Marea dezordine hormonala: Ce ne otraveste fara sa stim

Preț: 57,00 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2025
Categoria: Carti diverse

DESCRIERE

Marea dezordine hormonala: Ce ne otraveste fara sa stim / Le grand désordre hormonal: Ce qui nous empoisonne à notre insu de Corinne Lalo, cu ilustratii de Laurent Lalo, este un tablou dezolant al consecintelor pe care le au asupra oamenilor si al animalelor produsele chimice care au invadat mediul inconjurator si care ne deregleaza sistemul hormonal. 

 

Misiunea pe care si-o asuma Corinne Lalo odata cu aceasta carte este una cat se poate de nobila, scopul ei fiind sa ne explice fenomenul otravirii chimice a celulelor noastre si de a ne oferi sfaturi pentru a ne proteja. Asadar, aceasta carte isi propune sa cladeasca o punte intre cercetarea stiintifica si publicul larg, oferindu-ne un instrument accesibil care sa ne ajute sa recunoastem perturbatorii hormonali din jurul nostru si sa ii evitam cat mai eficient.

 

Corinne Lalo este o jurnalista franceza specializata in domeniul medical, avand peste 30 de ani de experienta in televiziune. De-a lungul timpului a acoperit subiecte intens mediatizate in Franta precum: cazul sangelui contaminat, „norul de la Cernobil”, vaccinarea impotriva hepatitei B, gripa H1N1 si cazul Mediator. Cazul Mediator se refera la unul dintre cele mai mari scandaluri farmaceutice din Franta si Europa, care a avut in centrul atentiei medicamentul Mediator (Benfluorex), produs de compania farmaceutica Servier. Medicamentul a fost initial destinat pacientilor cu diabet, dar era folosit frecvent si ca un inhibitor al apetitului, fiind prescris pe scara larga ca un tratament pentru pierderea in greutate. Estimarile oficiale arata ca utilizarea Mediator ar fi dus la moartea a intre 500 si 2 000 de persoane in Franta. Corinne Lalo este si coautoarea cartilor „Livre noir du médicament” si „Se soigner sans médicaments de A à Z.

 

Epidemii de pubertate precoce, menstruatie la bebelusi de numai sase luni, pilule anticonceptionale cancerigene, adevarate epidemii de infertilitate, obezitate, diabet, alergii, autism, sunt doar o parte din efectele devastatoare a hormonotoxicilor care ne-au invadat mediul si care se gasesc peste tot in jurul nostru: in apa, in aer, in cosmeticele pe care le folosim, in hainele pe care le imbracam, in mobilierul si linoleumul din casa noastra, in mancare, in ustensilele de bucatarie, in biberoanele copiilor, etc.

 

Corinne Lalo ne face asadar sa constientizam faptul ca atunci cand vine vorba de starea noastra de bine sau a celor din jurul nostru, sunt foarte multe lucruri care ne scapa. Ca de exemplu, faptul ca tabletele de paracetamol luate in timpul sarcinii pot avea efecte hormonale feminizante asupra fatului; ca servetelele umede pentru funduletul bebelusului pot afecta functionarea tiroidei acestuia; ca anumite tipuri de spuma de ras contin ftalati toxici pentru spermatozoizi si testosteron; ca anumite tratamente pentru colesterol pot determina cresterea sanilor la barbati sau le pot inflama prostata, sau ca tratamentele hormonale pot creste riscul de cancer la san la femei.

 

Insa tabloul unei lumi aflate in plin proces de degradare accentuata a speciilor pe care le gazduieste este mult mai complex. 

 

Nu mai este de mult o noutate faptul ca in cincizeci de ani barbatii au pierdut mai mult de jumatate din numarul de spermatozoizi, sau ca nivelul lor de testosteron este in scadere. Si in cazul femeilor se observa o diminuare a capacitatii reproductive din cauza cresterii incidentei unor boli ovariene noi. In randul copiilor, cazurile de autism si alergii sunt in crestere dramatica. Boli odinioara extrem de rare, precum diabetul, obezitatea, disfunctiile tiroidiene si endometrioza, devin din ce in ce mai comune. Aceasta pierdere a potentialului nu este specifica doar speciei umane; intreaga biodiversitate este amenintata.

 

Dar inainte de a ne ajuta sa intelegem efectele devastatoare ale chimicalelor folosite intensiv in agricultura si pentru a produce bunuri de larg consum, asupra florei si faunei si asupra sistemului nostru hormonal, autoarea ne familiarizeaza cu termenii de baza ai acestei carti:

 

Importanta hormonilor si homeostazia

 

Hormonii sunt cei care permit mentinerea echilibrului fiziologic sau homeostazia in organism. Acestia sunt secretati de glandele endocrine, fiind transportati in sange unde vor actiona asupra celulelor-tinta, legandu-se de receptori.

 

Vedem astfel ca principalele functii ale organismului sunt reglate de hormoni:

 

•    Nivelul de zahar din sange

 

•    Temperatura corpului

 

•    Echilibrul de fosfor si calciu

 

•    Reproducerea

 

•    Echilibrul veghe-somn

 

•    Repararea tesuturilor deteriorate

 

•    Filtrarea lichidelor

 

•    Reglarea alimentara si digestia

 

•    Respiratia si presiunea sanguina

 

•    Formarea organelor

 

Atunci cand multiplicarea celulara nu este pastrata intr-un echilibru strict, apar probleme, intrucat se ajunge la o crestere anarhica si, deci, o tumoare canceroasa. 

 

CE SUNT PERTURBATORII ENDOCRINI?

 

Conform ONU: „Perturbatorii endocrini sunt substante chimice de origine naturala sau artificiala straine organismului care pot interfera cu functionarea sistemului endocrin si pot astfel induce efecte nocive asupra acestui organism sau a descendentilor acestuia”.

 

Perturbatorii endocrini pot fi de origine naturala (hormonii naturali, precum estrogenii), dar cel mai adesea acestia sunt de origine sintetica (estrogeni de sinteza, antibiotice, agenti plastifianti, produse fitosanitare, medicamente, cosmetice, detergenti etc.).

 

Autoarea i-a numit pe cei mai frecvent intalniti perturbatori „cei 6 P” – „P” de la „poisons” („otravuri”). Acestia sunt:

 

1.    Pesticide;                     

 

2.    Plastifianti (bisfenoli = plastic dur, ftalati = plastic moale);

 

3.    Perfluorati (Pfas/Pfos – antipata, antiadezivi, impermeabilizanti);

 

4.    Produse farmaceutice (medicamente, aditivi alimentari);

 

5.    Parabeni (conservanti din cosmetice si medicamente);

 

6.    Polibromurati (substante ignifuge bromurate).

 

Observam astfel ca toti poluantii sunt reziduuri petroliere, indiferent ca este vorba de pesticide, plastifianti sau chiar anumite medicamente si ca ei actioneaza precum lipiciul,  fixandu-se de receptorii care sunt in mod normal dedicati hormonilor. 

 

Cum luptam impotriva perturbatorilor endocrini?

 

1. Sistemul imunitar. Acesta ne permite sa luptam impotriva virusurilor si bacteriilor cu celulele numite „globule albe” (macrofage si limfocite). Ele produc anticorpi pentru a recunoaste si distruge elementele straine nedorite.

 

2. Sistemul de detoxifiere. Atunci cand aceste substante straine sunt prea mici pentru ca sistemul imunitar sa le poata combate, intra in joc sistemul de detoxifiere, care poate distruge elementele straine. Insa in conditiile in care sunt prea multi poluanti chimici, acestia coplesesc detoxifiantii celulari, numiti „citocromi P450”, si distrug comunicatiile chimice si electrice ale celulei.

 

Dupa ce ne familiarizeaza cu termenii de baza ai acestei carti, autoarea ne prezinta efectele acestei „mari dezordini hormonale” asupra faunei salbatice, aratandu-ne cum a avut loc constientizarea si care au fost factorii care au dat alerta. 

 

Ulterior, aflam care sunt consecintele acestei mari dezordini hormonale asupra virilitatii barbatilor, a fecunditatii femeilor si a fertilitatii cuplurilor, si vedem cum tot ea se face vinovata de pierderea capacitatilor intelectuale la copii, cresterea incidentei bolilor alergice si tiroidiene. 

 

In ultima parte a cartii, autoarea ne ajuta sa identificam otravurile din viata de zi cu zi care ne ameninta hormonii, oferindu-ne solutii pentru a le evita.

 

Dar haideti sa vedem pe rand despre ce este vorba in fiecare sectiune a acestei carti:

 

PARTEA 1: DEZORDINEA HORMONALA IN NATURA

 

In aceasta prima parte a cartii, Corinne Lalo vorbeste despre Rachel Carson si cartea pe care aceasta a scris-o cu mai bine de 60 de ani in urma, „Primavara tacuta”, in care se vorbeste despre ravagiile provocate de pesticidele imprastiate pe cale aeriana atat asupra mediului inconjurator si a animalelor, dar mai ales asupra oamenilor. 

 

In continuare, aflam o parte din consecintele „marii dezordini hormonale” asupra vietii marine. Iata doar cateva exemple:

 

•    1970: biologii marini descopera pe coastele britanice si americane ca femelele melcilor de mare din specia „purpura de piatra mica”,  au dezvoltat un penis pe langa aparatul lor genital. Fenomenul a fost numit „imposex”.

 

•    In aceeasi perioada, productia de stridii in bazinul Arcachon (Franta) este aproape distrusa. Cochiliile acestora sunt malformate si se reproduc greu. Cauza este identificata in cele din urma: este vorba de un pesticid de staniu, TBT (tributiletan), continut de vopselele antifouling care sunt folosite pentru a proteja carenele ambarcatiunilor. 

 

•    1982: oamenii de stiinta francezi au identificat fenomenul imposexului la melcii de mare. Este prima oara cand se stabileste o legatura de cauza si efect intre o malformatie fiziologica a unui organism viu si un poluant chimic. Totodata se constata ca intregul lant marin este afectat de aceasta poluare: de la foci si corali pana la delfini. TBT este interzis in vopselele antifouling, dar produsele care il inlocuiesc nu sunt nici ele lipsite de toxicitate.

 

•    1978: in zona Londrei, biologii descopera ca pestii masculi sunt feminizati in aval de statiile de epurare a apei si ca un procent semnificativ din acesti pesti masculi au devenit hermafroditi si sunt purtatori de oua. Se 

dovedeste ca aceasta schimbare de sex este cauzata de substantele chimice care imita hormonii feminini sau de hormonii de sinteza din pilulele contraceptive pentru femei. In Franta, o serie de studii arata ca in anumite rauri, un sfert din pestii masculi au devenit hermafroditi.

 

 

•    1991: biologul american Theo Colborn masoara declinul populatiilor de vultur cu cap alb din regiunea Marilor Lacuri din Statele Unite. Ea demonstreaza mecanismele hormonale si documenteaza legatura de cauza si efect cu poluantii chimici, precum PCB-urile si pesticidele, inclusiv DDT. Alte 14 specii de animale salbatice sunt afectate, printre care goelanzii, testoasele acvatice, somonul si balenele beluga albe.

 

•    1996: biologul Louis Guillette, de la Universitatea din Florida studiaza problemele cu care se confrunta aligatorii din lacul Apopka, un lac din Florida poluat cu pesticide. El observa ca adultii au un micropenis si un nivel de testosteron extrem de reduse, pe cand femelele de aligator din lacul poluat dezvolta malformatii ovariene, cu ovocite anormale care contin mai multi nuclei. Prin comparatie, la populatiile de aligatori dintr-un lac vecin nepoluat, nu se regaseste niciuna dintre aceste probleme.

 

•    2002: biologul californian Tyrone Hayes demonstreaza efectele nocive ale erbicidului atrazina asupra aparatului reproducator al broastelor masculi, fapt care compromite supravietuirea speciei. Erbicidul le deregleaza sistemul hormonal, in sensul feminizarii, determinand aparitia unor indivizi hermafroditi si slabirea sistemului imunitar. Utilizarea atrazinei a fost interzisa in 2003 in Europa, dar nu si in Statele Unite. Un studiu realizat in Franta, in  Bretania, arata ca 40 % dintre femeile insarcinate au reziduuri de atrazina in urina, prezentand astfel un risc crescut de a da nastere unor copii cu greutate mica si cap mic.

 

•    2011: zoologul Peter Frederick de la Universitatea din Florida a aratat ca ibisii albi masculi au devenit homosexuali atunci cand hrana lor a fost contaminata cu mercur. Perturbatorii endocrini sunt deci capabili sa altereze nu numai fiziologia animalelor, prin malformatii genitale, ci si comportamentul sexual al acestora. Aceste modificari ale comportamentului sexual se gasesc si la alte specii de animale. 

 

In conditiile in care era evident ca lumea trebuia sa ia urgent masuri pentru a stopa aceste fenomene, in iulie 1991, oameni de stiinta din 17 domenii diferite s-au reunit in cadrul unei conferinte care a avut loc la Wingspread, pe malul lacului Michigan, pentru a trage un semnal de alarma asupra contaminarii generale cu substante chimice cu efecte hormonale si a posibilelor pericole pe care le are acest lucru pentru reproducerea umana.

 

Conferinta de la Wingspread pune sub semnul intrebarii toxicologia clasica, intrucat principiul conform caruia „doza este cea care face otrava” se dovedeste acum a fi depasit din trei motive principale:

 

1 – Pe plan hormonal, toxicitatea nu creste intotdeauna liniar;

 

2 – Cand mai multi toxici actioneaza in acelasi timp, toxicitatea finala este mai mare decat suma fiecarui toxic in parte. 

 

3 – Toxicitatea vine si din „fereastra de expunere”. Perioada fetala este expusa unui risc deosebit si poate duce la boli la varsta adulta. 

 

Iata cum a afectat poluarea mediului inconjurator cu substante chimice cu efecte hormonale sanatatea umana:

 

Distilben (DES), un medicament care le-a fost prescris in a doua jumatate a secolului al XX-lea la peste 10 milioane de femei si care continea o copie sintetica a unui hormon estrogen feminin, a provocat efecte secundare grave la urmasi. 

 

Pentru prima data a fost evidentiata astfel la om programarea fetala a unei boli care se dezvolta la varsta adulta. In prezent, anumite animale de crescatorie sunt, de asemenea, tratate cu hormoni, ceea ce constituie un risc de o amploare necunoscuta pentru consumatori.

 

In 1987, cercetatorii Ana Soto si Carlos Sonnenschein au descoperit ca eprubetele lor contineau o substanta hormonala estrogenica, nonilfenol. Aceasta apartine familiei fenolilor, ca si bisfenolul A, care a fost clasificat pentru prima data ca hormon inainte de a deveni unul dintre cei doi compusi din plasticul policarbonat. Bisfenolul A prezent intr-un recipient de plastic pentru alimente, cum ar fi biberonul, poate migra in hrana sub efectul caldurii. Bisfenolul A este un var primar al Distilbenului, ale carui consecinte asupra sanatatii sunt catastrofale.

 

PARTEA A 2-A: REPRODUCEREA, IN PERICOL

 

Cercetatorul danez Niels Skakkebæk arata la inceputul anilor 1990 ca atat masculii umani, cat si masculii faunei salbatice se devirilizeaza intr-un ritm ingrijorator. In perioada postbelica, concentratia medie de spermatozoizi a scazut cu 70 %. Nivelurile medii de testosteron au scazut si ele, cu o rata de 1 % pe an incepand cu anii 1980. 

 

In acelasi timp, malformatiile genitale feminizante sunt in crestere: criptorhidie (necoborarea testiculelor), hipospadias (plasarea anormala a meatului uretral), micropenisul si reducerea distantei anogenitale (DAG).

 

INCIDENTA CANCERULUI TESTICULAR S-A TRIPLAT IN NUMAI 40 DE ANI

 

In patruzeci de ani, intre 1980 si 2020, incidenta cancerului testicular s-a triplat, in timp ce rata cancerului de prostata s-a triplat in 30 de ani (1980 si 2015). S-a demonstrat astfel ca medicamentele cu efect estrogenic pot fi periculoase si pentru prostata. La fel de periculoasa este si expunerea adultilor la toxici estrogenici (feminizanti) care poate genera acest tip de cancer.

 

In ceea ce priveste cauzele acestui dezastru hormonal, raspunsul oamenilor de stiinta este cat se poate de clar: cu cat mama este mai expusa la toxicii din mediu in timpul sarcinii, cu atat hormonii sunt mai perturbati si cu atat cresc aceste riscuri. Asadar, principalii vinovati de aceste consecinte catastrofale sunt cele „sase otravuri hormonale” deja mentionate: pesticidele, plastifiantii derivati din benzen (ftalati, bisfenoli), compusii polibromurati si medicamentele (Distilben, paracetamol, valproat, aspirina).

 

Perioada fetala si cea neonatala sunt cele mai vulnerabile pentru baieti, deoarece determina dezvoltarea organelor genitale, masculinizarea creierului si programeaza bolile varstei adulte. Toate aceste tulburari au fost adunate sub umbrela „sindromului de disgenezie testiculara” (SDT).

 

CRESTEREA SANILOR LA BARBATI

 

Numeroase familii de medicamente pot provoca cresterea sanilor la barbati, cum ar fi diureticele, medicamentele anticolesterol, antiulceroase, psihotropele sau analgezicele. Orice medicament care declanseaza cresterea sanilor la barbati trebuie sa ridice problema efectelor sale asupra prostatei. In plus, aceste medicamente au consecinte asupra echilibrului hormonal al femeilor. Efectele lor asupra glandei mamare feminine nu au fost suficient studiate.

 

FRECVENTA CANCERULUI DE SAN S-A DUBLAT IN 30 DE ANI

 

Cancerul de san este cel mai frecvent cancer si cu cea mai mare rata de mortalitate la femei. Frecventa sa s-a dublat in treizeci de ani. Este un cancer hormonodependent. Cauzele sunt atat genetice, cat si de mediu, dar responsabilitatea substantelor chimice este dovedita. Printre aceste substante chimice gasim hormonii sintetici din pilula contraceptiva (clasificata drept cancerigena) si din tratamentele pentru menopauza, insa toate medicamentele estrogenomimetice prezinta un risc.

 

PARTEA A 3-A: ALTE BOLI CU ORIGINE DE MEDIU

 

Probele biologice recoltate de la populatia franceza vorbesc de la sine despre gradul de poluare al populatiei cu substante chimice nocive. Astfel, acestea au aratat ca 100 % din probele biologice ale francezilor contin metale grele precum: cadmiu, arsenic si crom in exces. Sursele de contaminare sunt in principal alimentele, dar si, in cazul plumbului, poluarea aerului si, in cazul mercurului, plombele dentare si pestele. Mai grav este ca copiii prezinta in medie niveluri de trei pana la cinci ori mai mari decat adultii pentru plastifianti (bisfenoli si ftalati), polibromurati si perfluorati. 

 

Aproape toate femeile insarcinate sunt contaminate cu substante chimice care au un efect nociv atat asupra lor insasi, cat si asupra copilului. Este ceea ce a demonstrat pentru prima data un studiu al Agentiei Nationale de Sanatate Publica din Franta in 2020. Acesti toxici diferiti trec de „bariera placentei”. Bebelusii se nasc „prepoluati”. Un studiu din California a descoperit in medie 200 de poluanti in cordonul ombilical al nou-nascutilor.

 

In aceasta ordine de idei, autoarea vine in ajutorul viitoarelor mamici prezentand o lista cu tipurile de poluare pe care ar trebui sa le evite. Este vorba de:

 

•    Pesticidele din alimentatie: 80 pana la 90 % din fructe si legume contin reziduuri de pesticide. Este recomandat sa „mancam bio”.

 

•    Apa imbuteliata. Este de preferat sa filtram apa de la robinet cu filtrele de carbune disponibile in comert (Doulton).

 

•    Unele medicamente, inclusiv paracetamolul si aspirina, feminizeaza fetusul mascul. 

 

•    Tigara electronica ar trebui evitata, in special din cauza parfumurilor sintetice care perturba hormonii. Acelasi lucru este valabil si pentru parfumuri, inclusiv pentru marcile mari.

 

•    Tutunul, care pe langa efectele pe care le are asupra plamanilor este si un perturbator hormonal;

 

•    Bricolajul trebuie evitat in timpul sarcinii din cauza toxicilor pe care ii contin produsele folosite.

 

De asemenea, incercati sa evitati pe cat posibil:

 

•    ustensilele de bucatarie din plastic (nu folositi recipiente din plastic pentru bebelusi), 

 

•    cuptorul cu microunde, 

 

•    medicamentele care perturba hormonii precum paracetamolul si anumite antibiotice (vedeti lista de la capitolul 24 cu medicamentele feminizante),

 

•    servetelele umede. 

 

Una dintre consecintele poluarii cu substante chimice este nasterea bebelusilor intersexuali. 

 

Termenul „intersex” se aplica persoanelor care, conform definitiei ONU, sunt „nascute cu caracteristici sexuale care nu corespund definitiilor tipice de «mascul» si «femela»”.

 

DE CE SE NASC INDIVIZI INTERSEXUALI?

 

Genele definesc sexul. Un individ XX este o femeie si un individ XY este un barbat.

 

In primele doua luni de gestatie, embrionul este bipotential, apoi, sub efectul programului sau genetic si al hormonilor, isi diferentiaza aparatul genital in masculin sau feminin. In acel moment se numeste „fetus”.

 

La fatul masculin, testiculele produc testosteron, care permite aparitia si cresterea organelor genitale. La fatul feminin, ovarele secreta estrogeni, care sunt hormoni feminini. Moleculele chimice provenite din poluantii externi imita acesti hormoni si le impiedica actiunea. Constructia si diferentierea organelor nu se mai fac corect. Acest lucru poate duce la o ambiguitate sexuala pe care o numim „intersex”. Ca adult, persoana intersexuala poate alege sa devina transsexuala optand pentru sexul opus sexului sau genetic. 

 

INCIDENTA AUTISMULUI A CRESCUT DE 100 DE ORI IN CINCIZECI DE ANI IN SUA

 

Oamenii de stiinta incearca sa elucideze cauzele acestei epidemii de autism, identificand principalii vinovati:

 

•    Deficitul de iod

 

•    Consumul anumitor medicamente pe perioada sarcinii;

 

•    Expunerea la poluanti chimici precum bisfenolul A (BPA), unele pesticide si poluantii toxici din aer.  

 

•    Ftalatii din podelele din PVC

 

•    Contaminarea cu mercur din surse alimentare (peste), dar si dentare. Amalgamurile dentare pe care le numim in limbaj familiar „plombe” nu contin plumb, ci, dimpotriva, mercur, pana la 50 % din compozitie.

 

•    Aluminiul prezent in anumite vaccinuri;

 

O EPIDEMIE DE ASTM, RINITA ALERGICA SI ECZEME

 

Aceste boli au aparut pe scara larga la sfarsitul secolului al XIX-lea si in anii 1960. Sunt legate intre ele si afecteaza atat sistemul imunitar, cat si pe cel hormonal.

 

Acestea ar fi rezultatul alterarii de catre produsele chimice a receptorilor „hormonilor locali” care sunt prostaglandinele. Poluantii toxici se gasesc atat in aerul exterior, cat si in cel din interior, in medicamente, inclusiv in 

vaccinuri, si in materiale plastice. 

 

PERTURBATORII HORMONALI PROVOACA DIABET SI OBEZITATE

 

Incidenta diabetului s-a triplat in Franta in ultimii douazeci de ani (1990 si 2015) si afecteaza acum peste 5 % din populatie.

 

De asemenea, obezitatea a cunoscut o crestere rapida si afecteaza 17 % din populatie.

 

Aceasta dubla epidemie nu poate fi explicata doar printr-un regim alimentar dezechilibrat si o lipsa de activitate fizica. Noile date stiintifice incrimineaza, de asemenea, expunerea noastra la substante chimice de sinteza.

 

Impregnarea fetusului cu poluanti chimici se poate afla la originea bolilor adultului (diabet si obezitate).

 

RATA CANCERULUI TIROIDIAN A CRESCUT DE NOUA ORI IN TREIZECI DE ANI

 

Tulburarile tiroidiene afecteaza in principal femeile. Epidemia mocneste in tacere din anii 1950. Poluantii chimici care se fixeaza de tiroida; anumite medicamente; accidentul nuclear de la Cernobil; cele patruzeci si unu de teste nucleare efectuate de armata franceza in Polinezia sunt doar cateva dintre cauzele acestei explozii de cancere tirodiene.

 

CHIMICALELE DIN ORGANISM SI CORONAVIRUSUL

 

Sistemul hormonal si sistemul imunitar sunt interdependente. Un studiu a aratat ca persoanele care sunt impregnate cu perfluorati au un risc crescut de a dezvolta o forma mai severa de Covid. Poluantii chimici slabescsistemul imunitar si favorizeaza infectiile.

 

Vaccinurile experimentale cu ARN de sinteza contin poluanti chimici care pot induce tulburari hormonale si imunitare.

 

UN SLALOM DE 24 DE ORE PRINTRE HORMONOTOXICI

 

Hormonotoxicii nu se gasesc doar in alimente, medicamente, pesticide, apa si aer. Hormonotoxicii sunt peste tot in jurul nostru si daca ne gandim bine, ar fi total imposibil sa ii evitam complet. 

 

Ne familiarizam asadar aici cu hormonotoxicii din dormitor, din baie, din bucatarie, din sufragerie, de la serviciu, etc. si aflam cateva trucuri pentru a scapa, sau mai bine zis, pentru a evita, macar o parte dintre ei.

 

CAT DE APROAPE ESTE A VI-A EXTINCTIE?

 

Oamenii nu sunt singurii care sufera din cauza efectelor nocive ale substantelor chimice asupra hormonilor lor, de aceea oamenii de stiinta avertizeaza asupra unei posibile a sasea extinctii a speciilor.

 

Aproximativ 40 % dintre insecte sunt in declin, la fel ca si pradatorii acestora. Unul dintre cei mai recenti factori ai acestei hecatombe este o noua familie de insecticide numite „neonicotinoide”. Acest insecticid sistemic patrunde in toate partile plantei. Se gaseste in organismul insectelor, al pasarilor, al amfibienilor, al mamiferelor si le perturba nu numai sistemul nervos, ci si sistemul hormonal.

 

Cu toate acestea, La Bruxelles, firmele care produc si vand produse chimice se perinda tot timpul anului intre birourile Comisiei, investind banii si timpul necesare pentru a-si pastra produsele pe rafturi. In fata lor, cetatenii consumatori sunt neajutorati. Unele organizatii precum Societatea de Endocrinologie incearca sa stopeze fenomenul, acuzand Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, EFSA, de minimizarea anumitor efecte ale perturbatorilor endocrini. Cu toate acestea, nu bunele intentii au castig de cauza de cele mai multe ori in lumea in care traim…

 

STA IN PUTEREA NOASTRA SA OPRIM OTRAVIREA PLANETEI. O VOM FACE?

 

In urma cu saizeci de ani, Rachel Carson atragea atentia ca folosirea pesticidelor la scara larga contamineaza populatia si ca efectul acestui fenomen va fi unul intarziat si se va vedea in explozia de boli cu care se vor confrunta generatiile viitoare. 

 

Din pacate, a avut perfecta dreptate. Cazurile de cancer la om erau responsabile pentru 4 % din decese in 1900, de 15 % in 1958 si de 30% din decese in 2021 in SUA. Epidemiile de cancer de tiroida, obezitate, diabet, autism, alergii, sunt alte realitati strans legate de prezenta hormonotoxicilor peste tot in jurul nostru. Daca nu vom face ceva acum pentru a opri folosirea chimicalelor pe scara larga in agricultura, maine va fi prea tarziu: pentru plante, pentru animale, pentru noi…

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0504 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.