Hotararile CEDO in cauzele impotriva Romaniei 2014 (Analiza, consecinte, autoritati potential responsabile - volumul X)

PRP: 57,80 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 49,71 lei
Diferență: 8,09 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:

DESCRIERE

In urma numeroaselor condamnari ale Romaniei, in opinia publica s-a transmis cu o siguranta specifica, de catre oamenii politici, presa ori de catre reprezentanti ai autoritatilor publice, ideea ca judecatorii poarta vina exclusiva a acestor condamnari, desigur, in planul cauzalitatii fiind ultima veriga inainte de trimiterea unei cauze pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului. O astfel de opinie se bazeaza pe argumente speculative, iar nu pe o cercetare ştiintifica amanuntita.

In aceasta lucrare, am urmarit sa rezumam fiecare cauza in care Romania a fost condamnata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, sa gasim autoritatile potential responsabile, necrutand in vreun fel puterea judecatoreasca, şi sa observam in ce masura acestea s-au conformat şi au reactionat concret, dupa pronuntarea hotararilor.

Utilitatea practica a culegerii de jurisprudenta de fata rezida in faptul ca sunt tratate toate hotararile de condamnare pronuntate de Curtea europeana in cauzele impotriva Romaniei, de la 1 ianuarie 2014 şi pana la 31 decembrie 2014, inclusiv cele nepublicate in Monitorul Oficial al Romaniei şi cele pentru care nu s-a realizat o traducere neoficiala la care cei interesati sa poata avea acces.

Rezumarea hotararilor şi extragerea argumentelor relevante din motivarea Curtii, cu riscul asumat de a afecta - catuşi de putin - acuratetea textului original, constituie totuşi un avantaj deoarece culegerea permite parcurgerea in timp scurt a intregii jurisprudente CEDO şi devine un instrument util in biblioteca oricarui teoretician sau practician al dreptului, deziderat caruia ii serveşte şi modul in care a fost conceputa indexarea dupa cuvinte cheie, cu trimitere la toate cauzele relevante din anul 2014.

Nu in ultimul rand, motivele expuse in analiza fiecarei spete privind autoritatile potential responsabile, deşi emana de la autorii culegerii, dar pe baza aprecierilor Curtii europene, constituie un punct de reper pentru activitatea celor obligati, in virtutea functiei sau profesiei, sa respecte sau sa garanteze exercitiul drepturilor şi libertatilor fundamentale ale omului. De aceea, nu a fost omisa nici evolutia dreptului intern, pozitiva sau negativa, autorii indicand – acolo unde au fost identificate – consecintele hotararii, care ar trebui sa foloseasca celor interesati pentru a descoperi remediile interne actuale.

Scopul acestui studiu şi metodologia aleasa au plecat tocmai de la o analiza foarte atenta a situatiei de fapt, a motivarii fiecarei hotarari pronuntate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului pe fond, pentru a identifica mecanismul care a condus in final la incalcarea dreptului fundamental respectiv.

Astfel, avem la dispozitie, intr-un demers ştiintific şi nepartinitor, o serie de concluzii şi date concrete privind condamnarile Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Multumim doamnei prof. univ. dr. Iulia Antoanella Motoc, judecatorul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, care a prefatat prezenta lucrare.

 

                                                                                                                                             Autorii

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0600 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.