O viata castigata: Scapa de regrete, alege sa fii implinit

PRP: 49,00 lei
?
Acesta este Prețul Recomandat de Producător. Prețul de vânzare al produsului este afișat mai jos.
Preț: 39,20 lei
Diferență: 9,80 lei
Disponibilitate: In stoc furnizor
Timp confirmare stoc: 1 - 2 zile lucratoare

DESCRIERE

O viata castigata: Scapa de regrete, alege sa fii implinit / The Earned Life: Lose Regret, Choose Fulfillment de Marshall Goldsmith si Mark Reiter este cartea care isi propune sa te ajute sa traiesti o viata implinita. Pornind de la premisa ca viata este o axa neintrerupta care oscileaza intre Regret si Implinire si ca regretul este contraponderea deprimanta la gasirea implinirii, autorul te ghideaza sa eviti regretul si sa te bucuri de o viata implinita, sau, de ceea ce numeste el in aceasta carte, o viata „castigata”.

 

Dr. Marshall Goldsmith este un coach renumit la nivel international in domeniul leadershipului si este inclus in Thinkers 50 Hall of Fame – una dintre cele mai valoroase distinctii care se acorda in domeniul managementului si afacerilor. 

 

Marshall Goldsmith are un doctorat la Anderson School of Management, in cadrul UCLA, si a fost consultant, in calitate de coach, pentru peste 200 de CEO si echipele lor de management. 

Goldsmith este si autorul mai multor carti, dintre care amintim: „Triggeri”, bestseller Wall Street Journal si New York Times, aparut in limba romana la Editura ap!, „What Got You Here Won’t Get You There„, bestseller New York Times si castigator al premiului Harold Longman Award pentru Cea mai buna carte de business a anului, „Mojo”, „How Women Rise”, „Lifestorming”, si multe altele.

 

O viata castigata este definita de autor astfel:

 

„Traim o viata castigata atunci cand alegerile, riscurile si efortul pe care ni le asumam in orice moment corespund unui obiectiv esential din viata noastra, indiferent de rezultatul final.”

 

Asadar, o viata castigata presupune foarte putine lucruri:

 

•    Sa-ti traiesti propria viata, nu versiunea altcuiva: trebuie sa ai curajul sa uiti tot ce au spus ceilalti despre tine si sa refuzi sa te mai conformezi asteptarilor lor, facand in schimb ceea ce iti doresti tu;

•    Sa te angajezi sa „castigi” in fiecare zi si sa faci un obicei din asta; 

•    Sa asociezi momentele in care castigi cu ceva mai important decat simpla ta ambitie personala.

 

Inspirandu-se din budism, autorul isi indeamna cititorii sa devina constienti de efemeritatea lor si sa evite marea boala a Occidentului „Voi fi fericit cand…”. In acest sens, el ne ofera pe parcursul acestei carti sfaturi practice pentru a depasi obstacolele de natura mentala care ne impiedica in acest moment sa traim viata pe care ne-o dorim si care ne fac sa ne multumim in schimb, cu o stare in care nu suntem nici fericiti, nici nefericiti.

 

Cartea este impartita in 2 parti dupa cum urmeaza:

 

Partea I: ALEGE-TI VIATA

 

„Acesta este secretul unei vieti castigate: Sa traiesti la extreme. Maximizezi ceea ce trebuie sa faci, minimizezi ceea ce consideri inutil.”

 

Inca din debutul acestei sectiuni, autorul atrage atentia asupra „marii boli” de care au inceput sa sufere din ce in ce mai multi occidentali: „Voi fi fericit cand…”: voi obtine o promovare, voi conduce o Tesla, etc. Iar cand obtinem  acele lucruri pe care ni le-am propus, ne trezim ca suntem in continuare nefericiti, si ne propunem noi obiective, si mai indraznete, care ar putea sa ne aduca fericirea. Ne pomenim astfel traind, pe ceea ce Buddha numea taramul  „fantomei infometate”, care mananca incontinuu, dar nu se satura niciodata. 

 

De aceea, e necesara o schimbare de mentalitate, pentru a invata sa pretuim clipa prezenta si a scapa de aceasta tendinta nesanatoasa ca fericirea noastra sa depinda mereu de ceva din viitor. 

Iata cum ne va ajuta aceasta prima parte sa ne formam o mentalitate de invingatori:

 

PARADIGMA FIECAREI RESPIRATII

 

Paradigma Fiecarei Respiratii este o modalitate, inspirata de budism, de intelegere a sinelui si a locului pe care-l ocupam fiecare dintre noi in intregul timpului nostru pe pamant. Potrivit acestei metafore a lui Buddha, viata este o succesiune de momente discrete de reincarnare constanta, dintr-un sine anterior intr-unul prezent. Prin urmare, noi nu suntem aceiasi in toate momentele vietii noastre, pentru ca suntem intr-un proces continuu de transformare. Acestea fiind spuse, nu ar trebui sa ne invinovatim pentru greseli din trecut, ale unui sine anterior, care nu mai exista in prezent. Trebuie sa invatam sa construim un zid psihologic intre sinele nostru din trecut si cel prezent.

 

Acceptand efemeritatea tuturor lucrurilor, vei intelege ca persoana care ai fost candva nu este egala cu o sentinta pe viata de a ramane aceeasi persoana astazi sau in viitor. Te poti desprinde de greselile din trecut si poti merge mai departe, devenind in fiecare zi tot mai bun.

 

Celor care nu sunt capabili inca sa ridice un zid psihologic intre versiunile lor trecute si cele actuale, autorul le propune exercitiul celor doua scrisori:

 

Scrisoarea Unu: este o scrisoare catre o versiune anterioara a ta, in care sa iti exprimi recunostinta pentru un lucru pe care acesta l-a realizat si care te-a facut, intr-o anumita masura, un om mai bun astazi.

 

 

Scrisoarea Doi: Este o scrisoare din partea ta, cel din prezent, catre o versiune viitoare a ta, de peste unul, cinci sau zece ani. Descrie investitia – sub forma sacrificiului, efortului, educatiei, relatiilor, disciplinei – pe care o  faci acum in beneficiul persoanei careia ii este adresata scrisoarea.

 

CE NE IMPIEDICA SA TRAIM VIATA PE CARE NE-O DORIM?

 

Te-ai intrebat vreodata ce te impiedica sa traiesti viata pe care ti-o doresti cu adevarat? Ce ii impiedica pe oamenii care detin functii importante sa spuna „stop”, sa renunte la functii si sa faca ceea ce isi doresc cu adevarat? 

 

Autorul a identificat cateva posibile cauze in acest sens:

 

1.    Inertia. Este mai simplu sa persistam in starea in care ne aflam, in loc sa cautam altceva. 

2.    Influenta parintilor. Parintii ne „programeaza” inca din copilarie, prin calificativele pe care ni le dau: frumos, destept, ambitios, delasator pentru un anumit traseu pe care il vom alege in viata. Dar ei nu au intotdeauna dreptate, de aceea putem alege foarte bine sa ne deprogramam.

3.    Obligatia. De multe ori, din cauza promisiunilor pe care le facem celorlalti, nu ne putem tine promisiunile fata de noi insine. 

4.    Blocajul mintal. Multi oameni nu reusesc sa isi croiasca un drum care sa ii faca fericiti in viata pentru ca pur si simplu nu stiu sa isi reseteze identitatea si sa se prezinte intr-o noua lumina in lume.

5.    Devotamentul fata de statu-quo. Esecul nostru de a ne adapta la ritmul rapid al schimbarii ne blocheaza in acelasi mod ca lipsa de imaginatie. Daca nu reusim sa tinem pasul, obosim si ramanem in urma. Si cand ramanem in urma, traim in trecutul celorlalti.

6.    Distragerile care ne ofera satisfactii de moment de tipul Facebook, Twitter, Instagram. Oricine si orice ne poate indeparta atentia de la ce ar trebui sa facem, convingandu-ne sa facem ce vor altii. Dar asta inseamna sa nu ne traim propria viata.

7.    Proasta gestionare a timpului. Cand suntem tineri avem tendinta sa risipim timpul fiind convinsi ca mai avem suficient, iar cand suntem mai in varsta, ne gandim ca nu mai avem suficient timp pentru a ne realiza visurile. 

 

MOTIVATIE, ABILITATE, INTELEGERE, INCREDERE, SPRIJIN SI PIATA

 

Autorul ne dezvaluie in continuare cele patru atribute esentiale care ne vor ajuta sa ne bucuram de succes in orice initiativa pe care o vom avea la un moment dat: motivatie, abilitate, intelegere si incredere, la care adauga: necesitatea de a avea un sprijin, precum si o piata receptiva pentru fiecare dintre sarcinile sau obiectivele noastre specifice.

 

1.    Motivatia: Vreau sa traiesc o viata care va creste implinirea si va minimiza regretul.

2.    Abilitatea: nivelul de calificare de care ai nevoie pentru a indeplini cu succes sarcina aleasa. Abilitatea noastra nu constituie un talent izolat, ci un portofoliu de calitati si trasaturi de personalitate care trebuie sa 

corespunda cu viata pe care dorim sa o traim.

3.    Intelegerea: inseamna sa stii ce sa faci si cum sa faci lucrul respectiv. De asemenea, este primordial sa intelegi diferenta dintre bun si insuficient de bun pentru a face un anumit lucru.

4.    Increderea: este credinta ca poti reusi. 

5.    Sustinerea: reprezinta ajutorul extern de care ai nevoie pentru a reusi.

6.    Piata: Daca nu exista o piata pentru ceea ce oferi, abilitatile, increderea si sustinerea ta nu vor conta absolut deloc pentru a reusi.

 

EXERCITII

 

Autorul te provoaca sa-ti descoperi adiacenta, mai precis, sa-ti descoperi calitatea care te distinge de alti oameni si sa incepi sa vezi toate oportunitatile in care respectiva abilitate ti-ar putea fi de ajutor. Adiacenta iti creste extraordinar de mult optiunile.

 

Al doilea exercitiu te va ajuta sa depasesti cel mai mare obstacol care te impiedica sa-ti castigi viata: incapacitatea de a te decide cum ar trebui sa fie viata ta. Odata ce vei avea o idee foarte clara in legatura cu acest lucru, vei sti foarte limpede ce sa faci pentru a trai viata pe care ti-o doresti.

 

ACTIUNE, AMBITIE SI ASPIRATIE

 

Acest trio de variabile independente – Actiune, Ambitie si Aspiratie – guverneaza orice progres spre viata pe care o cautam pentru noi. El se refera la trei aspecte esentiale ale procesului de obtinere a unei vieti castigate:

 

•    Actiunea se refera la ce facem in prezent

•    Ambitia reprezinta ceea ce vrem sa obtinem.

•    Aspiratia inseamna cine vrem sa devenim.

 

EXERCITII:

 

 

Primul exercitiu din aceasta sectiune te va ajuta sa devii unul dintre eroii tai si sa nu te mai multumesti doar sa-i admiri fara sa faci nici cel mai mic pas in directia imitarii lor.

Al doilea exercitiu te va ajuta sa rezolvi dihotomiile care iti caracterizeaza personalitatea si viata si sa alegi varianta optima pentru tine. Vei obtine astfel la final o lista cu calitatile tale definitorii. Aceste calitati iti 

influenteaza nu doar lucrurile la care aspiri, ci si sansele de a le obtine.

 

OPORTUNITATE SAU RISC?

 

OPORTUNITATEA SI RISCUL sunt cele doua variabile-cheie pe care ar trebui sa le iei in considerare in orice decizie de „investitie”, fie ca investesti resurse materiale sau timp, energie sau loialitate. Oportunitatea reprezinta amploarea si probabilitatea beneficiului care deriva din alegerea ta. Riscul reprezinta amploarea si probabilitatea costului generat de alegerea ta. Atunci cand cele doua sunt corect evaluate, cel mai probabil rezultatul va fi in favoarea ta.

 

DESCOPERA-TI ADEVARATUL GENIU

 

Autorul intelege prin geniul unei persoane straduinta acesteia de a obtine excelenta in domeniul ei de competenta sau un talent care este evident atat pentru prieteni, cat si pentru necunoscuti deopotriva.

 

In descoperirea adevaratului geniu trebuie sa tinem cont de urmatoarele lucruri:

 

1.    Descoperirea geniului cere timp

2.    Talentul potrivit nu poate straluci in rolul nepotrivit

3.    Sa fii specialist intr-un anumit domeniu de activitate nu inseamna sa ai un singur talent;

4.    Trebuie sa ne cautam geniul in talentul nostru special si in ceea ce ne face unici;

5.    Poti incepe ca generalist si sa te specializezi in timp, pe masura ce iti descoperi talentul special.

 

EXERCITII

 

Noteaza-ti, timp de cel putin o luna, ceea ce iti transmit ceilalti cu privire la geniul tau latent.

 

Al doilea exercitiu consta in a invita acasa sase oameni care se cunosc bine unul pe celalalt. Fiecare invitat va spune care crede ca este talentul lui special, urmand ca ceilalti cinci invitati sa comenteze pe baza acestei afirmatii. 

 

Fiecare invitat va beneficia astfel de 36 de opinii similare sau contrare.

 

PARTEA A II-A: CASTIGA-TI VIATA!

 

Daca in prima parte a cartii autorul ne vorbeste despre mentalitatea pe care trebuie sa o avem pentru a trai o viata castigata, in a doua parte a cartii, autorul ne vorbeste despre actiunile pe care trebuie sa le intreprindem in acest sens. Iata mai exact despre ce este vorba:

 

OBIECTIVUL REVIZUIRII PLANULUI DE VIATA (LIFE PLAN REVIEW SAU LPR) este eliminarea decalajului dintre ceea ce planuiesti sa faci in viata si ceea ce ajungi sa faci, concret.

LPR reprezinta un exercitiu de automonitorizare: ti se cere sa efectuezi o revizuire saptamanala a efortului tau de a castiga viata pe care sustii ca ti-o doresti. O alta cerinta a LPR este ca trebuie sa-ti impartasesti rezultatele cu alti oameni – in cadrul unei comunitati –, nu doar pentru a rosti niste numere, ci pentru a le compara si a va ajuta reciproc.

 

In esenta, LPR reprezinta un mecanism de responsabilizare. Ne determina sa fim mai responsabili pentru comportamentul nostru, facandu-ne raspunzatori, in mod regulat, in fata altor oameni. 

 

LPR constituie o structura simpla, in patru pasi, care isi pierde mare parte din forta in lipsa unei comunitati:

 

Pasul 1. In LPR, tu si fiecare membru al sedintei saptamanale raspundeti pe rand la o serie prestabilita de sase intrebari menite sa va imbunatateasca viata. „Am facut tot posibilul sa...?”

Pasul 2. In zilele dintre sedintele saptamanale, raspunzi zilnic la aceste intrebari – pentru a crea obiceiul automonitorizarii.

Pasul 3. Revizuieste-ti planul in functie de relevanta si nevoile personale o data pe saptamana. Cand masori efortul, iti monitorizezi calitatea incercarilor.

Pasul 4. Nu actiona de unul singur, pentru ca LPR este prin definitie o actiune de grup. Simtul practic ar trebui sa-ti spuna ca revizuirea planului in compania selecta a altora este net superioara revizuirii lui individuale.

 

Cea mai valoroasa trasatura a LPR este faptul ca oamenii iau parte la o astfel de sesiune pentru a se ajuta reciproc. Astfel, LPR devine de foarte multe ori mai mult decat ce s-a dorit initial.

 

ARTA PIERDUTA DE A CERE AJUTOR

 

„Daca ti-as putea da doar un singur sfat menit sa-ti mareasca sansele de a trai o viata castigata, acesta ar fi urmatorul: Cere ajutor. Ai nevoie de el mai mult decat iti dai seama.”

 

Participarea la procesul LPR mai are un avantaj: ne ajuta sa depasim unul dintre cele mai mari obstacole in calea unei vieti castigate, refuzul de a cere ajutor. Autorul te va convinge astfel ca incercand sa obtii totul de unul singur, nu te vei alege cu o viata mai „castigata”, mai glorioasa sau mai satisfacatoare

 

Exercitiul din aceasta sectiune te invata sa arati recunostinta pentru toate lucrurile bune din viata ta. El consta in a intocmi o lista cu cele mai importante realizari ale tale (intre cinci si zece), in special cele in care succesul ti  s-a parut pe deplin meritat. Apoi, imagineaza-ti ca ai fost invitat sa primesti un premiu pentru fiecare reusita si esti asteptat sa tii un discurs de multumire in fata tuturor rudelor, colegilor si prietenilor. Cui i-ai multumi? Si de ce?

 

FA DIN CASTIG UN OBICEI

 

Acest capitol ne raspunde la doua intrebari fundamentale pentru aceasta tema:

 

Cand se termina castigul? 

 

Castigul se termina cand realizam ceea ce ne propunem, sau cand circumstantele schimbatoare ce tin de lume sau de noi insine anuleaza necesitatea de a continua ceea ce am facut pana atunci. 

 

Cand incepe castigul? 

 

Castigul incepe cand hotaram ca trebuie sa ne recream viata, sa ne-o facem a noastra chiar daca ideea apartine altcuiva.

Intre inceput si sfarsit trebuie sa renuntam la multe lucruri – la rolul, identitatea, loialitatea noastra fata de trecut, asteptarile noastre – apoi sa luptam cu inversunare pentru a ne gasi un scop nou. Acesta e modul in care ne  castigam fiecare inceput din viata. Trebuie sa inchidem o usa de o parte a vietii noastre si sa deschidem una noua.

 

Asadar, strategia cu ajutorul careia poti face un obicei din a castiga presupune sa:

 

1.    Iti castigi inceputurile. 

 

Pe parcursul vietii vei trai momente de tranzitie, momente de cotitura sau crize, care vor marca sfarsitul unei etape si inceputul alteia. Aceste momente nu sunt un ragaz de la procesul de a castiga, ele constituie inca un element esential al acestuia.

 

2.    Lasa trecutul in urma

 

Inainte sa-ti castigi in mod eficace urmatoarea etapa din viata, trebuie sa te detasezi de vechea etapa pe care sustii ca ai lasat-o in urma. Cand suntem capabili sa ne detasam de versiunile noastre anterioare, renuntarea la toate tiparele din trecut, cu scopul de a crea un nou sine, devine la fel de usoara ca gestul de a stinge lumina cand iesi din camera.  

 

3.    Stapaneste „raspunsul la castig”

 

Nu exista niciun mister legat de modul in care ne formam un obicei bun. Este un concept comportamental bine documentat in prezent, descris, de obicei, ca o secventa in trei etape a Stimulului, Raspunsului si Rezultatului. Dintre acestea, a doua etapa, raspunsul nostru la un stimul este elementul care conteaza cel mai mult. Acesta este elementul pe care-l putem controla si schimba. Gandeste-te doar cum ai reactiona daca, atunci cand ai da-o in bara, cineva (profesor, parinte, sef) ti-ar spune doar atat: „Poti mai mult!„.

 

4.    Loveste mingea pe care o ai in fata

 

Daniel Kahneman, laureat al Premiului Nobel, a spus candva: „Ceea ce vezi e tot ce exista” („What you see is all there is”), nascocind WYSIATI, acronimul adoptat la scara ampla – pentru a sublinia cu cata repeziciune folosim informatiile limitate pe care le avem la dispozitie ca sa tragem concluzii pripite. 

 

Esecul de „a lovi mingea” este unul dintre cele mai consecvente tipare de comportament ale noastre. Se manifesta pe parcursul intregii zile – cand ne ignoram copiii la micul dejun, pentru ca repetam in minte prezentarea pe care o avem de  tinut mai tarziu; cand suntem distrasi in timpul unei sedinte, pentru ca rememoram o convorbire telefonica suparatoare din urma cu 10 minute; cand ii catalogam pe oameni in functie de cele mai proaste momente ale lor, refuzand sa-i  iertam sau sa acceptam ca oamenii se schimba. Cand nu reusim sa lovim mingea din fata noastra, nu reusim sa facem tranzitia. Nu reusim sa vedem ca ceva in lumea noastra, mare sau mica, s-a schimbat si trebuie sa ne confruntam cu noua realitate.

 

EXERCITIU:

 

Gandeste-te la ce e imposibil pentru tine si apuca-te sa faci acel lucru!

 

PLATESTE PRETUL 

 

Viata castigata are un pret pe care trebuie sa-l platesti. Iar pretul nu se refera la bani, ci la efort, la sacrificii, la riscuri, la probabilitatea unui esec, dar si la capacitatea de a-l evita. Unii dintre noi suntem dispusi sa platim 

acest pret. Altii nu, din motive pe care cu siguranta ajungem sa le regretam mai tarziu. Dar nu ar trebui sa ajungem la regret. Regretul este pretul pe care-l platesti pentru neplata pretului.

 

Pentru a lua decizii mai inteligente cu privire la ocaziile in care ar trebui sa platesti pretul si cele in care nu ar trebui sa o faci, trebuie mai intai sa solutionam dihotomia omniprezenta dintre satisfactia amanata si satisfactia imediata. Plata pretului poate fi un sinonim pentru satisfactia amanata (dupa cum neplata pretului este un sinonim pentru satisfactia imediata). Satisfactia amanata inseamna rezistenta la recompense mai mici, placute, de dragul unor recompense mai mari, mai importante, obtinute mai tarziu. Prin urmare, pentru a te bucura de o viata extraordinara, trebuie sa accepti faptul ca reusitele pe termen lung implica sacrificii pe termen scurt.

 

EXERCITIU

 

Analizeaza timp de o zi fiecare dilema cu care te confrunti folosind dihotomia satisfactiei amanate versus satisfactia imediata. Cand vine vorba de orice decizie (poate fi legata de o dieta, un viciu sau practicarea unui sport), ia o pauza de sapte secunde, apoi intreaba-te: Pot sa aman satisfactia din acest moment de dragul unei recompense mai mari in viitor sau aleg calea usoara si ma multumesc cu satisfactia imediata? 

 

CREDIBILITATEA TREBUIE CASTIGATA DE DOUA ORI

 

Credibilitatea este una din cele doua calitati esentiale pentru a crea un impact pozitiv si pentru a-i convinge pe oameni sa faca alegeri bune. Credibilitatea creeaza influenta. Cele cinci reguli ale lui Peter Drucker pentru  castigarea  credibilitatii se vor dovedi de un real folos pentru a obtine mai multa credibilitate, in adevaratul sens al cuvantului. Pentru ca sa fii competent e una, dar sa fii recunoscut pentru asta e altceva. Nu e de ajuns sa obtii credibilitate avand doar competenta, nu si recunoastere. Credibilitatea trebuie castigata de doua ori. Altfel, iti diminuezi abilitatea de a face o schimbare pozitiva – si reduci impactul vietii tale.

 

EMPATIA SINGULARA

 

Empatia este a doua calitate profund personala care ne modeleaza abilitatea de a crea un impact pozitiv, pentru ca ea reprezinta una dintre cele mai importante variabile in construirea relatiilor. Ca majoritatea lucrurilor importante,  este o disciplina care trebuie invatata. In vreme ce credibilitatea ne ajuta sa-i influentam pe altii, empatia ne ajuta sa cladim relatii pozitive, insa ambele servesc aceluiasi scop: producerea unei schimbari pozitive.

 

Exercitiul pe care ti-l propune autorul in finalul acestei carti este unul pe care sa il faci pentru tot restul vietii tale pentru a trai viata castigata pe care o meriti:

 

„Daca ar trebui sa pastrez un bilet pentru tot restul vietii, ca sa-l pot citi in orice moment al zilei si sa-mi reamintesc cum ar trebui sa ma comport pentru a dobandi o viata castigata, iata ce mesaj as scrie pe el: Sunt eu acea persoana care vreau sa fiu in acest moment ?

 

Fa acest exercitiu o data, cu un raspuns afirmativ, si vei descoperi ca ai castigat momentul. Fa asta in mod obisnuit si constant, si vei crea o serie de numeroase momente castigate, care se vor tot prelungi, devenind din zile luni si  apoi ani, adaugandu-se cu toti unei vieti castigate.”

 

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review

Titluri de aceiași autori

Created in 0.0587 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.