Istoriografia clujeana sub supravegherea Securitatii (1945-1965) de Liviu Plesa
DESCRIERE
Cartea autorului Liviu Plesa „Istoriografia clujeana sub supravegherea Securitatii (1945-1965) de Liviu Plesa" de la editura CETATEA DE SCAUN
„Preluarea puterii in Romania de catre P. C. R. a generat transformari radicale in aproape toate domeniile societatii, inclusiv in planul vietii stiintifice. Departe de a fi o exceptie, si istoriografia romaneasca postbelica a fost afectata de instaurarea regimului comunist.
In opinia noastra, este interesant de decelat mijloacele prin care puterea comunista a inlaturat vechile elite intelectuale si mai ales modul in care a fost implicata fosta Securitate in aceste actiuni. De asemenea, credem ca merita reliefata si reactia elitelor fata de agresiunile la care au fost supuse.
In demersul nostru ne-am oprit la impactul regimului comunist asupra elitei istoriografiei ardelene interbelice. Vom incerca sa analizam toate modificarile aparute in istoriografia romaneasca de dupa 1945, cu accent pe represiunea la care a fost supusa o parte a elitei istoricilor (in special, desigur, a celor ardeleni), pe supravegherea efectuata de Securitate asupra acestora, dar si pe discursul istoric practicat de ei in timpul regimului comunist.
Cu toate ca au trecut peste 20 de ani de la caderea regimului comunist din Romania, se cunoaste relativ putin referitor la represiunea la care au fost supuse anumite categorii din cadrul societatii romanesti. Pana in prezent, cercetarea stiintifica s-a axat cu predilectie doar pe anumite teme: lupta pentru putere in cadrul P. C. R., rezistenta anticomunista din munti, abuzurile din timpul colectivizarii, represiunea asupra elitei politice interbelice.
Chiar daca destinul intelectualilor in perioada 1945-1989 a fost tratat in unele lucrari, in general acestea au avut in vedere doar anumite personalitati izolate, fiind vorba adesea de abordari de tip monografic. Rareori intelectualii din perioada comunista au fost vazuti – din punctul de vedere al istoriografiei actuale – ca o clasa sociala distincta. In mod similar, exista putine studii de specialitate referitoare la impactul regimului comunist asupra vechii elite intelectuale interbelice si niciunul asupra istoricilor in special.
De asemenea, pana in acest moment, cercetarea activitatii de dupa 1945 a istoricilor interbelici a avut in vedere cu predilectie doar presiunile ideologice la care acestia au fost supusi, abordandu-se destul de sumar masurile represive luate impotriva unora dintre ei. Astfel, nu exista pana in prezent volume care sa aiba in vedere impactul in ansamblu al regimului comunist asupra elitei istoriografiei interbelice, si cu atat mai putin unele consacrate istoricilor de varf din Ardealul interbelic…”
Liviu Plesa
Nr. de pagini: 480
Anul aparitiei: 2017
REVIEW-URI