Lumina din inserare
DESCRIERE
Cuvant-inainte de Mircea Muthu
Imagine coperta: Johannes Plenio; Coperta: Miruna Muntiu Radulescu
Scari si capcane, antologia poetului echinoxist Iustin Moraru, a fost imprimata in acelasi an cu Nectarul clipei (2020). In ambele ipostaze poetice sunt resuscitate amintirea parintilor, instrainarea de casa familiala, imaginea abstracta si totusi prezentificata a iubitei, dar mai cu seama relatia autorului cu Divinitatea, toate acestea prelungindu-se si acum, in Lumina din inserare. Reintalnim aici anamnesis-ul poetic intr-un „intreg ritual de intoarcere”, de unde rezulta o veritabila lirica de purificare dramatica a sinelui ce unifica, in integralitatea lor, poemele tesute din interludiile accentuat autobiografice. (MIRCEA MUTHU)
Iustin Moraru ofera, in noua lui antologie, o imagine a scrisului sau liric accentuat confesiv, cu note de patos sentimental, pe care le tempereaza sub semnul acelei reverii blande care dadea tonul primelor sale poeme. (ION POP)
Iustin Moraru este un poet din tipologia acelor scriitori rari, deosebiti, care isi castiga un statut inalt si o recunoastere critica remarcabila, printr-o opera relativ restransa, alcatuita din putine carti, insa de certa valoare. (AURELIU GOCI)
Filonul de aur al poeziei exista, ca tezaur de taina, in fiecare dintre noi. Asteapta sa fie descoperit, adus, din adancuri, la lumina si trait.
Eu nu fac altceva decat sa ridic putin valul de nori plutitori peste cerul tau interior. Fiind martor treaz si atent la propriul miracol, notez cate ceva din ceea ce vad, simt sau imi imaginez, asumandu-mi calatoria. Fiecare cuvant, fiecare imagine devine o posibila poarta spre cantecul, netrait inca, din sufletul tau nemuritor, avid de noi experiente.
Ingaduie-ti si tu aceasta aventura continua in necunoscut, ofera-ti bucuria propriilor revelatii. Intra astfel in rezonanta cu marea simfonie a lumilor din nevazut, care ne structureaza fiinta si asteptarea. (IUSTIN MORARU)
IUSTIN MORARU (n. 11 martie 1944, satul Orosfaia, comuna Milas, judetul Bistrita-Nasaud) este poet, prozator si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania. In 1962 a absolvit Liceul „Ady-?incai” din Cluj-Napoca. Dupa doi ani de filologie – Facultatea de limba si literatura romana –, a urmat Facultatea de electrotehnica, din cadrul Institutului Politehnic din acelasi oras, absolvita in 1969. Timp de 22 de ani, din 1969 pana in 1990, a fost ziarist, lucrand succesiv la publicatiile Scanteia tineretului, Autoturism, Romania pitoreasca si Dimineata. A debutat cu versuri, in 1962, in revista Tribuna. A facut parte, alaturi de Eugen Uricaru, Dinu Flamand, Ion Mircea, Marian Papahagi, Adrian Popescu si altii, din grupul care a infiintat cenaclul si revista Echinox, care a aparut fara intrerupere peste 50 de ani. Editorial a debutat in 1972, cu volumul de versuri La poarta pietrelor, aparut la Editura Dacia.
Carti publicate (selectiv)
Poezie: Desprinderea fiului, Editura Dacia, 1976; Traind intr-o raza, Editura Eminescu, 1982; Pasare libera, Editura Cartea Romaneasca, 2004; Dirijorul de vise, Editura TipoMoldova, 2016; Cusca leului liber, Editura TipoMoldova, 2016; Ferestre intre lumi, Editura eLiteratura, 2018; Scari si capcane, antologie de autor, Colectia Echinox, Editura ?coala Ardeleana, 2020; Nectarul clipei, Editura Junimea, 2020; O suta si una de poezii, antologie, Editura Academiei Romane, 2022.
Proza: Vina, roman, Editura Albatros, 1980; editia a doua, revazuta si adaugita, Editura TipoMoldova, 2015; Parintii abstracti, roman, Editura Albatros, 1983, editia a doua, revazuta si adaugita, Editura Studis, 2013.
REVIEW-URI