O lumina in intuneric
32,40 lei
PRP: 36,00 lei

O lumina in intuneric

PRP: 36,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 32,40 lei
Diferență: 3,60 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare
Autor:
Anul publicării: 2020
Categoria: Istorie

DESCRIERE

Democratia si mai cu seama liberalismul nu sunt astazi valorizate mai bine decat erau la inceputul anilor 1990, cand se credea ca nu exista niciun alt model alternativ pentru societatile in tranzitie. Valul de democratizare care a urmat prabusirii regimurilor comuniste a fost urmat de un val de democratizare si de consolidarea unor regimuri autoritare. Astazi teme precum democratie, stat de drept sau drepturile omului nu mai sunt recunoscute ca avand o valoare universala, pe de o parte se incearca relativizarea lor, iar unele regimuri politice pretind chiar ca sunt democratii care pot functiona si fara modelul liberal care sta la baza acestor valori. Pe de alta parte, aceste teme se afla in continuare in dezbaterea publica, iar argumentele celor care doresc afirmarea lor la nivel national, fara vreo concesie, abatere sau aproximare, sunt atent construite. Democratia, statul de drept, drepturile omului fac obiectul dezbaterilor publice, iar insasi existenta acestor dezbateri (acolo unde sunt permise) este o dovada a faptului ca singurul sistem care poate asigura libera exprimare simultana a ideilor pro si contra este cel democratic.


Aceste teme, daca nu ar exista sau nu ar fi dezbatute, ar da nastere unei lipse de orizont, unui intuneric in care nu am distinge cine sunt adversarii democratiei. Tezele si antitezele pe marginea lor asigura sinteza, iesirea din intuneric. O singura dezbatere sau un sir de dezbateri izolate nu pot genera un astfel de rezultat. Acesta este motivul pentru care am intitulat aceasta carte „O lumina in intuneric”. Nu putem pretinde a face lumina in locul unde aceasta lipseste cu desavarsire, dar cel putin un far poate fi aprins pentru a-i calauzi pe cei doritori sa inteleaga de ce democratia, mai ales in varianta liberala, are multiple avantaje si tocmai din aceasta cauza beneficiaza de contestari atat de diverse.


Cartea grupeaza mai multe articole scrise si publicate in perioada august 2017 – martie 2020. Toate aceste contributii graviteaza in jurul catorva teme: democratia si pericolul populismului, statul de drept, minoritatile nationale, drepturile omului, religia in spatiul public, guvernanta europeana, sistemele politice nationale, relatiile internationale. De multe ori, cel care studiaza politica cu instrumente stiintifice este obligat sa coboare in arena, sa aplice unele modele explicative unor situatii a caror succesiune este extrem de rapida si pare a nu avea nicio logica. Explicatiile oferite in aceasta carte, insumate, ajuta la intelegerea unei realitati care pare din ce in ce mai greu de inteles. In realitate, conceptele-cheie sunt finite, iar diversitatea situatiilor genereaza doar cateva optiuni de interpretare care ajuta la conturarea unui model explicativ coerent. Democratia nu a disparut, dimpotriva, esecul regimurilor non-democratice de a oferi solutii pentru prolemele cetatenilor este din ce in ce mai evident. Modelul democratiei liberale a ramas de actualitate si nu exista un alt model alternativ care sa ofere garantii pentru manifestarea libera a nevoilor tuturor celor care alcatuiesc o societate pe deplin dezirabila – deopotriva deschisa modernitatii si adaptata traditiilor.
Radu Carp


Anul aparitiei: 2020
Numar pagini: 297
Format: 17x24

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0665 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.