Matematica, profil M1, manual pentru clasa a XII-a - Marius Burtea si Georgeta Burtea
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
DESCRIERE
Manualul are la baza PROGRAMA 1 si se adreseaza elevilor de liceu din clasa a XII-a de la urmatoarele filiere, profiluri si specializari:
- filiera teoretica, profilul real, specializarea matematica-informatica: 2 ore/saptamana (TC) + 2 ore/saptamana (CD);
- filiera vocationala, profilul militar MApN, specializarea matematica-informatica: 4 ore/saptamana (TC).
Acest manual se aplica si la clasa a XIII-a, ciclul superior al liceului, filiera tehnologica, ruta progresiva de calificare profesionala.
El este conceput pe baza noului curriculum orientat pe formarea de cornpetente, valori si aptitudini dobandite de elevi in actul lnvatarii, elemente care-t vor conduce spre intelegerea diverselor dimensiuni ale realltatii cotidiene si spre aplicarea metodelor specifice matematicii in cele mai diverse domenii.
Manualul este alcatuit din doua parti distincte:
Partea 1, ELEMENTE DE ALGEBRA, cuprinde urmatoarele capitole:
Grupuri, Inele si corpuri, Inele de polinoame.
Partea a II-a, intitulata ELEMENTE DE ANALIZA MATEMATICA, este formata din urmatoarele capitole: Primitive ianiideriuaie), Integrala definita si Aplicatii ale integralei definite.
Partea teoretica a manualului este redata intr-o maniera directa, definind noile concepte matematice si apoi prezentand aplicatii care le impun, sau intr-o maniera problematizata, pornind de la situatii-problema a caror rezolvare motiveaza introducerea si aprofundarea diferitelor notiuni si metode de lucru.
Partea aplicativa a manualului este constituita din urmatoarele 1 mente car confera acestuia o nota particulara, atractiva pentru cel care il utilizeaza:
- exercitii si probleme rezolvate, concepute pentru a explica si exemplifica modul de utilizare a noilor notiuni, diferite metode si procedee de rezolvare;
- teste de evaluare plasate dupa grupuri de teme sau la sfarsit de capitol;
- seturi de exercitii si probleme propuse. structurate pe grade de dificultate in trei categorii:
al Exercitii si probleme pentru aplicarea si exersarea notiunilor fundamentale dintr-o unitate didactica, notate cu simbolul "Eu,. ncluse in setul denumit EXERSARE.
Exercitii si probleme pentru aprofundarea notiunilor fundamentale studiate, notate cu simbolul,, A". Parcurgerea acestui
set de probleme da posibilitatea aplicarii notiunilor invatate in contexte variate, realizand conexiuni intra- si extradisciplinare.
el Exercitii si probleme notate cu simbolul "DU din setul DEZVOLTARE, pentru initierea unui studiu mai largit al unor teme, avand un nivel ridicat de dificultate. Exercitiile de dezvoltare vizeaza aspecte mai profunde ale unor notiuni si pot fi folosite pentru pregatirea olimpiadelor scolare, pentru alcatuirea de referate si comunicari pe baza unei bibliografii recomandate.
Pe parcursul manualului sunt intalnite diferite m dalitatl complementare de evaluare si studiu:
- Tema - care solicita demonstrarea unor rezultate matematice urmand modele din cadrul unei anumite lectii sau contine aplicatii imediate ale unor modele de rezolvare oferite in cadrul exercitiilor rezolvate. Acestea pot fi parcurse in clasa, individual sau pe grupe de elevi.
- Tema de studiu si Tema de proiect - care au drept scop continuarea si aprofundarea unor idei initiate in cadrul unei lectii.
Aceste teme de studiu sunt menite sa-i stimuleze pe elevi, individual sau in grup, in studiul matematicii, in dezvoltarea creativttattt si capacitatii de investtgare. De asemenea, ele pot constitui subiectul unor referate care sa completeze portofoliile elevilor.
- Teme de sinteza - destinate sistematizarii si recapitularii principalelor teme din programa scolara, in vederea pregatirii ex menului de bacalaureat.
Manualul se incheie cu INDICATII SI RASPUNSURI date pentru un numar semnificativ de exercitii si probleme propuse.
Autori: Mariu Burtea, Georgeta Burtea
Anul aparitiei: 2007
Nr. pagini: 328
REVIEW-URI