Gray Orion, Fiii Cerului
DESCRIERE
Daca vechii zei nu erau decat o amintire? Daca miturile si legendele anticilor nu erau decat ecoul unei epoci de mult pierdute? Inainte de Roma, a fost Grecia. Inainte de Grecia, a fost Sumerul. Inainte de Sumer, au fost Pelasgii. Fiii Cerului transporta cititorul intr-o epoca de mult uitata, in care zeii erau simpli regi si eroi ai Imperiului Pelasg.
Odata cu scufundarea Atlantidei, ultimii supravietuitori ai marelui oras se imprastie de-a lungul Pamantului inca tanar, incercand sa isi pastreze vie mostenirea. Dintre acestia, un grup se va ridica, cucerind tot ii iese in cale. Secole mai tarziu, urca pe tron Dumuzid, un tanar idealist, al carui tata i-a lasat mostenire o lume zbuciumata, cuprinsa de razboaie. Alaturi de prietenii sai de incredere, Zamolxes si Loki, Dumuzid va trebui sa isi conduca Imperiul prin probe de foc, razboaie si intrigi, incercand sa redea Imperiului si Dinastiei Soarelui stralucirea de odinioara.
„Fiii Cerului” este un roman epic, fabulos, o impresionanta si dramatica saga a regilor pelasgi de descendenta atlanta, in care mitul si legenda sunt reinterpretate cu ingeniozitate si originalitate de catre autor pentru a creiona o lume pe cat de fantastica, pe atat de concreta prin bogatia de detalii oferite cu privire la personaje si realitati sociale si politice, precum si la cadrul mai larg, geografic si natural, de desfasurare a actiunii.
In acest sens, firescul si naturaletea personajelor, a intrigilor si realitatilor carora le este tributara existenta acestora, constituie o punte care transcende mitul si legenda, purtandu-l pe cititor catre vremurile imemoriale din zorile umanitatii.
Taramuri legendare, precum Atlantida sau Insula Alba a lui Apollo din marea care uda tarmurile Hiperboreei, localizata de textele antice in acelasi spatiu carpato-danubiano-pontic unde mai tarziu se va dezvolta regatul dac iar astazi se regaseste tara noastra, Elada, Egiptul, Levantul, Mesopotamia si mai indepartata Persie constituie teatrul de desfasurare al unei palpitante intrigi politico-militare careia ii cade prizonier un erou de exceptie, regele pelasg Dumuzid, descendent al liniei atlante ce se revendica de la Gebeleizis si de la fiul acestuia, Alulim sau Pelas, fondatorul Imperiului pelasg retinut in mitologie sub numele de Pelasgos sau Uran.
In fapt, pelasgii, care sunt nimeni altcineva decat titanii din mitologia greaca sau „uriesii” din vechile legende romanesti, reprezinta acea rasa primordiala de origine divina cu misiune civilizatoare care constituie un reper comun al tuturor miturilor si legendelor fondatoare ale lumii. Astfel, de la Gebeleizis la fiii acestuia, Pelasgus si reformatorul Mithras, si pana la cuplul regal Dumuzid si Inanna si fiul acestora, Ahura Mazda, fara a uita de triada egipteana Osiris, Seth si Horus, si remarcand prezenta lui Zamolxes, al carui nume are o rezonanta ce reprezinta o ancora care trimite catre regatul dac de mai tarziu, romanul abunda in eroi mitologici primordiali, care constituie repere arhetipale pentru traditia hiperboreeana, greaca, egipteana, sumeriana, persana, unii dintre acestia regasindu-se ca protagonisti chiar si in anumite texte biblice.
Prin maiestria stilului, autorul reuseste sa-l introduca pe cititor in aceasta lume fantastica, apropiindu-l de protagonistii de origine divina, facandu-l partas la intriga si trairile acestora pe care reuseste intr-o oarecare masura sa-i umanizeze, sa-i coboare pentru o clipa de pe piedestalul rezervat zeitatilor. Asa spre exemplu, Mithras, cunoscut in mitologia greaca si ca Prometeu, in roman in loc de foc incearca sa le daruiasca oamenilor o ordine republicana in care atlantii si oamenii sa convietuiasca pe principii de egalitate, si la fel ca si Prometeu are o soarta tragica. Tot astfel, cuplul regal Dumuzid „Pastorul” si Inanna, atat de incercat de probleme cat se poate de lumesti in intriga dezvoltata intre paginile romanului, in mitologia sumeriana mai este cunoscut si ca perechea divina Tammuz si Ishtar, protagonista a unei istorisiri ce are elemente comune pe alocuri cu legenda biblica a lui Cain si Abel. Iar exemplele pot continua cu Ghestinana, sora lui Dumuzid, sau cu Ahura Mazda, fiul acestuia, precum si cu multe alte personaje la fel de incarcate de semnificatii, care anima povestea si dau consistenta intrigii romanului.
Mihai-Bogdan MARIAN
ISBN: 9786069018125
REVIEW-URI