Medierea in Romania. Legislatie si jurisprudenta

PRP: 33,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 28,38 lei
Diferență: 4,62 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2012

DESCRIERE

„Medierea in Romania. Legislatie si jurisprudenta” este un volum coordonat de Mihai Sandru, Dragos Radulescu, Dragos Calin si reuneste lucrari ale unor cunoscuti practieni si teoreticieni, prin care este analizat, din punct de vedere juridic, stadiul actual al fenomenului medierii in Romania.


Medierea in Romania. O introducere

Medierea in Romania dupa 6 ani si jumatate de la adoptarea legii privind medierea si organizarea profesiei de mediator ne apare ca o procedura alternativa de solutionare a litigiilor eficienta si de viitor celor ce suntem familiarizati cu ea.

Dincolo de discutiile referitoare la un posibil transplant legal/juridic a unei institutii– alcatuita cu totul altfel in Statele Unite ale Americii (care de altfel a si finantat primele centre pilot, sadind radacina posibilei solutii de evitare a litigiilor)– medierea in Romania nu este o procedura pe care posibilii justitiabili sa o ia in considerare in mod uzual. Nu exista in acest fel o masa critica de„mediati”, autori ai unor experiente de mediere, care sa transmita mai departe succesul operatiunii de evitare a unui proces indelungat si costisitor. Nu doar lipsa (semnificativa a) unor parti mediate care sa depuna marturie indirecta si care sa favorizeze apetitul pentru noua procedura este de mentionat, dar constatam ca nu exista o masa critica de mediatori suficient de capabila sa rastoarne prejudecatile (doar din Romania?) ca o hotarare judecatoareasca este mai valoroasa sau ca dreptatea nu poate fi impartita decat de instanta statala. Este posibil ca procedura medierii sa nu se fi nascut intr-o zodie potrivita; in orice caz, din 2012 medierea, in anumite materii, a devenit obligatorie sub forma prezentarii la o sedinta de informare cu privire la mediere.

Cu privire la oportunitatea introducerii obligativitatii prezentei la o sedinta de informare cu privirela la mediere in anumite cauze inainte de introducerea unei actiuni in instanta, avand in vedere ca masura este recenta, este dificil sa ne pronuntam; insa, trebuie avut in vedere ca multi mediatori au considerat aceasta solutie drept una salvatoare– vom vedea daca nu cumva va avea si efecte secundare nedorite– prin transformarea, pentru cei mai multi, ignoranti, in materia medierii, o posibila solutie de revolvare a conflictului intr-o procedura birocratica, menita sa prelungeasca momentul„adevarului”: actionarea in judecata. Efectele perfide ale obligativitatii prezentarii la o sedinta de mediere se vor arata daca masura legislativa nu va fi sustinuta de corpul profesional al mediatorilor, carora le revine misiunea de a o promova eficient si de o maniera convingatoare, profesionista. In plus, solutia legiuitorului nu este urmata de sanctiuni pentru cei care nu respecta aceasta procedura„prealabila”, ceea ce o face si mai problematica.

Daca in privinta procedurii medierii si a cunoasterii acesteia in randul publicului– de fapt celor carora li se adreseza– se poate discuta, in privinta organizarii profesiei de mediator nu avem dubii ca suntem deja in fata unei comunitati intelectuale interesante care prin manifestari stiintifice, forumuri si alte mijloace de comunicare si promovare se exprima deseori elocvent. Singura problema este circularitatea mesajului, respectiv campul inchis in care se reflecta mesajul mediatorilor, absenta patrunderii acestuia in randul publicului posibil justitiabil. De altfel, medierea sufera ca urmare a unuia dintre avantajele sale. Paradoxal, confidentialitatea nu este potrivita aspectului pe care il discutam: direct sau indirect mediatorii trebuie sa-si prezinte experientele, sa le sistematizeze si sa le difuzeze la scara mai larga nu doar in mediul on-line pentru a fi cunoscute (nici mediul on-line nu este plin de experiente ci doar de sfaturi si uneori articole foarte bune dar cam„teoretice” pentru scopul pentru care sunt publicate).

Volumul acesta a fost editat ca urmare a unor experiente stiintifice in domeniul medierii: am incercat sa sistematizam (cat mai obiectiv posibil) stadiul actual in care se afla medierea in Romania prin prisma unei viziuni de ansamblu, care sa deschida o noua era promovarii si apropierii fenomenului medierii tuturor celor interesati.

Mihai Sandru


Mihai Sandru, Medierea in Romania. Introducere / 5


Partea I. Studii si articole

Dragos Marian Radulescu, Medierea, un nou inceput de la 1 octombrie 2012 / 11

Anamaria Lucia Zaharia, Negociere. facilitare. conciliere. mediere. arbitraj / 15

Anamaria Lucia Zaharia, Rolul instantelor in procedura medierii / 29

Anamaria Lucia Zaharia, Medierea o alternativa la procesul judiciar / 35

Camelia Gagu, Constantin-Adi Gavrila, Solutionarea prin mediere a litigiilor aflate in faza de executare silita / 40


Partea a II-a Legislatie

Ghid pentru organizarea sedintei de informare privind medierea preambul / 71

Lege nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator / 111


Partea a III-a Practic

Proces verbal de informare / 121

Asociatii profesionale in domeniul medierii / 123


Partea a IV-a Practica judiciara

1. Acord de mediere incheiat in materie de partaj bunuri comune / 143

2. Actiune in stabilirea paternitatii. Acord prin care paratul recunoaste ca este tatal copilului. Inadmisibilitate / 148

3. Acord de mediere intervenit in materia dreptului familiei privind cuantumul pensiei de intretinere datorat de un parinte minorului / 152

4. Acord de mediere intervenit in materia dreptului familiei– divort / 156

5. Acord de mediere incheiat in materie de divort. Clauze neclare. Intelegere partiala / 160

6. Acord de mediere incheiat in materia obligatiilor de a face / 170

7. Actiune civila avand ca obiect obligatie de a face in contradictoriu cu o autoritate locala / 178

8. Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare / 183

9. Acord de mediere in materie civila, privind somatie de plata / 188

10. Acord de mediere incheiat in materie comerciala privind un litigiu referitor la incetarea contractului de inchiriere incheiat de o societate comerciala in calitate de locatar / 193


Despre autori / 199

Mediation in Romania / 202

Bibliografie / 205

Sumar / 207

Autori: Daniel Mihail Sandru - Coordonator, Dragos Radulescu, Dragos Calin
Anul aparitiei: 2012
Nr. pagini: 208

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0496 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.