Cartea autorului Anca Roxana Lupu „Hematologie clinica" de la editura CAROL DAVILA
Am in fata manuscrisul unui manual de hematologie clinica redactat pentru tineretul studios (studenti si rezidenti). Ceea ce surprinde placut este faptul ca lucrarea apare sub redactia sefilor de catedra de hematologie ai UMF "Carol Davila", Bucuresti, marcand un eveniment cu doua semnificatii: 1 — colaborarea excelenta pe plan didactic intre catedrele bucurestene sub egida Universitatii si 2 - faptul cain Bucuresti s-a consolidat o scoala de hematologie care a strans specialisti cu inalt profesionalism si cu daruire catre activitatea de formare a tinerilor.
Materialul, foarte atent dramuit, este prezentat in 22 de capitole in care sunt trecute in revista temele principale ale specialitatii (hematopoieza, anemiile, patologia maligna, hemostaza si bolile hemoragipare, problemele transfuzionale si investigatiile de profil). Ceea ce este de remarcat este aducerea la zi a notiunilor, expunerea clara si simpla cu cuprinderea datelor moderne. Subliniez la capitolul investigatii prezentarea unor metode ca citometria in flux, citogenetica si genetica moleculara (RFLP, PCR, RT-PCR, secventializarea Sanger) care sunt in prezent cuprinse in arsenalul investigatiilor de baza. De asemenea, subliniez includerea capitolului despre transplantul de celule stem hematopoietice, redactat de expertii din Institutul Fundeni, metoda foarte complexa de tratament care este singura capabila sa atinga performanta vindecarii unor cazuri de hemopatii maligne grave (leucemii acute, de exemplu) sau macar prelungirea duratei supravietuirii in remisiune completa in unele boli grave si incurabile (de ex. in mielomul multiplu). Apreciez, de asemenea, prezentarea procedurilor terapeutice in toata complexitatea lor, dar cu despovararea de amanunte nesemnificative si efortul autorilor de a transmite cele mai obiective mesaje privind noutatea si performanta procedurilor prezentate. De asemenea, bibliografia la capitole cuprinde cele mai semnificative lucrari publicate recent care merita sa fie consultate de cititorii acestei lucrari.
Consider, in concluzie ca aceasta monografie este foarte valoroasa si utila pentru procesul de invatamant configurat pe o baza unica de prezentare.
Profesor Dr. Dan Colita
Membru al Academiei de Stiinte Medicale
Monografia de fata ofera un material foarte bine dramuit, structurat pe 22 de capitole, in care sunt trecute in revista toate temele principale ale specialitatii. Notiunile prezentate sunt aduse la zi, expunerea este clara si simpla, cuprinzand date moderne.
De asemenea, este de remarcat efortul autorilor de a transmite cele mai obiective mesaje privind noutatea si performanta procedurilor prezentate.
Structura pe capitole:
1. Hematopoieza: Introducere in Hematologie
2. Anemii: clasificare
3. Anemii hipocromel
4. Anemii megaloblastice
5. Anemii hemolitice
6. Aplazia medulara
7. Patologia maligna hematologica: clasificare
8. Leucemiile acute
9. Sindroamele mielodisplazicee
10. Leucemia limfatica cronica si variante
11. Limfomul Hodgkin
12. Limfoamele maligne Non Hodgkin
13. Gamapatiile monoclonale
14. Leucemia mieloida cronica
15. Alte sindroame mieloproliferative cronice: Policitemia Vera, Trombocitemia esentiala, Mielofibroza idiopatica
16. Transplantul de Celule Stem Hematopoietice
17. Hemostaza fiziologica: investigatii
18. Hemofiliile
19. Trombocitopeniile
20. Coagularea intravasculara diseminata/ Fibrinoliza primara
21. Hematologie transfuzionala
22. Investigatii de laborator si hematologie clinica: hemograma, medulograma, hemopatologie, imunofenotipare, citogenetica/ FISH, biologie moleculara
Autori: Anca Roxana Lupu, Ana Maria Vladareanu, Daniel Coriu
Anul aparitiei: 2017
Numar pagini: 211
REVIEW-URI