Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute de Bogdan Suceava
DESCRIERE
Cartea autorului Bogdan Suceava „Istoria lacunelor. Despre manuscrise pierdute de Bogdan Suceava" de la editura POLIROM
Cit de tragica e pierderea definitiva a unui manuscris? Dar daca autorul manuscrisului pierdut a scris alte opere de o valoare inestimabila? De la Aristotel la Hemingway exista o intreaga istorie a manuscriselor definitiv disparute, despre care se crede ca ar fi putut revolutiona literatura, filosofia, matematica sau fizica.
Fie ca a fost vorba despre accidente tragice, precum mistuirea Bibliotecii din Alexandria, despre moartea autorului, cum s-a intimplat cu I. L. Caragiale, care se pare ca n-a mai reusit sa termine o presupusa drama istorica, sau despre interventii exterioare, precum valiza de manuscrise pe care Gao Xingjian ar fi fost constrins sa o arda, toate cartile ce nu au mai ajuns la generatiile urmatoare reprezinta lacune cu neputinta de acoperit. Istoria lacunelor analizeaza citeva dintre aceste pierderi si impactul lor asupra cursului istoric al civilizatiei, mereu pornind de la intrebarea „Ce ar fi fost daca...?”.
Bogdan Suceava (autor)
Bogdan Suceava s-a nascut pe 27 septembrie 1969 la Curtea de Arges. Studii in matematica la Universitatea din Bucuresti si la Michigan State University. In prezent, profesor in Departamentul de Matematica de la California State University, Fullerton, SUA. Autor al volumelor de proza: Teama de amurg (1990); Sub semnul Orionului (1992); Imperiul generalilor tirzii si alte istorii (2002, 2003); Bunicul s-a intors la franceza, istorii (2003, 2008); Venea din timpul diez (2004, 2010, 2014); Miruna, o poveste (2007, 2008, 2017); Distante, demoni, aventuri (2007); Vincent nemuritorul (2008); Noaptea cind cineva a murit pentru tine (2010); Memorii din biblioteca ideala (2013); Scrisori de la Polul Est (2015); Republica (2016). Distinctii literare: Premiul I Nemira, in 1993, pentru nuvela Imperiul generalilor tirzii; Premiul CopyRo, in 2002, pentru volumul Imperiul generalilor tirzii si alte istorii; Premiul pentru Proza al Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti pentru Miruna, o poveste. Premiul I al Retelei literare pentru Noaptea cind cineva a murit pentru tine. Lucrari de istoria matematicii publicate, intre altele, in Historia Mathematica, Notices of the American Mathematical Society, Mathematical Intelligencer.
Nr. de pagini: 176
Anul aparitiei: 2017
REVIEW-URI