Joseph LeDoux - ANXIOS (Colectia Psihologul Expert)
DESCRIERE
Cartea autorului Joseph LeDoux „Joseph LeDoux - ANXIOS (Colectia Psihologul Expert)" de la editura ASCR
Cartea aduce o noua perspectiva asupra fricii si anxietatii. Frica si anxietatea sunt senzatii constiente. De aceea, pentru a intelege frica si anxietatea trebuie sa intelegem constiinta. Mai multe capitole din volumul de fata se refera la stadiul cercetarilor la zi in intelegerea constiintei - in domeniile neurostiintelor, psihologiei si filosofiei - deoarece un rol important al constiintei este acela de a ne intelege creierele in complexitatea lor. Mult din ceea ce face creierul este realizat in mod inconstient. Mintile noastre constiente construiesc apoi o explicatie a ceea ce traim. In acest sens, constiinta este o relatare despre sine, construita din fragmente de informatii la care avem acces constient direct (perceptii si amintiri) si din consecintele observabile sau „monitorizabile” ale proceselor inconstiente. Emotiile sunt constructii cognitive sau psihologice.
De asemenea, el aduce lamuriri despre felul in care amintirile care contin amenintari se formeaza si se stocheaza in creier. A cartografiat circuitele neuronale subiacente si a identificat celulele, sinapsele si moleculele care fac posibila aceasta forma de invatare si memorie.
Intelegand adevarata natura a fricii si a anxietatii in creier, putem crea o mai buna foaie de parcurs a acestora pentru descoperirea medicamentelor si pentru dezvoltarea celor mai bune metode psihoterapeutice.
*
Joseph LeDoux este psiholog, profesor de neurostiinte la Universitatea din New York si director la Center for the Neuroscience of Fear and Anxiety. Cercetarile lui vizeaza in principal legatura dintre memorie si emotie, in special mecanismele fricii.
Este si cantaret si ghitarist in grupul rock „stiintific” The Amygdaloids.
Departamentul Society for General Psychology din cadrul American Psychological Association (APA) acorda anual premiul „William James Book Award”, pentru a onora si a face cunoscuta, astfel, „o carte recent aparuta care constituie un exemplu remarcabil al efortului de reunire a diverselor subdomenii ale psihologiei si a disciplinelor conexe”. In anul 2016, doi cercetatori psihologi au impartit intre ei onoarea de a primi acest premiu:
Joseph LeDoux, pentru cartea sa Anxious: Using the Brain to Understand and Treat Fear and Anxiety si David S. Moore, pentru The Developing Genome: An Introduction to Behavioral Epigenetics
Printre cartile publicate anterior de J. LeDoux: THE EMOTIONAL BRAIN: The Mysterious Underpinnings of Emotional Life; SYNAPTIC SELF: How Our Brains Become Who We Are.
Cuprins
Capitolul 1. Rețeaua complexă de anxietate și frică
Capitolul 2. Reconsiderarea teoriei privind creierul emoțional
Capitolul 3. Viața este periculoasă
Capitolul 4. Creierul defensiv
Capitolul 5. Oare am moștenit stări mentale emoționale de la strămoșii noștri din regnul animal?
Capitolul 6. Despre componenta fizică a conștiinței
Capitolul 7. Este o chestiune personală: cum memoria influențează conștiința
Capitolul 8. Ce simțim: conștiința emoțională
Capitolul 9. Patruzeci de milioane de creiere anxioase
Capitolul 10. Cum transformăm creierul anxios
Capitolul 11. Terapie: lecții din laborator
Anexă
Note
Bibliografie
Index
Anul aparitiei: 2018
Numar pagini: 496
Format: 16x24
REVIEW-URI