Nu e vina mea ca m-am nascut evreu
DESCRIERE
Un roman bazat pe evenimente adevarate din perioada celui de-al doilea razboi mondial. O istorie care a fost tainuita si ascunsa mai bine de 70 de ani, aflata de autor de la buneii sai, care i-au impartasit-o in detaliu despre prima etapa a declansarii Holocaustului si soarta familiilor de evrei din satul Burlanesti, Basarabia.
E vara anului 1941. A inceput razboiul. Wermahtul si Armata Regala Romana inainteaza cu repeziciune. Ce avea sa urmeze? Evreii din satul Burlanesti se trezesc in fata unui pericol iminent. Singura optiune ramane acum salvarea propriilor vieti.
Micul Avrum crede inca in miracole. Considera ca si fiarele pot fi imblanzite, atunci cand exista credinta. Asa i-a zis mama. Intr-o atmosfera de groaza fiecare familie cauta o ultima salvare. Dar soldatii in secret au pregatit deja planul diabolic. Incepuse numaratoare inversa.
Ce avea sa se intample cu destinele nevinovate ale evreilor din micutul sat unde dintotdeauna a domnit linistea? Dar mai presus de toate. Ce insemna iubirea si sacrificiul? Ce inseamna sa nu-ti tradezi cu pretul propriei vieti familia, rudele, principiile si valorile chiar si atunci cand esti lipsit de orice putere si ajutor?
Este o carte care scoate in scena brutalitatea, dezlantuirea instictelor, in primele zile ale razboiului.
Pe de alta parte ilustreaza adevaratele caractere care mereu lupta pentru cauza dreapta chiar si atunci cand toti sunt impotriva ta.
MARIO GHERAS
Scriitor si istoric. S-a nascut in Republica Moldova, in anul 1996. Pe linia descendentilor familiei are radacini grecesti si ucrainiene. Autorul a crescut si s-a maturizat intr-o tara perturbata de procesele caderii comunismului, coruptie si instabilitate.
Din frageda copilarie era fascinat de povestirile fara sfarsit, ascultate de la buneii lui, despre deportari, colectivizari, razboi, Holocaust, care toate s-au intamplat in satul de bastina, Burlanesti. Si asa au aparut multe intrebari fara raspuns?
Dupa ce si-a dedicat aproape un deceniu studierii istoriei, mai ales istoriei sec. XX-lea, ca teme principale de cercetare fiind: Istoria bolsevismului, al doilea razboi mondial, Holocaustul, a gasit conexiunea si logica lucrurilor din povestirile tragice, inumane, deseori brutale, ale buneilor sai.
In anul 2020 obtine titlul de magistru in stiinte istorice. In maniera scrisului sau autorul combina faptele istorice cu dimensiunea artistica. Aceasta simbioza de genuri produce un tablou de epoca mult mai viu, penetrabil, capabil sa scoata din umbra si cele mai mici detalii. De asemenea, este sportiv amator, fotograf, iar pasiunea de suflet este fotbalul.
REVIEW-URI