Ion Cabulea, Porumblul - Studiu monografic, volumul I
DESCRIERE
Cartea autorului Ion Cabulea „Ion Cabulea, Porumblul - Studiu monografic, volumul I" de la editura EDITURA ACADEMIEI ROMANE
Porumbul, specie vegetala deosebit de generoasa prin potentialul de productie, prin diversitatea larga de utilizare ca sursa de hrana pentru om si animale si materie prima pentru procesare industriala, cultivata pe suprafete intinse in intreaga lume, precum si in Romania, se plaseaza pe un loc prioritar in cooperarea si dezvoltarea unei agriculturi moderne si performante.
Aparitia unei lucrari monografice privind aceasta cultura reprezinta un raspuns meritoriu la necesitatea stringenta de a sintetiza volumul urias de informatii si rezultate pretioase care s-au acumulat, mai ales dupa trecerea mai multor ani de la aparitia primului monografic -- Porumbul, publicat de Editura Academiei Romane (1957).
A urmat o perioada de dezvoltare fara precedent a preocuparilor din domeniul cercetarii stiintifice si tehnologice, care a condus la realizarea unui salt calitativ remarcabil prin elaborarea de noi concepte si metode in toate directiile de studiu al porumbului. Aceasta este perioada in care s-au desfasurat studiile si analiza aprofundata a varietatilor locale, a liniilor consangvinizate create intr-un numar mare de tari ale lumii, s-au identificat gene valoroase care au permis crearea hibrizilor de porumb cu perioade de vegetatie - de la cei mai timpurii pana la cei mai tardivi, rezistenti la principalele boli, la frangerea tulpinilor si la cadere, cu potential mare de productivitate, cu continut ridicat de proteina.
Folosindu-se androsterilitatea citoplasmatica si insusirea de restaurare a fertilitatii polenului, s-a perfectionat tehnologia producerii semintelor de calitate. Cercetarile agrotehnice au promovat si dezvoltat conceptii moderne in ceea ce priveste fertilizarea, sortimentele si dozele de ingrasaminte necesare formarii productiei ridicate, corelarea acestora cu irigarea pentru cresterea eficientei de valorificare a apelor si ingrasamintelor. S-au elaborat teoriile moderne privind combaterea integrata a bolilor si daunatorilor si cu riscuri reduse de poluare a mediului.
Rezultatele cercetarilor stiintifice au fost rasplatite prin generalizarea cultivarii hibrizilor de porumb in Romania in decurs de numai 7 ani, adica aproximativ jumatate din timpul in care acest proces s-a realizat in alte tari europene. Generalizarea hibrizilor si extinderea noilor tehnologii de cultura au condus la cresterea spectaculoasa a productiei de porumb. Acest bogat patrimoniu de date si informatii stiintifice obtinute prin eforturile cercetatorilor romani si cunostintele acumulate in literatura mondiala de specialitate a fost pus in valoare, in mod remarcabil, de catre colectivul prestigios de cercetatori si cadre universitare care au elaborat prezenta lucrare monografica.
Lucrarea este structurata in doua volume: primul volum care trateaza biologia porumbului si face obiectul acestei prezentari si volumul al doilea, care urmeaza sa fie editat ulterior. si va prezenta in detaliu tehnologiile de cultura ale acestei specii vegetale. Studiul privind biologia porumbului prezinta importanta economica, raspandirea geografica, zonarea, productia si comertul, aspecte privind originea Si evolutia porumbului in conditii de cultura, rasele de porumb existente in lume; expune biologia plantei, indeosebi citogenetica. genetica porumbului si a fenomenului de heterozis; detaliaza cercetarile si tchnologiile de ameliorare si de producere a semintelor; descrie biologia si masurile de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor si semnaleaza tendintele moderne in dezvoltarea culturii porumbului.
Meritul redactarii fiecarui capitol din aceasta valoroasa monografie revine unora dintre cei mai buni specialisti in domeniu din tara noastra. Este demn de subliniat, mai ales aportul domnului dr. Mihai Cristea, reputat ameliorator de porumb, creator in special de forme precoce. adaptate conditiilor din Moldova, profund implicat in conservarea biodiversitatii si fondatorul primei banci de resurse genetice din tara noastra, alaturi de cel al remarcabilului sau confrate, dr. lancu Cabulea.
Nr. de pagini: 652
Anul aparitiei: 2004
REVIEW-URI