Ion Radu Tomsa, Psihologia personalitatii si Legenda Personala - Editie revazuta

Preț: 25,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2014

DESCRIERE

La momentul actual coexista in psihologie o multitudine de conceptii si teorii privind"omul concret" sau personaliatea. Mai mult, interpretarile oferite de teoriile stiintifice (psihologice) interfereaza cu punctele de vedere filosofice, medicale, ideologice, religioase sau spirituale, fapt care conduce la un adevarat haos conceptual si nu numai.

Incercand sa ramanem ancorati in, si pe domeniul stiintific, oferim aici un punct de vedere prin care afirmam ca numai acele teorii ce respecta rigorile stiintifice fac posibile cercetari ap licative, inclusiv (psiho )terapii si principii de (auto )interventie ameliorativa.
Afirmam, odata cu autorul modelului procesual-organic al procesualitatii sociale (L. Culda, Dimensiunea epistemologica a interogarii existentei sociale a oamenilor, Licoma, Bucuresti, 2000), ca progresul general al stiintei nu poate avea loc decat prin reconstructia teoriilor, iar rolul principal in teoriile ontologice apartine fizicii (vezi si F. Capra, Momentul adevarului / The Turning Point - O reconciliere a stiintei cu spiritul uman, pentru un viitor durabil, Editura Tehnica, Bucuresti, 2004).

Este aici exprimata o forma de rationalism critic (K. R. Popper, Logica cercetarii, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1981), in conformitate cu care o teorie este preferabila altei teorii daca:

solutioneaza toate aspectele pe care le-a solutionat si teoria anterioara;
identifica si solutioneaza aspecte considerate problematice in teoria anterioara;
semnaleaza noi genuri de situatii problematice si solutioneaza unele dintre ele.
Avand in vedere ca lucrarea se adreseaza studentilor din anul II (Universitatea Ecologica din Bucuresti, Facultatea de Psihologie si Stiinte Cognitive) si serveste a sursa bibliografica pentru pregatirea si sustinerea examenelor semestriale, precum si a examenului de licenta, a trebuit sa insistam pe insusirea aparatului conceptual aferent psihologiei personalitatii in viziune"clasica", pe indicarea posibilitatilor si limitelor teoretice si practice ale celor mai cunoscute si acceptate stiintific conceptii si strategii de investigare a personalitatii.

Am introdus un capitol denumit"Legenda personala"> si am denumit lucrarea in consecinta - sub influenta operei scriitorului Paulo Coelho (in primul rand a romanului"Alchimistuf'), ca raspuns posibil la intrebarile cu rezonanta existentiala:"Cine sunt?","De unde vin?","La ce sa ma astept?", pe care fiecare dintre noi si le pune, mai naiv sau mai savant, cel putin atunci cand simte ca"pe cap ii cade cerul" (Mihai Eminescu).

Am accentuat asupra conceptelor de Eu, imagine de sine si respect de sine pe care le consider"cheia personalitatii si comportamentului" (M. Maltz; N. Branden).
Consider ca multe din cercetarile psihosociologice sunt lipsite de relevanta stiintifica daca nu iau in calcul si nu solutioneaza posibila distorsionare a rezultatelor obtinute, tocmai pentru ca inainte de orice, fiecare om concret si normal"apara, afirma si promoveaza propria imagine de sine" (V Ceausu), iar incercarea inducerii si controlul sinceritatii respondentului este obligatorie pentru obiectivitatea cercetarii.

In acest scop, am propus"Metoda obiectiva de determinare a personalitatii interpersonale si a imaginii de sine reale", cat si"Chestionarul Z. C. S.", prin care, in opinie personala, se realizeaza acest lucru (inducerea si controlul sinceritatii si obiectivitatii respondentilor) .
Cred, impreuna cu autorul"psihociberneticii" (M. Maltz), in valoarea posibila, inclusiv in psihologie, a contributiei nu numai a"expertilor" (care din rutina uneori nu pot ''vedea esentialul"), cat si a"impertilor".


Hans Selye"celebrul parinte al teoriei stresului" a considerat necesar ca dupa sute de lucrari de specialitate dedicate"sindromului general de adaptare", dupa ce era unanim apreciat ca un redutabil fiziopatolog sa treaca de la fiziologie la"filosofia recunostintei", prin care a argumentat"fiziologic" necesitatea"ëgoismului altruist", a sentimentelor pozitive derivate din iubire si apreciere.

Altfel spus, a demonstrat stiintific, biochimic, valabilitatea principiului:"Castiga-ti pe merit iubirea aproapelui" pe care l-a propus atat ca scop al vietii, cat si ca o  veritabila terapie holistica.





Anul aparitiei: 2014
Format: 210X150
Nr. pagini: 284

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0640 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.