Mitul natiunilor. Originile Medievale ale Europei
DESCRIERE
Identitatea este ceva in continua evolutie, si sper ca lucrarea mea „Mitul natiunilor” ii va putea ajuta pe cei care gandesc mai profund sa-si creeze identitatile cu o mai mare incredere in viitor.
Patrick J. Geary
***
Mitul nu inseamna nici minciuna, nici fals. Mitul este tot o realitate, dar una imaginara. Cand un istoric vorbeste de mituri, el are in vedere un alt tip de realitate istorica, in care faptele reale sunt substituite prin imaginile lor, imagini care se constituie in constiinta colectiva, in prezentul acestor imagini, sau, cel mai adesea, in viitor.
Natiunea moderna a evoluat din cea medievala. In cazul romanesc, natiunea medievala a avut o constiinta de sine, care era bazata pe ideea originii romane si pe cea a unitatii lingvistice si culturale a tuturor romanilor. Aceasta constiinta exprima identitatea etnica. Orice natiune medievala era insa scindata, fiindca nu prima identitatea data de etnie, ci cea data de stare sau de religie. In Europa, evolutia spre natiunea moderna a fost un rezultat al ideologiei Revolutiei Franceze din 1789-1793, care a anulat privilegiile nobilimii, a desfiintat starile si a creat cetateanul.
Alexandru Madgearu
***
Absolvent al prestigioasei universitati Yale, Patrick J. Geary este profesor la University of California din Los Angeles, din anul 1993. Dintre celelalte publicatii ale sale, amintim:
– Furta Sacra: Thefts of Relics in the Central Middle Ages, Princeton University Press, 1978 (editie revazuta in 1991);
– Aristocracy in Provence: The Rhone Basin at the Dawn of the Carolingian Age, University of Pennsylvania Press, Philadelphia si Anton Hiersemann Verlag, Stuttgart, 1985;
– Before France and Germany: The Creation and Transformation of the Merovingian World, Oxford University Press, Oxford, 1988;
– Civilization in the West (in colaborare cu Mark Kishlansky si Patricia O’Brien), Harper Collins, New York, 1990 (editii revazute in 1995 si 1997);
– Living with the Dead in the Middle Ages, Cornell University Press, Ithaca, 1994;
– Women at the Beginning. Origin Myths from the Amazons to the Virgin Mary, Princeton University Press, Princeton, 2006 .
Aceste volume, ca si zecile de studii publicate in diverse reviste academice din SUA si Europa, il situeaza pe Patrick J. Geary printre cei mai prestigiosi medievisti americani ai momentului. Lucrarea pe care o prezentam acum cititorilor din Romania este una destinata unui public mai larg. Aparuta in 2002, concomitent in versiuni engleza si germana, ea s-a bucurat de o primire foarte favorabila, deoarece a reusit sa expuna intr-o forma accesibila marelui public dificilele probleme ale interpretarii proceselor de etnogeneza, care au fost discutate in literatura de specialitate recenta, atat de catre insusi P. Geary , cat si de catre alti autori . Se simtea nevoia unei asemenea sinteze, care sa integreze informatiile primare despre migratiile barbare si despre formarea regatelor din Europa occidentala intr-o perspectiva moderna, bazata pe noile abordari ale conceptelor de etnie, etnicitate si etnogeneza.
Alexandru Madgearu
REVIEW-URI