Minodora Cliveti, Sistemul prostitutiei. O abordare din perspectiva egalitatii de gen

PRP: 34,90 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 30,01 lei
Diferență: 4,89 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2016
Pagini: 278

DESCRIERE

Sistemul prostitutiei. O abordare din perspectiva egalitatii de gen.
 
Lucrarea sistematizeaza date de natura istorica, sociala, statistica, sociologica, juridica, politica despre prostitutie, constant prezenta in societatea umana. Fara a avea pretentia de a epuiza toate fatetele acestui fenomen, lucrarea pune in lumina aspecte cunoscute si mai putin cunoscute ale fenomenului, evidentiind cauzele care determina si incurajeaza prostitutia, atrage atentia asupra consecintelor„banalizarii” fenomenului, mai ales asupra conditiei femeii in societate. Prostitutia este o forma de violenta impotriva femeilor, iar lucrarea motiveaza aceasta teza facand referiri la actiuni concrete de natura juridica, sociologica si, mai ales politica, ce se manifesta din ce in ce mai pregnant in plan european si mondial.

Viziunea autorului

Este o cercetare pe care am inceput-o pentru a sublinia un aspect mai putin abordat al inegalitatii dintre femei si barbati, care vine de departe, din istoria extrem de veche a umanitatii si persista in contemporaneitate, desi egalitatea intre femei si barbati este un pilon declarat al functionarii societatii. In realitate, inegalitatea de gen persista, dovada fiind numeroasele analize concretizate in lucrari, actiuni, manifeste etc. Prostitutia, ca forma particulara in care se manifesta inegalitatea de gen, este mai putin abordata, din diferite motive, toleranta sociala fiind unul extrem de solid. Cu toate acestea, prostitutia este un fenomen social complex, a carui existenta, tolerata, reglementata  sau sanctionata de societate, are efecte mult mai vaste decat cele traditional constatate, care se propaga direct sau insidios asupra intregii societati.

Am incercat sa-mi explic de ce prolifereaza prostitutia in societatea contemporana, care sunt cauzele acesteia– am identificat feminizarea saraciei, turismul sexual, traficul de fiinte umane, dar si factori care incurajeaza prostitutia, precum moda, jucariile, pornografia– am vorbit despre femeile care se prostitueaza si problemele acestora– sanatatea, maternitatea, competitia, consumul de droguri, despre clientii prostitutiei si despre managerii sau proxenetii in domeniu. Concluzia este ca prostitutia este cea mai veche meserie si pentru ca are cel mai vechi client, cel mai vechi mijlocitor, dar si pentru ca este reglementata de cele mai vechi norme morale si juridice, statul monitorizand atent acest fenomen fara a exista o preocupare concreta de eradicare a fenomenului. Tolerarea prostitutiei duce in mod direct si concret la o singura consecinta: perpetuarea inegalitatii de gen.

Element de noutate

Lucrarea analizeaza aspecte legate de sistemele juridice aplicabile prostitutiei: prohibitionismul, reglementarismul, abolitionismul, sisteme care fac ca acelasi fenomen sa fie considerat o munca, o infractiune sau o forma de libertate umana, precum si consecintele acestei diferentieri asupra femeilor, in special, dar si asupra traficului de fiinte umane in scopul exploatarii sexuale care profita din plin de pe urma acestor diferentieri. Lucrarea evidentiaza noi tendinte legislative la nivelul Uniunii Europene, rolul Parlamentului European si al Comisiei Europene, interesate din ce in ce mai mult de dezvoltarea fara precedent a industriei sexului si a cresterii numarului victimelor traficului de persoane in scopul exploatarii sexuale.

Din cuprins

    criminologia si fenomenul prostitutiei
    criminologia traditionala si prostitutia
    feminismul si prostitutia
    clientul-beneficiar si parte a procesului prostitutional
    feminizarea saraciei
    turismul sexual
    stereotipuri de gen in mass-media
    stereotipurile de gen in educatie si piata muncii
    stereotipurile de gen in procesul decizional economic si politic
    reglementari internationale privind prostitutia si traficul de persoane in scopul prostitutiei

Puncte forte

    analiza a sistemelor juridice care reglementeaza prostitutia
    prezentarea factorilor care influenteaza accentuarea fenomenului
    identificarea principalelor reglementari la nivelul UE si prezentarea initiativelor autoarei in forurile institutiilor UE

Despre autor

Minodora Cliveti este avocat (Baroul Bacau). Autoarea a fost mereu interesata de drepturile omului, studiindu-le la Universitatea Columbia, la Universitatea din Birmingham si la Institutul pentru Drepturile Omului din Strasbourg, aplicandu-le in calitate de colaborator al unor ONG-uri specializate in domeniu, expert al Consiliului Europei, dar si al Camerei Deputatilor.

Nr. de pagini: 278
Anul aparitiei: 2016

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0573 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.