Mancare: Ce naiba ar trebui sa mananc?
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Mancare: Ce naiba ar trebui sa mananc? / Food: What the Heck Should I Eat? de Mark Hyman este un ghid care te va inspira sa faci alegeri sanatoase in viitor in materie de alimentatie. Cartea iti pune la dispozitie cele mai noi si mai interesante informatii stiintifice cu privire la alimente, dar mai ales la ingredientele pe care le contin acestea, pentru a te ajuta sa faci diferenta intre adevarata mancare si non-mancare, sau asa-zisa Frankenmancare care se gaseste astazi in comertul de pretutindeni si care este plina de antisubstante nutritive, care pot mai degraba sa ne imbolnaveasca, decat sa ne hraneasca si sa ne mentina sanatosi.
Cartea va fi pentru tine ca o continua revelatie, pentru ca iti va arata pas cu pas ce inseamna cu adevarat mancarea pe care obisnuiesti sa o consumi, pentru sanatatea ta si a copiilor tai. De fapt, citind aceasta carte vei reinvata pur si simplu sa mananci, pentru ca, este de parere Mark Hyman, mancarea trebuie sa insemne mult mai mult decat hrana. Este medicament, informatie, pentru ca controleaza efectiv aproape toate functiile corpului si mintii umane. In plus, mancarea:
„conecteaza aproape tot ceea ce conteaza in viata noastra. Mancarea ne conecteaza intre noi si pe noi cu propriul corp; poate sa ne revigoreze sanatatea, sa aduca familiile impreuna, sa reconstituie comunitati pline de viata, sa imbunatateasca economia si mediul, sa reduca poluarea, sa-i ajute pe copiii nostri sa ia note mai bune si sa evite tulburarile alimentare, obezitatea si abuzul de medicamente; mancarea poate chiar sa reduca saracia, violenta, criminalitatea si sinuciderea.”
Dar cum putem sa facem diferenta intre adevarata mancare si asa zisa mancare, in conditiile in care de foarte multe ori ne este aproape imposibil sa descifram etichetele complicate si derutante de pe alimente?
Dr. Mark Hyman este o autoritate recunoscuta la nivel international in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa. El este medic de familie, speaker, profesor, un sustinator activ al medicinei functionale (care promoveaza alimentatia sanatoasa ca modalitate de mentinere a sanatatii pe termen lung) si autorul mai multor bestselleruri New York Times. Mananca gras, fii suplu este un alt titlu al autorului aparut la Editura ACT si Politon.
Mark Hyman este directorul Centrului Clinic de Medicina Functionala din Cleveland si fondatorul si directorul medical al Centrului UltraWellness. Ca dovada a faptului ca parerile lui conteaza si merita sa fie auzite de cat mai multa lume, este editor medical la The Huffington Post si colaborator medical permanent la numeroase emisiuni si retele de televiziune, precum: CBS This Morning, Today, Good Morning America, CNN, The View, Katie si The Dr. Oz Show. Impreuna cu alti doi doctori renumiti a contribuit la introducerea in Senatul SUA a Legii Redobandeste-ti Sanatatea din 2009, care prevede rambursarea tratamentului bolilor cronice.
A colaborat cu presedintele Bill Clinton, prezentand in cadrul Fundatiei Clinton, sub egida „Sanatatea conteaza”, conferinta cu tema „Atingerea bunastarii de catre fiecare generatie”, a sustinut Initiativa Globala Clinton si a abordat probleme de sanatate globala la Forumul Economic Mondial. Este laureat al Premiului Linus Pauling, al Premiului Nantucket Project si al Premiului Christian Book of the Year pentru The Daniel Plan si a fost inclus in Books for Better Life Hall of Fame.
„Mancare” te va pune pe ganduri, facandu-te sa te intrebi: „Unde a disparut mancarea adevarata?”, dar iti va furniza totodata toate informatiile de care ai nevoie pentru a trai mai sanatos si a avea mai multa grija de aceasta planeta prin hrana pe care o consumi. Cartea contine liste utile care te vor lamuri o data pentru totdeauna cu privire la toate substantele (nocive sau benefice) pe care le contine mancarea noastra, fie ca e vorba de legume, fructe, carne, cereale, condimente, uleiuri, bauturi, leguminoase, nuci si seminte, zahar si indulcitori. Foarte utile se vor dovedi de asemenea informatiile si listele cu privire la: aditivii din mancare (ce inseamna fiecare dintre ei si cum ne afecteaza starea de sanatate); organismele modificate genetic; antibiotice; hormoni, emulgatori si gume sau substantele chimice din recipiente, care au si ele un impact semnificativ asupra starii noastre de sanatate. Lista cu ingrediente pe care poti sa le adaugi in mancare fara sa iti faca rau te va ajuta sa te orientezi in aceasta „jungla” pe care o reprezinta mancarea din propriile noastre farfurii. La fel de folositoare se vor dovedi si informatiile cu privire la: condimente, dressinguri, oteturi si sosuri; alimente procesate sanatoase; sau „chestii” care se gasesc in camara ta si pe care ar fi bine sa le arunci imediat, inlocuindu-le in schimb cu cele recomandate de doctorul Hyman.
Dupa ce vei citi aceasta carte nu va mai trebui sa te intrebi niciodata daca e bine sau nu sa consumi un anumit aliment, pentru ca vei sti cu siguranta raspunsul. Te invit sa afli mai multe despre aceasta carte in randurile de mai jos.
Cartea este impartita in patru parti, dupa cum urmeaza:
Partea I: Sa punem punct confuziei, fricii si nesigurantei alimentare
Industria alimentara – o industrie de un trilion de dolari – nu face nimic altceva in ziua de azi decat sa ne deruteze, prin informatiile contradictorii pe care ni le transmite. Asta in timp ce, considera autorul, lucrurile ar trebui sa fie cat se poate de clare pentru fiecare dintre noi: fiecare bucatica de mancare este o oportunitate reala de a ne asigura sanatatea sau de a incuraja boala.
De aceea, din aceasta parte a cartii vei afla povestea adevarata a mancarii, ce ne arata stiinta si ce nu ne arata, si vom invata cum sa mancam sanatos toata viata, pentru ca, dupa parerea autorului, mancarea este un medicament. Cu alte cuvinte, vei invata sa mananci astfel incat sa debordezi de sanatate, bucurie, fericire si energie in fiecare zi, si sa previi si chiar sa vindeci majoritatea bolilor.
Dar inainte de a porni la drum, esti invitat sa parcurgi un test de IQ nutritional, care iti va indica cat de bine esti informat in legatura cu alimentele pe care le consumi si ale carui raspunsuri te vor uimi cu siguranta. Tot de aici vei afla:
• Ce anume mananci mai exact si ce desemneaza Frankenmancarea - acea mancare plina de antisubstante nutritive;
• Cum poti scapa de obezitate si de boli gatind;
• Cat de in serios ar trebui sa luam cercetarile pe tema mancarii;
• Cat de necesare sunt politicile nationale de alimentatie, sanatate si bunastare pentru a preveni bolile cauzate de alimentatia nesanatoasa;
• Cat de nociva este agricultura pentru mediu;
• Cat de bune, sau de rele sunt anumite grupe de alimente pentru sanatatea noastra.
Partea a II-a: Ce naiba ar trebui sa mananc?
In partea a II-a a cartii vei gasi informatii detaliate despre fiecare grupa de alimente: carne, peste si fructe de mare, oua, lapte si produse lactate, cereale, legume, leguminoase, fructe, grasimi si uleiuri, cereale, nuci si seminte, zahar si indulcitori etc. Aceasta sectiune a cartii te va lamuri si in legatura cu bauturile care sunt benefice pentru organismul tau, sau dimpotriva, cu cele care iti fac rau. Tot aici vei vedea care sunt efectele fiecarei grupe de alimente asupra biologiei si sanatatii tale, dar si asupra mediului inconjurator si vei afla liste de produse pe care sa le mananci si pe care sa nu le mananci pentru a te mentine sanatos si in forma.
Aceasta parte a cartii iti va schimba fundamental viziunea asupra epidemiei de obezitate care s-a raspandit pe tot globul in ultimii ani si asupra modului in care industria alimentara reuseste sa isi indeplineasca planul de marketing in detrimentul nostru si al oaselor urmasilor nostri:
„Daca majoritatea alimentelor pe care le consuma americanii provoaca dependente biologice, atunci intregul concept al puterii de vointa si responsabilitatii personale in privinta pierderii in greutate este pura fictiune. Nu este vina ta ca esti gras. De vina este comportamentul constient al marilor corporatii de a crea alimente care provoaca o dependenta tot mai mare. Michael Moss, reporter la New York Times, a intervievat 300 de directori de firme, angajati si oameni de stiinta si a scris Salt Sugar Fat: How the Food Giants Hooked Us (Sare, zahar, grasime: Cum ne-au facut dependenti gigantii alimentari), o privire dureroasa din culise asupra modului in care industria Big Food concepe in mod deliberat alimente ce provoaca dependenta.”
Iata mai jos „meniul” acestei sectiuni a cartii:
• Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne; 8 lucruri pe care nu le stiai despre carne si cum contribuie carnea la incalzirea globala;
• Adevarul despre consumul de carne de pui si de oua;
• Cinci lucruri pe care trebuie sa le stii despre carnea de pasare si oua;
• Care este adevarul stiintific despre consumul de lapte si produse lactate si care este impactul productiei de lactate asupra mediului;
• 8 lucruri pe care trebuie sa le stii despre produsele lactate;
• Care este adevarul despre consumul de fructe de mare si peste;
• 8 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre peste;
• Tot ce trebuie sa stii despre consumul de fructe, legume, leguminoase, cereale, nuci si seminte;
• Tot ce trebuie sa stii in legatura cu consumul de grasimi si uleiuri si ce impact au acestea asupra mediului;
• Tot ce trebuie sa stii in legatura cu consumul de zahar si indulcitori si cat de parsivi pot fi jucatorii din industria alimentara pentru a-si vinde cat mai bine produsele nocive pentru sanatatea umana;
In partile a III-a si a IV-a ale cartii vei invata sa folosesti mancarea ca pe un medicament pentru a-ti „reseta” organismul si pentru a manca astfel incat sa nu iti pui in pericol starea de sanatate. Tot aici vei gasi instructiuni simple si principii nutritionale care sintetizeaza cercetari legate de mancare, sanatate, boala si mediu. Dar sa le luam pe rand:
Partea a III-a: Ce altceva trebuie sa mai stii despre mancare
Aceasta sectiune a cartii contine atat de multe informatii utile si practice, incat intr-o prima instanta vei simti impulsul de a lua cartea cu tine la supermarket ori de cate ori vei merge la cumparaturi.
Iata ce vei afla mai exact din aceasta sectiune:
• Care sunt substantele potential periculoase care nu ar trebui sa se gaseasca sub nicio forma in mancarea ta;
• Lista celor 49 de alimente clasificate in functie de riscul privind pesticidele;
• O lista a aditivilor care prezinta cel mai mare pericol pentru sanatatea noastra;
• Tot ce trebuie sa stii despre organismele modificate genetic; antibioticele si hormonii din mancare; emulgatori si gume; BFA sau Bisfenolul A, ftalati, grasimi false si untul fals, uleiurile rafinate bogate in acizi grasi omega-6;
• Ce poti adauga in dieta fara sa trebuiasca sa iti faci griji in privinta sanatatii: mirodenii, ierburi aromatice si alte condimente; dressinguri, oteturi si sosuri; alimente procesate sanatoase;
• Ce alimente ar trebui sa arunci din camara ta si pe care ar trebui sa le pastrezi.
Partea a IV-a: Dieta Pegana si cum sa mananci pentru o viata buna
Daca pana acum autorul ti-a furnizat toate informatiile de care ai nevoie pentru a face numai alegeri sanatoase in dieta ta, in aceasta sectiune a cartii, autorul iti prezinta planul sau pentru a scapa de povara alimentatiei gresite pe care ai avut-o pana acum. Acesta se refera la detoxificare si la un regim pe care il poti adopta pentru tot restul vietii – denumit Dieta Pegana.
Dieta Pegana este o modalitate rationala si inclusiva de alimentatie care integreaza toate stiintele actuale, glumind totodata pe marginea extremelor promovate de dietele vegana si paleo. Dieta cuprinde un plan de masa si retete – adica, tot ceea ce ai nevoie pentru ca tu si familia ta sa aveti o stare optima de sanatate.
Planul de detoxificare cuprinde trei pasi importanti care te vor ajuta sa-ti cureti organismul de substantele nocive acumulate in corp ca urmare a alimentatiei nesanatoase sau a unui regim de viata dezordonat, in doar 10 zile.
Referitor la Dieta Pegana, autorul iti ofera aici cei 13 piloni care te vor ajuta sa o adopti mai usor, dar si planul de masa pe 7 zile si retetele pentru fiecare fel de mancare cuprins in acest plan.
La finalul cartii, nu numai ca vei putea afirma cat se poate de convins: In sfarsit stiu ce sa mananc pentru a fi mai sanatos!, dar vei sti si care sunt pasii pentru a incepe sa duci o viata mai sanatoasa, alegand cu mai multa grija alimentele pe care le vei consuma. „Mancare” este un ghid complet de alimentatie sanatoasa pe care il vei citi cu sufletul la gura pana la ultima pagina, pentru ca este foarte clar si la obiect, condensat in informatii valoroase si fara pagini de umplutura care sa te plictiseasca sau care sa nu-ti ajute la nimic.
TESTIMONIALE:
„Intr-o lume in care anxietatea alimentara este in continua crestere, dr. Hyman ne ofera o harta a modului in care sa respectam mancarea ca pe un medicament.”
– dr. Mehmet Oz
„Tara noastra se confrunta cu niste provocari uriase. Fiecare cetatean trebuie sa fie sanatos, creativ si energic daca ne dorim sa infruntam corespunzator aceste provocari. Prin Mancare, dr. Mark Hyman a oferit fiecarui american un manual simplu si clar despre cum sa devina si sa ramana sanatos, atat spre binele lui, cat si al tarii. Trebuie sa devenim chiar acum ceva mai sanatosi, altminteri costul asistentei medicale va duce la prabusirea economiei intr-un viitor nu foarte indepartat. Aceasta carte practica nu ar fi putut sa apara intr-un moment mai potrivit.”
– Tim Ryan, congresman de Ohio, autor al cartii The Real Food Revolution (Revolutia mancarii adevarate)
„Cum putem alege intre mesajele contradictorii despre mancare pe care le primim in fiecare zi? Grasimea este buna. Grasimea este rea. Zaharul este rau. Sarea este rea. Sarea este buna. Corpul uman este un sistem complex, minunat conceput, care ne spune ce functioneaza si ce nu functioneaza. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu inteleg cum trebuie sa manance pentru a fi sanatosi si pentru a avea claritate in gandire, un corp robust, dar si capacitatea de a-si implini visurile. In Mancare, dr. Mark Hyman raspunde marilor intrebari legate de mancare si ne invata cum sa o folosim ca pe un medicament. Daca esti derutat si nu stii ce sa mananci, citeste aceasta carte.”
– Tony Robbins, strategul numarul unu pe probleme de viata si afaceri din America
„Dietele noastre au un impact semnificativ asupra sanatatii creierului si a bunastarii noastre generale. Insa, in lumea de astazi, exista prea multa confuzie in legatura cu ceea ce ar trebui sa mancam. Cartea Mancare, de dr. Mark Hyman, ii ajuta pe consumatori sa discearna intre confuziile alimentare si le ofera o harta pentru a duce o viata mai sanatoasa.”
– Maria Shriver, jurnalista si fondatoare a Women’s Alzheimer’s Movement
„Noua carte a dr. Mark Hyman este antidotul perfect pentru ideile preconcepute legate de dieta si nutritie. In termeni clari si concisi, ne spune exact ce mancaruri ar trebui sa consumam si pe care sa le evitam pentru a atinge si a ne mentine o stare de bine pe tot parcursul vietii. Daca toti oamenii i-ar urma sfaturile, am putea sa reducem incidenta bolilor ce pot fi prevenite si sa micsoram costul asistentei medicale pentru toata lumea”.
− dr. Toby Cosgrove, CEO al Clinicii Cleveland
„Aproape de fiecare data cand cineva paraseste cabinetul unui medic, i se spune sa faca sport si sa manance sanatos. Din nefericire, in acest moment al istoriei colective a umanitatii, nu exista un consens general referitor la modul in care am putea sa le facem corect pe amandoua. Mai ales daca ne referim la alimentatie, aproape fiecare zi vine cu o noua lovitura. Ieri, uleiul de cocos parea un panaceu, dar maine s-ar putea sa auzi ca provoaca boli cardiovasculare. Dr. Mark Hyman, care si-a dedicat cu staruinta viata bunastarii, are o noua carte care poate sa-ti ofere alinarea mult dorita. Mancare citeste printre randurile cercetarii nutritionale, oferind o harta limpede consumatorilor derutati.”
− dr. Sanjay Gupta
„Mark Hyman stie la fel de multe despre mancarea si sanatatea noastra cat stie orice fiinta umana. Noua sa carte, Mancare, este un ghid valoros al alimentelor pe care ar trebui sa le mancam si, poate cel mai important aspect, al celor pe care nu ar trebui sa le mancam, ca sa devenim si sa ramanem sanatosi.”
− Gary Taubes, autorul cartii The Case Against Sugar (Zaharul in boxa acuzatilor)
„In sfarsit o carte care readuce in discutie bunul-simt si integritatea in legatura cu ceea ce mancam, in ciuda deceniilor in care am fost hraniti dupa o dieta stricta si absurda, de catre asa-numitele «autoritati de incredere». Bravo, dr. Hyman. Aceasta carte este un remediu bun.”
– dr. Christiane Northrup
„Mancarea s-a dovedit a fi un medicament mult mai puternic decat am invatat toti, desi, pentru atat de multi dintre noi, diferitele diete disponibile au zugravit o imagine derutanta. In noua sa carte, dr. Mark Hyman ne ofera exact ce avem nevoie: analiza unui expert, o descriere lucida si o solutie eficienta la intrebarea ce naiba ar trebui sa mancam pentru a ne optimiza sanatatea si longevitatea. Aceasta ar putea sa fie cea mai importanta carte pe care o citesti pe tema unui asemenea subiect esential, iar dr. Hyman este unul dintre putinii oameni valorosi care detin atat experienta, cat si aptitudini de scriitor pentru a face ca toate aceste informatii sa fie accesibile si digerabile.”
– dr. Dale Bredesen, autorul cartii The End of Alzheimer’s (Sfarsitul Alzheimerului)
„In razboiul dietelor, nicio batalie nu este mai apriga decat cea dintre dieta vegana cu continut scazut de grasimi si dieta paleo bogata in lipide. Mark Hyman gaseste un teren comun pentru paleo-vegani („pegani”), precum si o dieta pe baza de plante completata moderat cu alimente de origine animala („condi-carne”). Mancare ne ofera o reteta delicioasa de a ne reface sanatatea, avand grija si de planeta totodata.”
− dr. David Ludwig, autorul cartii Always Hungry? (Cum slabesti fara sa-ti fie foame)
„Mancarea si felul in care o producem si o consumam se afla in prim-planul majoritatii crizelor sanitare, de mediu, climatice, economice si chiar politice ale lumii noastre. Prin noua sa carte, dr. Mark Hyman ne arata ca mancarea este un medicament puternic si contine informatii care vorbesc despre mediul nostru si despre genele noastre, programandu-ne corpul prin mesaje despre sanatate sau boala.”
− Deepak Chopra
„Niciodata nu a fost mai usor sa ne facem rau prin intermediul mancarii, dar nici nu a fost vreodata mai usor sa ne vindecam. La finalul cartii Mancare, te vei simti mai increzator ca niciodata si mai usurat ca niciodata sa te vindeci.”
− dr. Steven R. Gundry, autorul cartii The Plant Paradox (Paradoxul plantelor)
„Cei mai multi oameni stiu ca o dieta buna reprezinta temelia sanatatii, insa nu stiu ce trebuie sa manance. O alimentatie cu un continut scazut de carbohidrati, cu un continut scazut de grasimi, paleo, pe baza de plante, de cruditati, diete vegane sau vegetariene? In Mancare, dr. Hyman limpezeste toata aceasta confuzie si le ofera cititorilor incredere si claritate in legatura cu alimentatia.”
– Chris Kresser, specialist in acupunctura, autorul cartii The Paleo Cure (Tratamentul paleo)
„Mancare, volumul semnat de dr. Mark Hyman, ne ofera o capodopera a relatarii adevarului, o abordare subversiva a sistemelor industriale care ne ameninta insasi sanatatea, explicand totodata modul in care fiecare dintre noi poate prospera luand decizii alimentare mai bune. Aceasta ar putea sa fie cea mai utila carte pe care o vei citi vreodata.”
– Daniel Goleman
„Ce a facut mai exact industria agricola in legatura cu aprovizionarea cu alimente si cum ne afecteaza acest lucru sanatatea si mediul inconjurator? Cum poti fi un consumator constient atunci cand intri intr-un magazin alimentar? Care este diferenta dintre hranit cu iarba si organic? Conteaza calitatea de a fi organic? Si, serios, ce naiba ar trebui sa mananci? Dr. Mark Hyman raspunde tuturor acestor intrebari importante in noua sa carte, Mancare. Citeste-o!”
– Dave Asprey, creatorul cafelei Bulletproof si autor al cartii Head Strong (Supermintea)
„Mancarea se afla in centrul bunastarii noastre, iar felul in care o obtinem are legatura directa cu sanatatea planetei. Insa ne inecam in informatii si sfaturi confuze cu privire la ce sa mancam. In noua sa carte, Mancare, dr. Mark Hyman descompune stiinta in recomandari practice despre ce sa mancam si ce sa evitam. Acesta este un manual din care aflam cum ne poate ajuta mancarea sa prosperam.”
– Arianna Huffington, autoarea cartii Thrive (Prospera)
Anul aparitiei:2022
REVIEW-URI