Integritatea in spatiul public si privat. Preventie si necesitate in asigurarea increderii in raporturile sociale de Rodica Aida Popa
DESCRIERE
Cartea autorului „Integritatea in spatiul public si privat. Preventie si necesitate in asigurarea increderii in raporturile sociale de Rodica Aida Popa" de la editura C. H. BECK
Nevoia de integritate este prioritara, iar prevenirea incalcarilor normelor de etica este menita sa intareasca increderea in raporturile sociale
Context
Integritatea in mediul public si privat in Romania constituie o preocupare a societatii romanesti, in raport cu modul in care este perceputa activitatea functionarilor publici, dar si a entitatilor din mediul privat, in asigurarea increderii in activitatea pe care o desfasoara fiecare cetatean.
Integritatea este una din componentele esentiale ale oricarei persoane care confera stabilitate in exercitarea atributiilor concrete in domeniile in care iti desfasoara activitatea. Educatia confera incredere societatii in ansamblu atunci cand fiecare dintre noi suntem integrii. Integritatea in mediul public si privat in sistemul justitiei asigura incredere justitiabililor prin competenta, onestitate si umanitate in fiecare dintre functiile specifice de judecator, procuror, avocat, notar, consilier juridic, executor judecatoresc, contribuind la cultura juridica a societatii romanesti.
Despre lucrare
Lucrarea, prima in spatiul juridic roman, sub aspectul abordarii prin diversitatea contributiilor autorilor din mediul public si privat confera suplete acestora si invita nu numai la reflectie, dar mai ales la constientizarea ca nevoia de integritate este prioritara, iar prevenirea incalcarilor normelor de etica, prin programe de pregatire specializata multidisciplinara, competentele unor organe cu atributii specifice sunt menite sa intareasca increderea tuturor in raporturile sociale si activitatile pe care le desfasoara.
Acest volum se adreseaza tuturor studentilor, auditorilor, practicienilor, specialistilor, dar si cetatenilor care sunt interesati in a avea un contact specializat si fundamentat asupra integritatii, componenta esentiala umana in orice activitate, contribuind la formarea unei culturi civice.
Viziunea coordonatorului
Aspecte privind jurisprudenta Curtii Constitutionale asupra integritatii in functii si demnitati publice, ale infractiunilor de serviciu, individualizarea pedepselor in cazul infractiunii de conflict de interese si abuz in serviciu, prin prisma jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sectia penala, aspecte deontologice in sistemul judiciar si proiectia prin prisma recomandarilor Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, institutionalizarea eticii in magistratura – provocari pentru un proiect romanesc, integritatea arbitrilor, factor determinant in asigurarea unui arbitraj comercial credibil, etica profesionala in domeniul bancar, ca necesitate in asigurarea increderii in raporturile intre parti, metodologia programului de conformitate, masurile de preventie ca parte a sistemelor de conformitate, training si comunicare in organizatie, sisteme de alerta de etica whistleblowing – sunt teme care pun in discutie aspecte ale integritatii, convergentei intre mediul public si privat, nevoia de a aborda multidisciplinar si complementar aceasta valoare etica.
Din cuprins
Integritatea in functii si demnitati publice in jurisprudenta Curtii Constitutionale a Romaniei
Aspecte deontologice in sistemul judiciar actual. Proiectie prin prisma recomandarilor Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni
Institutionalizarea eticii in magistratura. Provocari pentru un proiect romanesc
Integritatea arbitrilor, factor determinant in asigurarea unui arbitraj comercial credibil realizat de catre Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei
Etica profesionala in domeniul bancar. Necesitate in asigurarea increderii in raporturile dintre parti
Integritatea si infractiunile de serviciu
Individualizarea pedepselor in cazul infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu
Programul de conformitate in mediul privat
Politicile de conformitate si implementarea lor ca parte a masurilor de prevenire
Training si comunicare in organizatie pentru prevenirea riscurilor de conformitate
Aspecte tehnice si juridice privind sistemele de avertizare etica
Jurisprudenta relevanta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie
Despre autori
Rodica Aida Popa este judecator la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Bogdan Dima este doctor in drept al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, unde preda Drept Administrativ din 2007.
Cristian Ducu este Senior Ethics & Compliance and Sustainability Consultant si General Manager al Centre for Advanced Research in Management and Applied Ethics.
Stefan Deaconu este Presedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CA-CCIR) si arbitru pe lista de arbitri ai CA-CCIR.
Mihai-Adrian Hotca este avocat, profesor universitar doctor, Decan al Facultatii de Stiinte Sociale si Administrative, Universitatea Nicolae Titulescu.
Maria Maxim este Senior Manager in cadrul departamentului de Investigarea a Fraudelor si Solutionarea Disputelor din cadrul Ernst&Young.
George-Mihai Popa este Director Juridic si de Conformitate in cadrul companiei Bayer pentru Grupul de tari Romania, Bulgaria si Moldova.
Oana-Raluca Banateanu este expert in conformitate, sprijinind operatiunile din regiunea Europa si Comunitatea Statelor Independente in cadrul unei companii private prezente in peste 190 de tari.
Mihai Acsinte este avocat, formator in materia contencios administrativ si contraventional la Institutul National al Magistraturii, de Consultant de Resurse Umane, de Consultant Juridic pentru IT/IS.
Ianfred Silberstein este consilier juridic, consultant strategie in cadrul Bancii Nationale a Romaniei.
Nr. de pagini: 218
Anul aparitiei: 2017
REVIEW-URI