Haiducul Iovita Valahul. O lectie de istorie, de limba si literatura, de viata si iubire

PRP: 20,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 19,00 lei
Diferență: 1,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2007

DESCRIERE

Va asigur ca povestea despre care va fi vorba in randurile ce urmeaza este o fictiune situata in centrul unor evenimente de un realism mai presus de orice indoiala: suntem in targul Baciului, in primavara anului 1858, cand disputa dintre unionisti si antiunionisti pentru alegerile Divnurilor Ad-Hoc era in toi. Negustorul Mihalache Grigoras se intorcea de la Galati cu harabaua incarcata cu marfa si un surugiu nou - Iovita Valahul -.„om netrecut de treizeci de ani, voinic, spatos, cu fata aspra si cu privirea de taciune aprins”. Vom afla in curand ca surugiul era fiul boierului Niculae Opran din Braila si ea traise ca fecior de sluga pe langa conac, ceea ce l-a facut la maturitate sa aleaga calea haiduciei. Acesta era lovita Valahul. Fara a sta mult pe ganduri, se alatura valului unionist, spre bucuria taranilor si targovetilor, dar si a boierului Costache Rosetti Tetcami, Dimitrie Cracte. Petrache Braiescu, Ionas Leca sau Iancu Budu, toti unionisti si apropiati de popor.

Romanul, Haiducul lovita Valahul”, scos la Editura Vicovia - 2007, este scris de catre cunoscutul si apreciatul istoriograf cultural si literar bacauan Marin Cosmescu-Delasabar, care dezvolta o mai veche nuvele - Iovita Valahul, intr-o opera epica de 300 de pagini, intitulata mai sugestiv de aceasta data. Cartea dezvolta o intriga bogata in evenimente si fapte haiducesti de vitejie, toate puse in slujba Unirii. Actiunea, de o mare vioiciune, ca in epica istorica a lui Dumas sau romanul„Haiducii’” de P. Istrati, ne poarta pe coordonate geografice bacauane, romascane si iesene. Nu lipsesc aventurile nocturne de la„Grosul” din Bacau si Iasi, unde haiducul este la popreala sau de la„Hanul Ancutei”, unde arnautii capitanului Stamate, travestiti in negustori, il prind pe Calomfir, prietenul de haiducie al valahului. Cu toata frauda antiunionistilor, balotajul da castig de cauza unionistilor. care il au alaturi pe nimeni altul decat bardul de la Mircesti, poetul si prietenul haiducilor si cel mai vajnic aparilor si militant al Unirii. Muschetarii autohtoni nu au sabii, se lupta cu mintea, cu... harapnicul cam de un stanjen” si cu„lauta” (scripca) lui Iancu Budu, dar rezultatele lor sunt pe masura elanului romantic cu care-si pun intreaga viata in slujba Unirii. Victoria va fi deplina, partida unionista va castiga batalia eu caimacamul Vogoride si cu beizadea Grigore Sturza - care„umbla cu limba scoasa dupa domnie”. Alexandru Ioan Cuza va fi ales, spre fericirea celor mai largi paturi sociale, print al Unirii, existand premizele unei paci sociale si ale instaurarii dreptatii in tara.

Pe fundalul acestor evenimente istorice palpitante, cu momente de suspans, se desfasoara povestea de dragoste dintre lovita si fiica negustorului Grigoras, Ileana Coculeana; sau - cum ii placea lui Ionita s-o numeasca -„Ileana Cosanzeana”. Si in acest plan avem o intriga bine condusa de romancier, pentru ca dragostea celor doi va fi mereu primejduita de asiduitatea capitanului Stamate,„cel cu fata de cal”, care nu se impaca cu gandul de a fi invinsul haiducului. Se pare ca in timp ce Valahul se alia la Iasi cu treburi unioniste, Stamate o agreseaza pe Ileana provocandu-i boala si apoi moartea. Razbunarea haiducului nu va mai avea loc devreme ce hainul capitan se va ineca in apele involburate si inghetate ale Siretului, cautandu-si scaparea prin fuga spre Tamasi, unde-si avea salasul. Mai este vorba si de o alta poveste cu niste comori ingropate in plaiul Saucestilor de catre oamenii lui Calomfir. Poveste ramasa in ceata prin moartea lui Potoroaca si a capitanului de haiduci, Calomfir.

Scris cu gustul pentru aventura, intr-un stil vioi, antrenant. intr-o limba literara cursiva presarata, fara a face abuz, cu arhaisme si regionalisme, romanul„Haiducul Iovita Valahul” ne aminteste - ca atmosfera si personaje - de romanul istoric al lui Mihail Sadoveanu, ceea ce nu-i scade cu nimic valoarea de opera epica originala, intr-o viziune realist-romantica.

 
Valeriu TRAIANu TRAIAN


Anul aparitiei: 2007  
Format: 18X11 cm
Nr. pagini: 300 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de același autor

Created in 0.0648 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.