Noi despre vecini si vecinii despre noi. Manualele de istorie in Republica Moldova, Romania si Ucraina de Sergiu Musteata

PRP: 36,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 32,40 lei
Diferență: 3,60 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Anul publicării: 2018
Pagini: 252
Categoria: Tratat

DESCRIERE

Cartea autorului Sergiu Musteata „Noi despre vecini si vecinii despre noi. Manualele de istorie in Republica Moldova, Romania si Ucraina de Sergiu Musteata" de la editura CETATEA DE SCAUN

Istoria este considerata, in majoritatea tarilor, o disciplina fundamentala pentru promovarea dezvoltarii intelectuale si crearea identitatii culturale, sociale si nationale. Istoria contribuie la dezvoltarea acelor abilitati si competente care pregatesc elevii si studentii pentru cetatenia activa a unei societati democratice. Este adevarat ca istoria ne ajuta sa dezvoltam abilitati critice, sa intelegem dimensiunile istorice ale prezentului si sa vedem asemanarile si deosebirile dintre culturi, etnii si civilizatii. Cu toate acestea, istoria ca stiinta sociala si ca disciplina scolara este extrem de politizata, sa ne amintim dictonul orwellian: “Cine controleaza trecutul controleaza viitorul; cine controleaza prezentul controleaza trecutul”.

In Europa Centrala si de Vest, problema depolitizarii disciplinelor scolare a avut intotdeauna o rezonanta considerabila. Numeroase studii au fost publicate in legatura cu acest subiect, oferind comparatii intre diferite tari si perioade istorice. In Europa de Est, cultura depolitizarii invatamantului, in special a disciplinei istoria, nu a evoluat in mod substantial. Analiza noastra se va axa pe trei exemple – Republica Moldova (RM), Ucraina si Romania. In perioada sovietica, procesul de scriere a istoriei si a manualelor scolare a fost dominat de ideologia marxist-leninista, ceea ce a atras dupa sine interpretarea tendentioasa si chiar inventia faptelor istorice. Istoria a fost folosita pentru a acuza, a defaima sau a justifica; a fost folosita repetat ca instrument de mobilizare in lupta politica, pentru a controla masele.

Prabusirea regimurilor totalitare a creat oportunitati pentru aceste trei tari de a construi societati democratice si de a revitaliza si a rescrie istorii nationale, proces pe care K. Jenkins l-a abordat in cartea sa. Majoritatea transformarilor care au avut loc in aceste societati au fost influentate initial de miscarile nationale si, in unele cazuri, au provocat conflicte intre grupurile etnice. Etnicitatea creeaza frontiere; in contrast, Europa de astazi, in general, tinde sa deschida granitele, si nu sa ridice altele noi.
Sergiu Musteata

Nr. de pagini: 252
Anul aparitiei: 2018

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Tratat - Cele mai comentate cărți

Created in 0.0841 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.