Istoria benzii desenate romanesti
DESCRIERE
Cartea autorului Alexandru Ciubotariu „Istoria benzii desenate romanesti" de la editura VELLANT
Peste o suta de ani de BD romanesc sunt inventariati, comentati si ilustrati in albumul Istoria Benzii Desenate Romanesti, lucrare intocmita si ingrijita de Dodo Nita si Alexandru Ciubotariu. Dupa cum spun autorii, cartea s-a nascut firesc, din necesitatea de a inlatura confuzia din jurul acestei forme de arta, adesea confundata cu ilustratia de carte, caricatura, desenul animat sau filmul de animatie.
Rezultatul a peste 20 ani de documentare, dar si al unei pasiuni neobosite pentru BD, cartea acopera o zona putin explorata a artelor vizuale din Romania, conturand in acelasi timp o istorie paralela a secolului XX romanesc. Impartita in trei capitole - Varsta de Aur (1891-1947), Socialism si BD (1948-1989) si Banda Desenata Contemporana (1990-2010) - cartea prezinta nu numai evolutia fenomenului si a tehnicii BD in Romania, ci si paradoxurile acestei evolutii: spre exemplu, banda desenata a ajuns in Romania pe filiera austriaca, si nu franceza, iar supereroii din prima perioada a BD-ului romanesc nu seamana deloc cu cei din Franta sau SUA, fiind mai degraba continuarile in cerneala a unor personaje populare precum Pacala.
Planse originale, pagini din reviste, decupaje din almanahuri - toate aceste materiale au fost adunate, scanate si redate in Istoria Benzii Desenate Romanesti, alcatuind un album impresionant vizual, care ilustreaza trecerea de la alb-ngru la color, rafinarea scenariilor, a detaliilor, complicarea sau simplificarea bulelor de dialog. Peste 150 de artisti sunt analizati si urmariti in evolutia lor in perimetrul BD-ului romanesc. Pentru multi dintre acestia evolutia continua in afara granitelor, atat in timpul regimului comunist, cat si dupa 1989.
Pe langa o mult-asteptata aliniere la circuitul european de tari care au o astfel de istorie (dintre vecinele mai apropiate: Ungaria, Serbia si Polonia), albumul aparut la Vellant reprezinta dovada unei istorii de peste un secol in care,, microbul\\" BD a supravietuit regimurilor si modelor. Autorii si-au propus sa aduca in lumina, prin acest volum, artisti consacrati precum Constantin si Aurel Jiquidi, Ed Arno, Marin Iorda, Aurel Petrescu, Neagu Radulescu, Pascal Radulescu, Marga Stefanescu, Puiu Manu, Livia Rusz, Sandu Florea si multi altii. Unul dintre scopurile cartii este sa incurajeze intalnirea publicului tanar cu astfel de artisti si poate chiar nasterea unei noi generatii de graficieni cu aplecare catre banda desenata. Nu in ultimul rand, prin aceasta poveste predominant vizuala, autorii spera sa incurajeze publicarea in continuare a BD-urilor atat pe hartie, cat si online, deoarece, spun acestia, o banda desenata ia viata doar cand este publicata.
REVIEW-URI