continuand cu manualele elaborate de Profesorii Gheorghe Bilteanu, Alexandru Salontai, Constantin Vasilica, Florea Ciobanu, Ioan Borcean, Ioan Fazecas, Victor Barnaure (1979, 1983, 1991) si cu manualele redactate de Profesorii Leon Sorin Muntean, Ioan Borcean, Mihail Axinte, Gheorghe Valentin Roman (1995-2006).
Trebuie evidentiat ca, in ultimii 20 de ani au vazut lumina tiparului lucrari de fitotehnie valoroase elaborate de profesori de la universitatile din Cluj-Napoca (Leon Sorin Muntean, Gavril Morar, Solovastru Cernea, Marcel Duda, s. a.), Timisoara (Ioan Borcean, Paul Pirsan, Valeriu Tabara, Gheorghe David, s. a.), Craiova (Marin Stefan, Ecaterina Feher), Iasi (Aglae Mogarzan).
Volumul II al manualului trateaza plantele tehnice (oleaginoase, textile, tuberculifere, radacinoase; tutun, hamei) si plantele medicinale si aromatice. Alaturi de cereale si leguminoase pentru boabe (tratate in vol. I al manualului) aceste culturi agricole ocupa peste 70% din suprafata arabila a Romaniei si detin o pondere insemnata intre plantele cultivate pe glob. Totodata, ele asigura o mare parte din produsele necesare alimentatiei oamenilor si furajarii animalelor, reprezentand si o sursa importanta de materii prime pentru producerea de alte bunuri utile in viata zilnica a comunitatilor umane.
In redactarea manualului autorii au acordat atentie masurilor tehnologice moderne, de inalta productivitate, eficiente economic si fara impact poluant asupra mediului, cu consumuri energetice reduse. Tehnologiile elaborate se bazeaza pe cunoasterea biologiei si ecologiei plantelor si au in vedere punerea in valoare a potentialului genetic al soiurilor si hibrizilor aflati in cultura. S-au urmarit captarea eficienta a energiei solare si sporirea randamentului fotosintetic de producere a biomasei utile, consumuri echilibrate de energie fosila, ingrasaminte chimice si pesticide. Au fost avute in vedere transformarile care au avut loc in agricultura si spatiul rural romanesti, in contextul tranzitiei de la economia centralizata spre economia de piata, al modificarilor in organizarea productiei agricole si in formele de proprietate, al aderarii si al integrarii treptate in Uniunea Europeana. Autorii
Cuprins:
CUVANT INAINTE / 5
CAPITOLUL 4. PLANTELE OLEAGINOASE / 15
4. 1. GENERALITATI / 15
4. 1. 1. Sistematica, suprafete, productii / 15
4. 1. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 19
4. 2. FLOAREA-SOARELUI / 26
4. 2. 1. Importanta. Raspandire / 26
4. 2. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 31
4. 2. 3. Sistematica. Hibrizi /33
4. 2. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 39
4. 2. 5. Tehnologia de cultivare /49
4. 3. RAPITA / 62
4. 3. 1. Importanta. Raspandire / 62
4. 3. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 65
4. 3. 3. Sistematica. Soiuri si hibrizi / 66
4. 3. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 70
4. 3. 5. Tehnologia de cultivare / 80
4. 4. INUL PENTRU ULEI / 98
4. 4. 1. Importanta. Raspandire / 98
4. 4. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 99
4. 4. 3. Sistematica. Soiuri / 100
4. 4. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 100
4. 4. 5. Tehnologia de cultivare / 105
4. 5. SOFRANELUL / 110
4. 5. 1. Importanta. Raspandire / 110
4. 5. 2. Sistematica. Soiuri / 111
4. 5. 3. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 112
4. 5. 4. Tehnologia de cultivare / 113
CAPITOLUL 5. PLANTELE TEXTILE / 116
5. 1. GENERALITATI / 116
5. 1. 1. Sistematica, suprafete, productii / 116
5. 1. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 119
5. 2. INUL PENTRU FIBRE / 123
5. 2. 1. Importanta. Raspandire / 123
5. 2. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 124
5. 2. 3. Sistematica. Soiuri / 125
5. 2. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 127
5. 3. CANEPA / 136
5. 3. 1. Importanta. Raspandire / 136
5. 3. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 138
5. 3. 3. Sistematica. Soiuri / 140
5. 3. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 14
5. 3. 6. Tehnologia de cultivare a canepii pentru samanta / 160
5. 4. PRELUCRAREA INULUI SI CANEPII IN TOPITORII / 165
5. 4. 1. Topitul biologic / 167
5. 4. 2. Topitul chimic / 169
5. 4. 3. Topitul fizic / 170
5. 4. 4. Zdrobitul si melitatul tulpinilor / 170
5. 5. BUMBACUL / 170
5. 5. 1. Importanta. Raspandire / 170
5. 5. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 173
5. 5. 3. Sistematica. Soiuri / 174
5. 5. 4. Particularitati biologice si relatii cu factorii de vegetatie. Zone ecologice / 175
5. 5. 5. Tehnologia de cultivare / 180
CAPITOLUL 6. PLANTELE TUBERCULIFERE SI RADACINOASE / 187
6. 1. GENERALITATI / 187
6. 2. CARTOFUL / 192
6. 2. 1. Importanta. Raspandire / 192
6. 2. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 200
6. 3. SFECLA PENTRU ZAHAR / 273
6. 3. 1. Importanta. Raspandire / 273
6. 4. CICOAREA / 305
6. 4. 1. Importanta. Raspandire / 305
6. 4. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 305
CAPITOLUL 7. TUTUNUL / 311
7. 1. Importanta. Raspandire / 311
7. 2. Compozitia chimica si calitatea recoltei; utilizari / 316
7. 5. Tehnologia de cultivare / 320
CAPITOLUL 8. HAMEIUL / 340
8. 1. Importanta. Raspandire / 342
CAPITOLUL 9. PLANTELE MEDICINALE SI AROMATICE / 372
9. 1. GENERALITATI / 372
9. 2. FAMILIA LAMIACEAE (LABIATAE) / 373
9. 3. FAMILIA ASTERACEAE (COMPOSITAE) / 391
9. 4. FAMILIA APIACEAE (UMBELLIFERAE) / 406
9. 5. FAMILIA MALVACEAE / 413
9. 6. FAMILIA VALERIANACEAE / 417
9. 7. FAMILIA HYPERICACEAE / 418
9. 8. FAMILIA IRIDACEAE / 421
9. 9. FAMILIA ARACEAE / 423
9. 10. FAMILIA ROSACEAE / 425
9. 11. FAMILIA RANUNCULACEAE / 428
9. 12. FAMILIA FABACEAE / 431
9. 13. FAMILIA CARYOPHYLACEAE / 434
9. 14. FAMILIA POLYGONACEAE / 438
9. 15. FAMILIA GENTIANACEAE / 440
BIBLIOGRAFIE / 460
Nr. de pagini: 466
Anul aparitiei: 2012
REVIEW-URI