Paradigmele dezvoltarii

Preț: 20,00 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Editura:
Anul publicării: 2006

DESCRIERE

 Intr-o prezentare sintetica, cititorii vor primi informatii pertinente privind momentele de varf ale procesului de maturizare a stiintelor economice (opere majore, personalitati reprezentative) pe fondul problemelor economice specifice fiecarei etape istorice. Astfel, dupa o sumara prezentare a gandirii economice premoderne, sunt examinate si redate idei, teorii, doctrine, paradigme, scoli si curente de gandire economica din epoca moderna si contemporana, cu un accent aparte pus pe acelea care surprind aspecte esentiale ale evolutiei vietii economice. Cum in miscarea stiintei ideea se transmite prin mijlocirea teoriilor, am acordat un spatiu mai mare acelor idei care, prin structura si mersul lor, au dat caracterul de paradigma unor teorii. In felul acesta, dinamica unor idei ne ofera spatiul in miscarea sa de expansiune-contractie, atat in timp, de la o epoca la alta, cat si in spatiu, de la un tip de societate la altul. Astfel, odata cu cristalizarea unei idei de catre o generatie sau epoca, sub forma unui curent de gandire promovat de o comunitate stiintifica, teoria capata valoarea unei paradigme stiintifice.

      Pe parcursul lucrarii vom observa ca exista o rata de viata si deci de inlocuire a teoriilor. „Acolo unde o paradigma nu mai poate raspunde unui criteriu logic intrinsec, ea intra in criza sub forma crizei teoriei. Acea teorie nu mai poate fi totodata in acord cu sine insasi si cu sensul unui fapt empiric dat, astfel ca ori se neaga pe sine pentru a se pune de acord cu noutatea empirica, ori ignora realitatea si astfel isi pierde caracterul de teorie stiintifica, devine simpla ideologie. Criza nu poate fi depasita decat prin interventia unei alte paradigme, adica a unui alt mod de a rezolva problema decat cel consacrat, ceea ce conduce la salvarea teoriei, prin reconstructia ei”.

      Scopul acestui demers rezida, pe de o parte, in proiectarea cadrului general necesar aprofundarii disciplinelor economice, iar pe de alta parte, in crearea la studenti a discernamantului necesar pentru delimitarea valorilor autentice de cele false in domeniul gandirii economice. Mai mult, cunoasterea acestor constructii teoretice le permite sa examineze starea actuala a teoriei si practicii economice nu numai in raport cu realitatile economice, ci si in cunostinta de cauza, a incercarilor facute de catre generatiile anterioare de economisti pentru explicarea si solutionarea problemelor din perioadele respective. Numai astfel devin posibile adeziunea deliberata la pluralismul de idei, intelegerea proceselor si reformelor din lumea contemporana si, nu in ultimul rand, participarea constienta si dinamica la realizarea unei economii sustenabile in Romania.

An aparitie 2006
Nr. de pagini 328
Format 17x24

REVIEW-URI

Scrie un review și spune-ne opinia ta despre acest produs scrie un review
Created in 0.0603 sec
Acest site folosește cookie-uri pentru a permite plasarea de comenzi online, precum și pentru analiza traficului și a preferințelor vizitatorilor. Vă rugăm să alocați timpul necesar pentru a citi și a înțelege Politica de Cookie, Politica de Confidențialitate și Clauze și Condiții. Utilizarea în continuare a site-ului implică acceptarea acestor politici, clauze și condiții.