Inteligenta pietelor. Maimute empatice, oameni competititvi si alte povesti dintr-o economie evolutiva

PRP: 44,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 33,00 lei
Diferență: 11,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2013

DESCRIERE

    In zilele noastre, exista un binecunoscut resentiment impotriva celor care au reusit sa faca averi si au beneficiat cel mai mult de pe urma economiei de piata. Oamenii de afaceri sunt priviti cu neincredere, corporatiile cu suspiciune. Motivul pentru care economia populara functioneaza in acest fel este acela ca in grupurile mici de vanatori-culegatori din care am evoluat ca specie nu existau piete de capital, crestere economica, acumulare a bogatiei, disparitate excesiva intre bogati si saraci, ci numai o foarte slaba specializare a muncii, in timp ce, categoric, lipsea mana invizibila care sa organizeze piata. Michael Shermer demonteaza miturile economiei populare si arata ca lumea a evoluat cu o viteza mult mai mare decat cea cu care au reusit sa se adapteze emotiile noastre. In acest timp, piata, ca produs al unei societati cu interactiuni si reguli extrem de complexe, are o existenta autonoma si o inteligenta a ei.

    Economia traditionala, bazata pe teoria alegerii rationale, ne spune ca, deoarece oamenii tind sa maximizeze, in mod egoist, utilitatea, pe masura ce devin mai bogati ar trebui sa devina si mai fericiti. In prezent avem datele pentru a testa aceasta ipoteza, iar rezultatele arata, fara niciun echivoc, un singur lucru— ipoteza este falsa. Oamenii nu sunt azi mai fericiti decat erau in 1950, in ciuda faptului ca, dupa aproape orice criteriu material de masurare, viata este astazi mai buna decat era atunci. Michael Shermer combate foarte populara teorie a alegerii rationale si arata ca resorturile care controleaza alegerile noastre economice nu sunt pur rationale— oamenii, si piata, functioneaza cu totul altfel decat ne-am astepta.

    Michael Shermer este fondatorul si editorul revistei Skeptic (www.skeptic.com) si directorul executiv al Skeptics Society. Detine o rubrica lunara in Scientific American, este profesor colaborator de stiinte economice la Claremont Graduate University, organizatorul seriei de conferinte Skeptics Distinguished Science Lecture Series de la California Institute of Technology (Caltech) si coorganizator si producator al serialului de televiziune, difuzat pe Family Channel, Exploring the Unknown. Despre Shermer, regretatul Stephen Jay Gould scria:„In calitate de sef al uneia dintre cele mai importante organizatii ale scepticilor din America si cunoscut activist si eseist in favoarea gandirii operationale, el reprezinta o figura importanta in viata publica americana.“

    Shermer este autorul a numeroase carti, printre care o trilogie pe tema credintei: bestsellerurile De ce cred oamenii in bazaconii, despre pseudostiinta, superstitii si alte confuzii ale epocii noastre; How We Believe: Science, Skepticism, and the Search for God, despre originile religiei si motivul pentru care oamenii cred in Dumnezeu; si The Science of Good and Evil: Why People Cheat, Gossip, Share Care, and Follow the Golden Rule, despre originile evolutive ale sentimentelor morale. A publicat si doua colectii de eseuri— Science Friction: Where the Known Meets the Unknown, despre modul in care functioneaza mintea umana si felurile in care poate devia gandirea, si The Borderlands of Science, despre taramul incert de la granita dintre stiinta si pseudostiinta. Este si autorul unui roman biografic, In Darwin’s Shadow, despre viata si ideile codescoperitorului selectiei naturale, Alfred Russel Wallace, si al volumului Denying History, despre negarea Holocaustului si alte forme de pseudoistorie.

    Shermer si-a obtinut licenta in psihologie la Pepperdine University, masterul in psihologie experimentala la California State University, din Fullerton, si doctoratul in istoria stiintei la Claremont Graduate University. A predat psihologie, teoria evolutiei si istoria stiintei la Occidental College, California State University, din Los Angeles, si la Glendale College.




   „Shermer face un lucru extraordinar, prinzand intr-o singura tesatura complexitatea abordarii stiintifice si psihologia fragila a fiintelor umane, pentru a explica lumea postmoderna imprevizibila a comertului si a finantelor. O analiza instructiva, ingenioasa, cu perspective largi, despre ceea ce-l pune in miscare pe omul modern, pornind de la propriul portofel.“
    Kirkus Review

    „Economia nu se reduce la bani. Economia are de-a face cu natura umana, cu simtul dreptatii, cu increderea si cu fericirea. Michael Shermer arata, in mod stralucit, ca adevaratii cunoscatori ai lui Homo economicus se gasesc adesea in domeniile psihologiei, biologiei, chiar si primatologiei.“
    Frans de Waal
    autorul cartii Our Inner Ape

   „Economistii care-l inteleg pe Charles Darwin sunt aproape la fel de rari precum biologii care-l inteleg pe Adam Smith. Totusi, amandoi spuneau, in fond, unul si acelasi lucru— ca ordinea se naste, in mod spontan, din competitie si inovatie. Michael Shermer aduce laolalta cele doua perspective pentru a explica modul in care mintile omenesti creeaza piata umana.“
    Matt Ridley
    autorul cartii The Origins of Virtue



Traducator: Alexandra-Andreea Cork
Anul aparitiei: 2013
Format:15X24 cm
Nr. pagini: 384

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0616 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.