Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi
PRP: 33,72 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 29,00 lei
Diferență: 4,72 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Ioan Salomie
Editura: UNIVERSITARA
Anul publicării: 2012
DESCRIERE
Mancand grasimi ramanem sanatosi. Sa slabim mancand grasimi bune. Un obicei sanatos uitat astazi. Autorii au efectuat o prezentare generala a celor peste 50 de acizi grasi mono si polinesaturati pornind de la formula chimica, rolul lor metabolic in producerea de energie celulara mitocondriala, cascada metabolica patogena a acidului arachidonic, rolul specific de constructie si functionalitate al acizilor grasi la nivelul sistemului nervos central, metabolismul intermediar al acestora si rolul functional si biochimic al produsilor ce rezulta din transformarile finale ale grasimilor esentiale, interactiunile dintre acizi grasi polinesaturati, necesarul zilnic, semnificatia biologica si influenta asupra sanatatii ale acestor grasimi numite cu un termen generic de „grasimi sanatoase”. Experienta stiintifica si practica a autorilor, lucrarile stiintifice efectuate pe perioada mai multor ani au constituit o baza de plecare in redactarea acestei carti; pe plan national aceasta carte este printre putinele lucrari ce ataca acest subiect deosebit de important in alimentatia omului modern. Resursele vegetale (uleiurile diverse, fructele), cele marine (crustacee, scoici, pesti de mare adancime, etc.), resursele animaliere (ouale, laptele si produsele din lapte, carnea si produsele din carne) sunt prezentate intr-o forma atractiva si corecta stiintific, nerenuntand la aspectele practice, cat si la cele grafice. cuprins Prefata / 7 Sa slabim mancand grasimi bune / 9 1. Acizi grasi esentiali polinesaturati (PUFA-s) / 21 1. 1. Definitie, descriere generala, nomenclatura si terminologie / 21 1. 2. Formule chimice si clasificari / 24 2. Metabolismul grasimilor saturate si nesaturate la animale si la om: omega-3; omega-6; omega-9; alte grasimi / 32 2. 1. Implicatiile PUFA’s in metabolismul lipidelor / 34 2. 2. Metabolismul eicosanoizilor si docosanoizilor / 36 2. 3. Oxidarea acizilor grasi: Ketogeneza / 41 2. 4. Interactiunea PUFA’s / 46 3. Aspecte nutritionale ale PUFA’s / 49 3. 1. Semnificatia biologica, necesarul zilnic de PUFA’s / 49 3. 2. Influenta asupra sanatatii / 51 3. 3. Cresterea aportului de PUFA’s din resursele marine, vegetale, animale / 53 4. Resurse PUFA’s / 59 4. 1. Resurse vegetale / 59 4. 1. 1. Fistic (Pistacia vera, Fam. Anacardiaceae) / 59 4. 1. 3. Nuci / 63 4. 1. 4. Migdale / 65 4. 1. 5. Caju (Anacardium occidentale, Fam. Anacardiaceae) / 67 4. 1. 6. Nucile de cocos, nucile de Brazilia si nucile Macadam / 69 4. 1. 7. Arahidele (Arachis hypogaea, Fam. Leguminosae) / 73 4. 1. 8. Soia (Glycine max., Fam. Leguminosae) / 76 4. 1. 9. Uleiuri vegetale / 79 4. 1. 9. 2. Uleiul de porumb / 83 4. 1. 9. 3. Uleiul din seminte de struguri / 84 4. 1. 9. 4. Ulei din seminte de canepa / 88 4. 1. 9. 6. Ulei din germeni si coji de orez / 90 4. 1. 9. 7. Ulei de in / 92 4. 1. 9. 8. Ulei de camelina (Camelina sativa, Fam. Brassicaceae) / 94 4. 1. 9. 10. Ulei de floarea soarelui (Helianthus annus) / 95 4. 1. 9. 11. Ulei de seminte de dovleac / 98 4. 2. Resurse marine / 104 4. 2. 1. Somonul, Fam. Salmonide / 104 4. 2. 2. Anghila (Tiparul de mare) / 108 4. 2. 3. Sturionii / 109 4. 2. 4. Sardinele, Heringul si Scrumbia (Ansoa, Hamsie) / 111 4. 2. 5. Macroul, Familia: Scombridae, Genuri: Scomber scombrus (macrou comun) si Scomber Japonicus (macrou spaniol) / 112 4. 2. 6. Codul, Familia: Gadidae / 113 4. 2. 7. Tonul, Familia: Scombridae, Genurile: Thunnus Alalunga (Alb);Bonita (Negru), T. Thynnus (Albastru) / 115 4. 2. 8. Rechinul, Familia: Selechians / 117 4. 2. 9. Pastravul, Familia: Salmonidae / 119 4. 2. 10. Crustacee: Homarul, Langusta, Crabul si Crevetele / 119 4. 2. 11. Moluste: 1. Gastropode; 2. Scoici; 3. Cefalopode / 121 4. 2. 12. Ierburi marine – Alge marine / 127 4. 3. Resurse animaliere / 134 4. 3. 1. Oua / 134 4. 3. 2. Laptele / 141 4. 3. 2. 1. Laptele de capra / 141 4. 3. 2. 2. Produse si specialitati din lapte / 143 4. 3. 2. 2. 1. Smantana / 144 4. 3. 2. 2. 2. Untul / 145 4. 3. 2. 2. 3. Frisca / 149 4. 3. 2. 2. 4. Iaurt / 149 4. 3. 2. 2. 5. Inghetata / 151 4. 3. 2. 2. 6. Branzeturi / 153 4. 3. 3. Carnea, specialitati si produse din carne / 163 4. 3. 3. 1. Carne de vita si de vitel / 163 4. 3. 3. 2. Carne de porc si mistret / 165 4. 3. 3. 3. Carne de oaie, capra si miel / 167 4. 3. 3. 4. Carnea de vanat / 169 4. 3. 3. 5. Carnea tocata / 171 4. 3. 3. 6. Organe: inima, ficat, limba, timus, creier, rinichi, burta de vaca / 172 4. 3. 3. 7. Preparate speciale / 177 4. 3. 3. 8. Carne de pasare / 181 INDEX SURSE DE GRASIMI / 197 INDEX Biochimic si Terapeutic / 200 Bibliografie / 204
Autor: Prof. dr. Negulescu G. Puia, Prof. dr. Mencinicopschi G., Dr. Negulescu Serban Puia
Anul publicarii: 2012
Nr. pagini: 2012
Autor: Prof. dr. Negulescu G. Puia, Prof. dr. Mencinicopschi G., Dr. Negulescu Serban Puia
Anul publicarii: 2012
Nr. pagini: 2012
REVIEW-URI