Huzur - Ahmet Hamdi Tapinar

PRP: 33,60 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 26,88 lei
Diferență: 6,72 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2011

DESCRIERE

AHMET HAMDI TAPINAR a fost unul dintre cei mai importanti romancieri si eseisti din literatura turca moderna. Intre 1942-1946 a fost membru al PARLAMENTULUI TURC. Este considerat cronicarul burgheziei turce, opera sa fiind comparata cu scrierile lui Marcel Proust.


Stilul sau a fost influentat de estetica lui Paul Valery si de mistica mulsumana.
Ceea ce caracterizeaza personajele romanului HUZUR sunt trairile paralele in trecut si prezent, in Est si in Vest, pe cele doua continente, in cele doua realitati.


Personajul principal al acestui roman este de fapt TURCIA, limba turca, ISTANBULUL si BOSFORUL.
"CEL MAI MARE ROMAN SCRIS VREODATA DESPRE ISTANBUL"
ORHAN PAMUK

”Huzur”, povestea cautarii sinelui
De la seria cu amprenta cromatica (Rosu, Negru, Alb) a romanelor lui Orhan Pamuk, scriitorul recompensat cu premiul Nobel in 2006, am descoperit cu incantare o literatura complexa si pasionanta, necunoscuta mie pana acum, in ciuda apropierii geografice, cea turca. Iar romanul ”Huzur”, semnat de Ahmet Hamdi Tanpinar, beneficiind si de recomandarea lui Pamuk, are toate sansele sa cucereasca si alti cititori, aparent putin inclinati spre lecturile cu incarcatura istorica. Asta pentru ca, mai mult decat un roman antirazboi, cum esti tentat sa crezi, ”Huzur” este povestea cautarii reintregirii personale, un subiect de natura psihologica, foarte actual. Protagonistul, Mumtaz, traieste o drama pe multiple planuri - familial, data fiind boala de care sufera tutorele si mentorul sau, Ihsan, sentimental, din cauza iubirii neimplinite pentru Nuran, dar si profesional, intrucat cartea sa despre poetul otoman din sec. 18 Shaykh Galip ramane neterminata. Toate aceste incercari, petrecute pe fundalul unei lumi aflate in pragul colapsului, il arunca in bratele nebuniei. Este de fapt ratarea sansei de a-si gasi pacea interioara, starea de huzur sufletesc, daca poate fi numita astfel, tot asa cum lumea intreaga isi pierde, in acelasi timp, seninatatea si reperele, alunecand intr-o cumplita conflagratie mondiala. Cartea mi-a oferit mie ca cititor posibilitatea de a cunoaste prin ochii si nostalgia lui Mumtaz un Istanbul devenit simbol al trecutului care nu trebuie negat in numele modernizarii, ci recuperat si integrat vremurilor noi. Pendularea intre vechi si nou este si ea sursa unor framantari existentiale, soldate cu esecul mentionat. Citit in aceasta cheie, romanul ”Huzur” – cumva inrudit pe filonul introspectiei atat cu proustianul ”In cautarea timpului pierdut”, cat si cu ”Odihna desavarsita” a lui Amos Oz- deschide calea spre reflectie asupra identitatii, tema pe care globalizarea zilelor noastre o actualizeaza si acutizeaza deopotriva. Iar decizia publicarii acestui roman cu totul special, datorata editurii Vivaldi, este in acest context cu atat mai remarcabila.
Madalina Firanescu, jurnalist

Tradus de: ROXANA POPESCU

Nr. de pagini: 480
Anul aparitiei: 2011

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0777 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.