Pactul de optiune in reglementarile noului Cod civil de Cristian Tanasa
DESCRIERE
Cartea autorului Cristian Tanasa „Pactul de optiune in reglementarile noului Cod civil de Cristian Tanasa" de la editura C. H. BECK
Pactul de optiune in reglementarea noului Cod civil
Colectia Contracte, conceputa pentru a fi un instrument de lucru, se evidentiaza prin abordarea originala a contractelor analizate, fiind vizate, in primul rand, aspectele si implicatiile practice ale contractelor in discutie, dar si implicatiile pe care acestea le au in mediul economic. Aceasta colectie se adreseaza celor care au deja cunostinte juridice, dar vor sa aprofundeze un anumit tip de contract pentru consiliere la incheierea lui, negociere, redactare, mediere in legatura cu o cauza izvorata dintr-un contract.
Colectia isi propune o abordare inedita pentru mediul editorial romanesc, si anume faptul ca problematica in discutie este analizata din toate unghiurile posibile, cu ample referinte de interdisciplinaritate, punandu-se accent pe solutii pertinente si argumentate, dar si pe spetele relevante din practica judiciara nationala si internationala. Modul de sistematizare si aspectele de interdisciplinaritate permit o documentare completa asupra interpretarii si utilizarii fiecarui contract, scopul nostru fiind de a face din fiecare carte a acestei colectii un instrument util de lucru, dedicat practicienilor.
Necesitatea lucrarii
In contextul unei preocupari scazute din partea doctrinei si a practicii fata de aceasta institutie juridica, se impunea aparitia unui demers care sa readuca pactul de optiune in ochii publicului. Institutia pactului de optiune se bucura de o analiza aprofundata din partea autorului, menita a fi adusa la cunostinta publicului.
Despre lucrare
Lucrarea abordeaza teoria generala a pactului de optiune, cu aplicatii particulare, acolo unde se impune, asupra pactului care are vocatia de a fi cel mai des uzitat – pactul de optiune privind vanzarea. Astfel, pentru inceput, autorul analizeaza aprofundat caracterele si natura juridica a pactului de optiune, accentuand criteriile care il diferentiaza de alte institutii asemanatoare. Apoi, un accent deosebit este pus pe conditiile de validitate a pactului de optiune, unde este tratata nasterea diferitelor tipuri de pact de optiune, alaturi de consecintele nerespectarii acestor conditii. In fine, partea cea mai importanta a lucrarii este rezervata efectelor pactului de optiune.
Din cuprins
Consideratii generale privind pactul de optiune
Caracterele si natura juridica a pactului de optiune
Caracterul unilateral sau sinalagmatic al pactului de optiune
Delimitarea fata de alte institutii asemanatoare
Conditiile de validitate si de opozabilitate ale pactului de optiune
Conditiile de validitate de fond
Conditiile de validitate de forma
Publicitatea pactului de optiune
Efectele pactului de optiune
Remediile contractuale pentru neexecutarea obligatiilor ce decurg din pactul de optiune
Transmisiunea pactului de optiune
Puncte forte
aprofundarea interpretarii contextuale a normelor juridice referitoare la pactul de optiune in Codul civil
scurta incursiune istorica asupra pactului de optiune
analiza detaliata a caracterelor si a naturii juridice care reglementeaza pactul de optiune
aspecte inedite din practica judiciara
referiri la legislatia europeana
analiza normelor juridice din perspectiva principiilor enuntate in noul Cod civil, dar si prin raportare la dreptul comparat
delimitarea fata de alte institutii asemanatoare
analiza conditiilor de validitate si de opozabilitate ale pactului de optiune
prezentarea detaliata a efectelor pactului de optiune
ample referinte bibliografice
Nr. de pagini: 116
Anul aparitiei: 2018
REVIEW-URI